I Danmark smider vi mere end 700.000 tons mad ud om året, hvilket svarer til at hver femte indkøbskurv, vi fylder med varer, ender med ikke at blive spist.
Madspild har konsekvenser både for klimaet, verdens fattigste og pengepungen. Derfor er det også vigtigt, at vi sætter endnu mere fokus på at mindske vores madspild. Heldigvis er der flere gode måder, du kan bekæmpe madspild på, som hverken er mere besværligt end at handle i dit lokale supermarked eller koster flere penge.
Udover at det selvfølgelig er vigtigt, at du spiser al maden i køleskabet, som du kan gøre ved at lave de famøse alt-godt-fra-køleskabet-retter, så er der også flere organisationer og virksomheder, som er gået i den bæredygtige retning.
Vi har samlet fire forskellige steder, du kan handle for at være med til at bekæmpe madspild. Læs mere om dem her.
1. Wefood
Wefood er Danmarks første bæredygtige supermarked. Det er hjælpeorganisationen Folkekirkens Nødhjælp, der står bag butikkerne.
I Wefood-butikkerne sælges overskudsvarer fra supermarkeder og producenter, der intet fejler og som ellers var endt i skraldespanden. Det er for eksempel varer med overskredet bedst før-dato, skadet emballage, forkert mærkning eller som er udenfor sæson.
Når du handler i Wefood, er du med til at hjælpe verdens fattigste. Alt overskuddet fra butikkerne går nemlig til Folkekirkens Nødhjælps klimaarbejde og udviklingsprojekter i udsatte lande.
Det er Wefoods ambition, at varerne, de sælger, skal være billige. Så når du handler i en af de i alt seks butikker, der findes i Danmark, er du både med til at bekæmpe madspild, mindske ulighed i verden, støtte verdens fattigste, gøre noget godt for klimaet og på en og samme tid spare penge på dit madbudget. Det er da det, der kan kaldes for en win-win situation!
Du kan handle i en Wefood-butik i Aarhus, Aalborg, Vejle, Sydhavnen og på Nørrebro og Amager.

2. Too Good To Go
Too Good To Go er en app, du kan downloade til din telefon, hvor du kan købe lykkeposer med mad, som ellers var blevet smidt ud, fra dine yndlingsrestauranter, -caféer og -butikker. Så bliver det da ikke smartere!
Maden i lykkeposerne fejler intet, men ville blot blive smidt ud, fordi de ikke kunne nå at blive solgt inden lukketid.
Til billige priser kan du købe en lykkepose med lige den type mad, du ønsker. Der er nemlig hele 3.937 forretninger, der er tilkoblet appen. Så om du har lyst til sushi, sandwich, kage, salat eller noget helt femte, kan du helt sikkert finde det inde på appen.

3. Motatos
På Motatos.dk kan du få leveret overskudsvarer, som ellers var endt i skraldespanden, direkte til din hoveddør og dermed hjælpe til at bekæmpe madspild.
Motatos opkøber varer fra producenter og sælger dem på deres hjemmeside til lavere priser. Det er for eksempel varer, der er sæsonbestemte (såsom julesmåkager, der kun kan sælges i butikkerne i december), har overskredet eller er tæt på at overskride deres bedst før-dato, varer med fejl på emballagen eller overproduktion.
Inde på hjemmesiden kan du let og hurtigt skabe dig et overblik over, hvilke varer du kan få leveret hjem og på den måde sammensætte din helt egen levering af lækre, billige overskudsvarer. Smart!
4. Eat Grim
Hos Eat Grim kan du abonnere på ugentlige frugt- og grøntsagskasser, der bliver leveret direkte hjem til dig.
40 procent af landbrugets produktion går til spilde enten på grund af overproduktion eller ‘skønhedsfejl‘ på varer, som så bliver afvist af fødevareindustrien. Dette kan du være med til at mindske ved at abonnere på frugt- og grøntsagskasser fra Eat Grim.
Eat Grim har nemlig et fantastisk koncept, hvor de køber de frugter og grøntsager fra landbrug i Danmark og Europa, som er for “grimme” til at blive solgt i supermarkederne. Og bare rolig, dine frugter og grøntsager i din Eat Grim kasse, er lige til at spise og fejler intet kvalitetsmæssigt. De er blot blevet frasorteret af forskellige årsager såsom en forkert form, størrelse eller farve.
Derudover kan du inde på Eat Grims hjemmeside finde smækre lækre opskrifter på retter med (grimme) grøntsager, du kan lade dig inspirere af.
