Har du tørre øjne? Dét kan du gøre

Tørre øjne skal tages alvorligt. Problemet kan nemlig forværres over tid...

21. oktober 2022 af Annoncør

Vidste du, at intet mindre end 47%, som opsøger øjenlægen, har tørre øjne? Det er faktisk noget nær en folkesygdom i en kultur, hvor vores øjne hænger ved skærmen mange timer om dagen. Hvis dine øjne kløer, er irriterede eller røde, er du altså ikke alene.

Problemet kan opstå i alle aldre, og det er bedst at tage hånd om det med det samme for at undgå, at det udvikler sig. Men hvordan ved du, om du har tørre øjne, og hvad kan du gøre ved det?

Argh, mine øjne kløer!

Symptomerne på tørre øjne kan være forskellige fra person til person, og der er nok af dem. Som vi allerede har været inde på ovenfor, kan dine øjne føles irritable eller kløene, og de kan også blive røde. Du kan se en længere liste over symptomer længere nede på siden.

Hvis du oplever symptomer på tørre øjne, er det en god idé at opsøge en øjenlæge, fortrinsvist uden ventetid. Med en øjenlæge uden ventetid kan du hurtigt finde ud af, om dine øjne er (uhensigtsmæssigt) tørre, og hvad I kan gøre det. Hurtig handling er kun en fordel, da tørre øjne er et problem, der udvikler sig og forværres over tid.


Symptomer på tørre øjne:

  • Dine øjne føles irritable, sviende og/eller kløende.

  • Når du vågner om morgenen, føles dine øjne tørre.

  • Dine kontaktlinser virker generende.

  • Du har røde øjne, og/eller dine øjne løber i vand.

  • Du har problemer med synet, når du læser eller kigger på en skærm.

  • Det føles, som om du har grus i øjnene.

  • Dine øjne “klistrer”, og der danner sig skorpe i øjenvipperne.

  • Du har problemer med tilbagevendende bygkorn.

Skærmen er ikke dit syns bedste ven

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at de fleste af os bruger lang tid foran en skærm hver dag. Mobilen er nærmest groet sammen med hånden, og tommelfingeren tapper automatisk på skærmen. Mange af os arbejder eller studerer også foran en computer.

Der er bare dét, at skærmen ikke er dit syns bedste ven. Tværtimod kan meget skærmtid faktisk føre til tørre øjne. Så selvom din sjæl næres af de sociale medier, er det altså mindre godt for dit syn. Nogle andre mulige grunde til at du får tørre øjne er, at du bruger kontaktlinser, eller du befinder dig i et tørt indeklima. 

Tøv ikke med at få undersøgt øjnene

Hvis dine øjne driller, er det en god idé at få undersøgt det med det samme. Tørre øjne kan nemlig give forværrede symptomer over tid, og så vil problemet kræve ekstra behandling. Derfor kan du med fordel opsøge en øjenlæge uden ventetid og få en grundig forundersøgelse.

Du skal selvfølgelig have fat i en dygtig og erfaren øjenlæge, så dine øjesten er i sikre hænder. Øjenhospitalet Danmark er den ældste private øjenklinik i landet og har topkarakter ved Sundhedsministeriet. Her kan du blive undersøgt, uden ventetid, og finde ud af hvilken behandling lige netop du har brug for.