Julegave til bedstemor, julegave til bedstefar
Mangler du idéer til en julegave til bedsteforældrene? © Getty Images

14 fine julegaver, du kan give til dine bedsteforældre

Mangler du inspiration til, hvad du skal give dine (eller dine børns) bedsteforældre i julegave?

26. september 2022 af Simone Overgaard Aaberg

Julen nærmer sig, og det samme gør alle spekulationerne om julegaver. Du har måske rimelig godt styr på, hvad din bedre halvdel skal have i gave (om ikke andet kan du genbruge sidste års ønskeliste), men er der nogen, der er svære at købe julegave til, så er det bedsteforældre. 

Den perfekte julegave til bedsteforældre

Måske du overvejer en hjemmelavet julegave til dem? Eller er du på udkig efter ideer til to gaver, så der både er en julegave til mormor og en julegave til morfar under træet? Uanset om du er på jagt efter inspiration til en samlet gave til dine (eller dine børns) bedsteforældre eller til to separate julegaver, så har vi samlet 14 gaveidéer til familiens ældre generation. 

1. Billeder af børnebørnene og oldebørnene

Okay, den her kræver selvfølgelig, at du har børn at give billeder af. Men er der noget, som bedsteforældre og oldeforældre godt kan lide, så er det deres børnebørn og oldebørn. Derfor går du sjældent galt i byen med et sødt billede i en fin ramme til dem. Og det bedste af det hele er, at det ikke behøver at koste en formue at få den perfekte julegave til bedsteforældre i hus.

Du kan selv tage et sødt billede af børnene (gerne udenfor i et dagslys, så bliver billederne oftest ekstra skarpe), og så er det ellers bare ned og få printet det ud i en foto- eller elektronikbutik. Du kan også vælge at gå med den noget dyrere model og få en professionel til at tage billeder af børnene – og måske dig selv også. 

Billeder er en god julegave til bedsteforældre
Giv søde billeder i julegave til bedsteforældrene. © Getty Images

2. Den perfekte julegave til den strikkeglade mormor

Er der noget, vi godt kan misunde, så er det den ældre generations evne til at strikke! I hvert fald er der stort set altid én af kvinderne i familien, der er gode med garn – og måske du endda af og til selv får glæde af noget af strikkeriet?

Alt det garn og tilbehør fortjener en flot og praktisk opbevaring. Heldigvis findes der mange flotte tasker i forskellige farver og størrelser, der er designet lige præcis med dét formål. En oplagt julegave til den strikkeglade!

Garntasken på billedet er både stor og praktisk, og den kan købes lige her

Garntaske som julegave til bedstemor
Er denne fine garntaske den perfekte julegave til din mormor? © Yarnliving.com

3. En stor slikkurv med alle deres favoritter

Man skal aldrig undervurdere glæden ved slik. Og mon ikke, at dine bedsteforældre også har en sød tand? Hvad end det er vingummi-ferskner, de hvide pebermynte bolcher eller andet slik, der er blandt favoritterne, så er der rig mulighed for at lave en lækker kurv fyldt med godter!

Forestil dig, hvis du selv modtog en kurv FYLDT med alt dit favorit bland-selv-slik… Ikke dårligt, vel? 

Slik som julegave til bedsteforældre
Slik er altid godt – også som en julegave til bedsteforældre! © Getty Images

4. En julegave kun til morfar og farfar

Det hænder, at fælles par-ønskelister afspejler sig liiige lovlig meget af, at det ofte er kvinden, der har gode idéer til julegaveønsker. Har du eller dine børn en morfar eller farfar, der fortjener en julegave, der udelukkende er til ham? Så er det med at finde ud af hans forskellige favoritter.

Du kan for eksempel give ham en koncertoplevelse med hans yndlingskunstner, købe en bog skrevet af hans favoritforfatter eller lave en kurv med hans favorit spise og drikke. Det kan også være, at han elsker et godt grin? Så kan du hive ham med ind og se comedy.

Anders Matthesen er i fuld sving med sin nyeste tour, der fortsætter et godt stykke ind i 2023. Så måske det kunne være oplagt bud på en julegave til morfar eller farfar? Du kan finde billetinformation lige her

Julegave til bedstefar
Billetter til for eksempel comedy er en god julegave til farfar eller morfar! © Anden.dk

5. Opskrifter til strikke- og hæklemønstre

Endnu en julegave til de kreative bedsteforældre. Er din mormor eller farmor særligt glad for at hækle små, søde babyting? Eller er de mere til at strikke store, varme trøjer til dem selv (eller dig, hvis du er heldig)?

Uanset om du er i familie med en kreativ hækler eller en passioneret strikker, så findes der opskriftsbøger til enhver smag. Du kan finde et hav af bøger i din lokale bogforhandler.

Det kunne for eksempel være denne fine bog til at hækle vilde dyr. Bogen kan købes her

Bøger som julegave til bedstemor
Bøger med opskrifter er en god gave til din farmor eller mormor. © Bog-ide.dk

6. En fotobog med alle deres gamle billeder

Okay, den her er noget mere tidskrævende. Men vi er sikre på, at sådan en julegave vil gå lige i hjertet hos dine bedsteforældre. Du laver alle deres bedste billeder gennem tiden til én samlet fotobog – og supplerer eventuelt med nogle af dine egne nyere billeder, som de også vil have glæde af at have lige ved hånden.

  • Første step er at få fat på de klassiske fotografier fra dine bedsteforældre. Måske de allerede ligger pænt sorteret i albums eller blot i en samlet bunke.

  • Udvælg de bedste billeder fra deres barndom og op gennem årene.

  • Scan billederne ind, så du har dem på din computer. Du kan også hente apps, der kan scanne dem til din telefon – det kan være lidt mere præcist end blot at tage et billede af dem med din telefon.

  • Når du først har dem på telefonen eller computeren, så finder du en hjemmeside, hvorfra du kan lave fotobøger online.

Der findes mange forskellige udbydere, der laver fotobøger – i forskellige størrelser og prisklasser. Du kan blandt andet finde et eksempel her.  
Fotobog som julegave til bedsteforældre
Skal julegaven til dine bedsteforældre være en fotobog? © Optimalprint.dk

7. En bog til glæde for begge bedsteforældre

Den ældre generation var vant til at leve i en tid, hvor aviser og bøger var to store kilder til underholdning. I dag er meget gjort digitalt, og mon ikke, at der sidder nogle bedsteforældre derude, der savner (og måske stadig foretrækker) at få underholdning på den gode gamle måde?

En bog er en tidløs julegave, som garanteret vil vække glæde. Er de interesserede i kongehuset, så kunne en bog om H.M. Dronning Margrethe 2. være et bud på en julegave. Den finder du her

En bog i julegave til bedsteforældre
En bog er en oplagt julegave til bedsteforældrene. © Bog-ide.dk

8. Lydbøger med eller uden abonnement

Måske lige dine bedsteforældre faktisk vil være helt okay med, at ikke alt er, som de var i gamle dage. For der er nu også noget dejligt afslappende ved at lytte til en god lydbog.

Hvis du ved, at de lytter til lydbøger – eller tror, at de gerne vil i gang med det – så er det oplagt som julegave til dine bedsteforældre. Du kan enten købe en enkelt (eller flere) separate lydbøger, som de så kan lytte til igen og igen, eller du kan give dem en eller flere måneders abonnement til en lydbogstjeneste.

Du kan eksempelvis give dem et gavekort på en måneds abonnement til Mofibo lige her

Lydbøger som julegave til bedsteforældre
Kan dine bedsteforælde lide lydbøger? Giv et abonnement i julegave. © Getty Images

9. En alderssvarende creme som julegave til bedsteforældre

Det er jo ingen hemmelighed, at vores hud ældes med tiden. Og uden at det skal ses som en decideret hentydning til, at dine bedsteforældre er nået en vis alder, så kan en god, alderssvarende creme måske gøre godt for deres hud.

Hvis du synes, det er lidt svært at navigere rundt i, så hop ned i den nærmeste Matas og spørg efter hjælp. De kan garanteret vise dig cremer i forskellige prisklasser, så du har noget at vælge imellem. 

Creme som julegave til farmor og mormor
En lækker creme er en god julegave til dine bedsteforældre. © Getty Images

10. En oplevelsesgave i dit selskab

Findes der noget hyggeligere end at tilbringe tid med sin familie? Nej, det tror vi ikke. Derfor er en oplevelse den perfekte julegave til bedsteforældre. Ikke nok med, at de kommer ud og får sig en på opleveren, så får I også fornøjelsen af kvalitetstid med hinanden. Noget, der måske ikke altid bliver prioriteret lige højt i en travl hverdag.

Du kan invitere dem i teateret, til koncert, en tur i tivoli eller måske ud at spise på restaurant? Der findes også mange hyggelige kurser, som I kan tage på sammen. Det kan være, din mormor ville synes, det var top hyggeligt at tage på keramikkursus sammen!

En oplevelsesgave i julegave til bedsteforældre
Skal dine bedsteforældre have en oplevelsegave i julegave? © Getty Images

11. Et par varme sutsko i julegave

Du kender det måske selv: Det kan blive rimelig koldt på tæerne om vinteren. Det er bestemt ikke utænkeligt, at dine bedsteforældre har det på samme måde. Men det kan jo heldigvis afhjælpes med et par lækre, varme futter.

Der findes mange forskellige slags sutsko, som både ser ud til at være behagelige og varme, og det er jo klart den kombination, vi selv ville foretrække!

Du kan finde de fine sutsko fra billedet lige her

Varme sutsko som julegave til bedsteforældrene
Skal julegaven til bedsteforældrene være et par varme sutsko? © Zalando.com

12. En vild julegave til dine bedsteforældre

Har du (eller dine børn) friske bedsteforældre? Så ville de måske synes, at en lidt vild og anderledes julegave var lige sagen! Det kunne være ting, som man selv synes kunne være sjovt at prøve, inden man en dag ikke er her mere.

Du kunne jo for eksempel give dem en tur ud og køre racerbil, flyve i helikopter eller måske de ville synes, det var sjovt at svæve vægtløst i luften?

Sidstnævnte kan du prøve i Tåstrup – ikke langt fra København. Du kan læse mere om det her.

En vild oplevelse som julegave til bedsteforældre
En vild oplevelse er også en god julegave til bedsteforældrene. © Airexperience.dk

13. En personlig kop som julegave

Der findes meget fint keramik og porcelæn, som kan personliggøres med navn eller forbogstav, og det er jo både fint og ikke mindst praktisk (for så er der jo aldrig tvivl om, hvilken kaffekop der er din)!

Hvis dine bedsteforældre – som så mange andre – også er vilde med Royal Copenhagen, så er et krus med forbogstav derfra den perfekte julegave.

Du kan finde de fine krus lige her

En kop i julegave til bedsteforældrene.
En personlig kop er en god julegave til dine bedsteforældre. © Imerco.dk

14. Det fineste portræt

Dine bedsteforældre har helt sikkert mange minder i bagagen – hvorfor ikke få et af de minder til at pryde deres væg på en helt speciel måde?

Flere hjemmesider tilbyder at lave fine personlige portrætter ud fra et billede, du selv vælger. Det kunne for eksempel være dine bedsteforældres bryllupsfoto, der forvandler sig fra et gammelt, slidt billede til en stor håndtegnet plakat.

Du kan blandt andet få lavet personlige portrætter lige her

Et portræt som julegave til farmor, farfar, mormor eller morfar.
Et portræt er en virkelig fin julegave til dine bedsteforældre. © thepersonalportrait.dk

Den perfekte julegave til bedsteforældre

… Kommer helt sikkert hverken an på størrelse eller pris! Det er tanken, der tæller, og vi er sikre på, at dine bedsteforældre vil blive glade for selv den mindste ting.

Hvis du vil have mere julegave-inspiration, så har vi også idéer til julegaven til far og julegaven til mor – eller måske du er på jagt efter en julegave til din veninde