Derfor kan du ikke holde dig fra chips
© iStock

Derfor kan du ikke holde dig fra chips

Der er en rigtig god forklaring!

23. december 2016 af Illustreret Videnskab

Det kan være svært at stoppe med at spise chips, når du har åbnet posen. Men hvorfor er det sådan? Det får du svaret på her.

Hjernen har et belønningssystem, som skal sikre vores overlevelse. Det gør den blandt andet ved at give os et stort behov for at spise og efter måltidet belønne os med en dejlig mæthedsfornemmelse.

Fedtet i chips stimulerer belønningssystemet

Hvis belønningssystemet kommer ud af balance, risikerer vi at blive så glade for belønningen, at vi higer efter at opnå mere. Det kan føre til afhængighed af fx alkohol og tobak, men også af chips og chokolade.

Fedt og sukker er særligt effektive til at stimulere belønningscenteret, fordi de giver os masser af energi, som sikrede vores forfædres overlevelse.

Forsøg med rotter har vist, at de ligefrem foretrækker sukker frem for kokain. Så er det pludselig slet ikke så underligt, at du har et ret problemetisk forhold til bland selv-slik...

Trangen til søde og fede sager er særligt stor, hvis man fx er ked af det eller stresset, da belønningen udløses i form af hormoner og signalstoffer i hjernen, der gør os rolige og afslappede og giver os den eftertragtede lykkefølelse

Hjernen elsker chips og chokolade

Her kan du se, hvorfor hjernen elsker fedt og sukker:

• Chips og fastfood
Salt var en mangelvare for vores forfædre, og når saltet kombineres med fedt, bliver chips, pomfritter og anden fastfood nærmest uimodståelige.

• Chokolade
Kombinationen af fedt og sukker giver fuldt udslag i belønningscenteret.

• Pasta og hvidt brød
Kulhydraterne i mel omdannes til sukker og stimulerer belønningssystemet.

Hvis du er en sukkergris, så er her 5 nemme tips til din afvænning. 


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.