Kvinde spiser croissant
Croissanter er da fransk... eller er det?© Getty Images

Vidste du det? Her kommer 5 af dine yndlingsretter i virkeligheden fra

Nummer 3 på listen overraskede os i høj grad

1. september 2022 af Maria Dalby Kamper

Kan det egentlig være rigtig, at de fantastiske svenske köttbullar faktisk slet ikke stammer fra Sverige? Og hvilken kobling har de gamle grækere til amerikaneres højt elskede donuts? Booking.com har gravet i historien og undersøgt nogle af vores yndlingsretters egentlige oprindelse. Her er fem retter, som du måske ikke vidste havde en anden oprindelse

1. Pommes frites (french fries) – Brugge, Belgien 

Blød og dampende varm indeni og sprød udenpå – hvem elsker ikke en god omgang fritter? Selvom navnet kan give indtryk af, at retten stammer fra Frankrig, så er det sande oprindelsesland faktisk Belgien. 

Historien lyder, at fritter blev opfundet i Belgien i vinteren 1680. På grund af kolde frosttemperaturer var den lokale flod frosset til, og derfor var byens indbyggere nødt til at spise noget andet end den stegte fisk, de normalt spiste. Alternativet blev de stegte kartofler. Nogle historikere tror ikke på historien, men i Belgien er de ikke i tvivl om, at pommes frites blev opfundet i deres land.

Tilbage i 2017 bad Belgien UNESCO om, at retten blev føjet til listen over kulturelle skatte – og det blev den!

pommes frites
I Belgien findes verdens eneste museum dedikeret til fritter. © Getty Images

2. Svenske kødboller – Istanbul, Tyrkiet 

Du forbinder sikkert de svenske kødboller med en tur i IKEA, men når det kommer til stykket, har den originale opskrift faktisk ikke meget med Skandinavien at gøre

Retten stammer faktisk fra Tyrkiet – eller opskriften gør i hvert fald. Den tyrkiske opskrift kom til Skandinavien i det 18. århundrede, da kong Karl 12. havde den med sig hjem efter en periode i eksil i Osmannerriget. Kødbollerne i Tyrkiet går under navnet köfte.

svenske kødboller
Turene til IKEA bliver ikke det samme igen.© Getty Images

3. Donuts – Athen, Grækenland 

Sukker og friturestegt dej – hvem siger nej til en frisklavet donut? Donuts er en meget almindelig og populær spise i nutidens USA (og i resten af verden), men kagernes historie går langt tilbage. 

Den første donut blev faktisk opfundet i det antikke Grækenland under navnet loukoumades. Disse luftige og friterede dejboller toppet med sirup eller honning blev oprindeligt givet som præmier til vindere af antikkens olympiske lege.

donuts
Vi var overbeviste om, at de var fra USA.© Getty Images

4. Croissanter – Wien, Østrig 

Croissanter er en fast del af det franske køkken, men de stammer faktisk ikke derfra. De er i virkeligheden inspireret af det østrigske bagværk, der er kendt som kipferl. Det er en traditionel gærdej, der formes som halvmåner, inden de bages, og i dag serveres de også som småkager. 

Kipferl dukkede sandsynligvis første gang op i Frankrig, da det første wienske bageri åbnede i Paris i 1838. Pariserne tog bagværket til sig og begyndte derfor også at lave deres egne versioner. Kipferl blev franske det sekund, de blev lavet med butterdej – som er en fransk opfindelse.

croissant
Croissanter – MUMS!© Getty Images

5. Skotske æg – Agra, Indien 

Et blødkogt æg med dybstegt pølsefars er en britisk delikatesse, der kan findes mange steder rundt om i Storbritannien. Selvom navnet på denne æggeret lyder meget britisk, stammer den rent faktisk ikke derfra. 

Det lader til, at det skotske æg er kommet til Storbritannien fra Indien, hvor der fandtes en anden opskrift på såkaldte Nargisi Kofta, som minder meget om det skotske æg. Nargisi Kofta består af hakket kød, der omslutter et hårdkogt æg. 

skotske æg scottish egg
Hvilken rets oprindelse overraskede dig mest?© Getty Images

Kilder: Booking.com