Kvinder, der laver mad
Du kan sikkert genbruge meget mere mad, end du tror© Getty Images

6 madmyter, der gør, du smider lækker mad ud

Må du opvarme en omgang pasta med kødsovs? Eller spinat? Se myterne her!

30. september 2020 af Ida Storm Frøslev Hansen

Der er ikke noget værre end at komme til at drikke et glas for gammelt mælk eller bide i et æble, der er helt brunt inden i – ad! Men Anette Kamuk, der er lektor i Ernæring og Sundhed, har i samarbejde med Arla kigget lidt nærmere på danskernes madvarer, og resultatet er, at vi simpelthen smider alt for meget god mad ud. Anette siger, at vi for let hopper på gamle “madmyter”, og derfor glemmer vi at bruge vores sunde fornuft. 

Her er seks af Anette Kamuk og Arlas madmyter, der gør, at vi smider god mad ud (og det er jo en skam!): 

1. Kødsauce må kun opvarmes en gang 

FALSK! Det er en myte, at du kun må genopvarme din bolognese en enkelt gang. Du må faktisk opvarme den flere gange, så længe du gør det med omtanke (maden skal nedkøles til 5 grader i centrum indenfor 3 timer, og genopvarmes til minimum 75 grader)

2. Ris skal spises samme dag, som det er kogt 

FALSK! Så længe du fryser risene ned til fem grader inden for tre timer og genopvarmer dem til 75 grader, når de igen skal spises (medmindre, de skal spises kolde i en rissalat), kan du sagtens gemme dine kogte ris til en anden dag. En god idé kan være, at nedkøle risene i små portioner så nedkølingen går hurtigere. 

Kvinder spiser pasta
Giv din bolognese endnu længere levetid!© Getty Images

3. Skæreost skal smides ud, hvis der er skimmel på

FALSK! Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. På en hård ost kan du bare skære det stykke væk, hvor der er en mugplet. 

4. Bananer skal smides ud, hvis de er for brune

FALSK! Bananer kan altid spises – brune eller ej. Hvis de er for brune til, du synes, de er lækre, er de højest sandsynligt virkelig gode i en banankage (yummi), og ellers kan du fryse dem ned og tage dem op, næste gang du skal lave en smoothie. 

Kvinde skærer svampe
Du kan godt spise de pelsede champignoner, du har liggende i køleskabet© Getty Images

5. Der må ikke være pels på champignonen 

FALSK! Du kan godt spise en champignon med hvid pels omkring roden. Det er ikke skimmelsvamp. 

6. Rødbede og bladselleri må ikke genopvarmes, da de kan udvikle nitrit, der kan være kræftfremkaldende

FALSK! Du kan godt genopvarme rødbede og bladselleri, så længe du har god køkkenhygiejne og varmer det korrekt op (til 75 grader minimum).  

Kilde: Arla.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.