Kvinde bider af et æble
Hvor gode er æbler egentlig til at stille sulten?© iStock

Sundhedsmyter: Bliver jeg mere sulten af at spise et æble?

Kan et æble gøre mere skade end gavn for din sult? Få svaret fra en diætist

29. september 2015 af Tine Sandorf

Det er eftermiddag, du er sulten, og du snupper et æble. Men hov! I stedet for at du bliver mæt, føler du dig endnu mere sulten efter at have gnasket dig helt ind til skroget.

“Den øgede appetit, som du kan opleve, kan skyldes syren i æblerne, som stimulerer appetitten og giver lyst til andre smagsnuancer,” forklarer klinisk diætist og cand. scient. i klinisk ernæring Maria Felding. Og det er ikke kun æbler, der kan øge sulten. Appelsinjuice har samme appetitstimulerende effekt.

“Det udnytter nogle sportsfolk, der ved at starte morgenen med et glas appelsinjuice kan få mere mad, altså energi, indenbords og dermed et større energilager i kroppen,” forklarer Maria Felding.

Så det er altså ikke bare noget, du bilder dig ind, hvis du føler, at du bliver mere sulten efter at have kørt et æble gennem maskineriet.

Spis brød (eller banan) til

Det er dog ikke alle, som oplever den øgede sult af at spise et æble, men hvis du er en af dem, der kender til følelsen, er der et par ting, du kan gøre for at undgå den øgede appetit.

“Du kan med fordel vælge mere søde æbler frem for de syrlige, gå efter frugt, som er mindre syreholdig, som for eksempel banan eller mango, eller spise æblet sammen med for eksempel en banan eller mango eller noget groft brød, som giver en tungere mæthedsfornemmelse,” siger Maria Felding.

Og så er der en sidste ting, du skal være opmærksom: Hvis du oplever den øgede sultfornemmelse, når du spiser et æble som mellemmåltid, kan det nemlig også skyldes, at der er gået lang tid, siden du sidst spiste, og at det ene æble derfor bare ikke er nok til at gøre dig mæt – alene derfor er det en god idé at kombinere dit æblespiseri med noget andet.

Besøg Maria Feldings hjemmeside, eller find hende på Facebook.