© iStock

Sundhedsmyter: Er det en fordel at springe morgenmaden over, hvis du vil tabe dig?

Hjælper det på vægten, hvis du sparer kalorier ved at skippe dagens første måltid? Vi har spurgt en ekspert til råds

11. august 2015 af Tine Sandorf

Hvis du gerne vil tabe dig, skal du indtage færre kalorier. Det har de fleste forstået. Men er et let sted at spare så ikke ved at springe morgenmaden over? Vi har spurgt klinisk diætist Maria Felding, som er cand. scient. i klinisk ernæring og ejer af sin egen klinik, og hendes svar er klart:

“Det er ikke en god vægttabsstrategi at springe måltider over – heller ikke morgenmaden, for du vil blot kompensere (og ofte mere til) for den manglede mad senere på dagen, men uden at du rigtigt lægger mærke til det, da kalorierne i stedet vil blive indtaget i en mere ‘diskret’ form, som du ikke registrerer på samme måde. Dermed bliver du faktisk snydt lidt,” forklarer hun.

Får et kortere ‘spisevindue’
Manglen på morgenmad påvirker nemlig længden på dit ‘spisevindue’. Hvis du ikke spiser før klokken 12, bliver tidsrummet, hvor du kan spise, mindre. Det vil typisk gøre, at du vil prøve at indhente det, du ikke fik at spise om morgenen, men fordi der ikke er plads i din mave til et ekstra rigtigt måltid på den kortere tid, vil du være mere tilbøjelig til at kaste dig over kalorierige madvarer, der ikke fylder så meget i maven, som for eksempel chokolade, kiks og søde drikke.

Hvis du derimod for eksempel havde spist morgenmad i form af en portion havregrød med frugt, var du blevet mæt og tilfreds, og du havde registreret, at du havde spist. I stedet ender du måske med om aftenen at snacke en håndfuld mandler og måske senere tage et lille stykke chokolade, og det tænker du ikke på som et måltid, fordi du ikke bliver mæt, og fordi du ikke registrerer snackspisning på samme måde. Alligevel giver snackeriet dig flere kalorier end morgenmaden, og derfor er det langt bedre at spise et ordentligt måltid.

Væn dig til at være morgensulten
Men hvad så hvis du ikke er sulten om morgenen? Så virker det jo ulogisk at skulle spise morgenmad, og det er det også. For du skal ikke spise, når du er mæt. I stedet skal du prøve at vænne dig til at være sulten, når du vågner, forklarer Maria Felding:

“Hvis du ikke er sulten om morgenen, er det ofte, fordi du har fået mange kalorier senere på dagen, som så endnu ikke er blevet forbrændt næste morgen. Derfor kan du med fordel spise mindre om eftermiddagen/aftenen og på den måde vende rytmen, så du får lyst til at spise et sundt og mættende morgenmåltid. For ja, der er klart fordele ved at have mere energi i løbet af dagen, end lige inden du skal sove.”