Fastelavnsboller
Fastelavnsbollen er en populær dame på Instagram.© Getty Images

13 overraskende ting, du ikke vidste om fastelavnsboller

Kan du gætte, hvilket dansk bageri der sælger 20.000 fastelavnsboller OM DAGEN?!

27. januar 2022 af Ida Storm Frøslev Hansen

1. De lækre boller har fået deres navn, fordi de var den sidste mad, der blev indtaget inden den kristne faste, der blev afholdt i Danmark i gamle dage. Her spiste danskerne, til de blev helt dårlige, for at kunne holde den 40-dages faste ud. Pyh, hårdt!

2. De første fastelavnsboller var almindelige boller af gærdej og hvedemel. Så tager vi altså hellere udgaven med flødeskum og creme.

3. De spiste allerede fastelavnsboller i 1250-tallet. Det afslører et dansk kirkemaleri. Ja, lidt svært at forestille sig et kirkemaleri af en fastelavnsbolle, men den er god nok.

4. På det populære Andersens Bakery koster en fastelavnsbolle 58 kroner. Det holder dog ikke kunderne tilbage, og i den tredje weekend i januar blev der solgt hele 6000 af de lækre fastelavnsboller i bageriet på Islands Brygge. 

5. Fastelavnsbollerne kunne i gamle dage holde sig i op til et år. Jeps, du læste rigtigt! Bollerne blev kogt, så de kunne holde sig længst muligt, og kogningen fik sneget holdbarheden op på et år. Imponerende! 

6. Der er stor forskel på, hvilken fastelavnsbolle der er mest populær i de forskellige landsdele. På Sjælland er det særligt luksusudgaverne, der bliver langet over disken, mens det er de mere traditionelle med creme og fløde, der er hittet i Sønderjylland.

7. Den svenske fastelavnsbolle hedder en semlor, og den er fyldt af kardemomme, marcipan og fløde – haps! Du kan faktisk finde dem ved flere bagere i år, hvis du vil prøve svenskernes svar på den populære bolle. 

Semlor svensk fastelavnsbolle
Den svenske fastelavnsbolle hedder en semlor, og ligner vores ret meget.© Getty Images

8. I bagerkæden Lagkagehusets butikker bliver der solgt 20.000 fastelavnsboller om dagen. 20.000! Godt nok har kæden også 104 butikker rundt om i landet, men alligevel!

9. I gamle dage var det kun de rige, der havde råd til at spise fastelavnsboller. Men har vi ikke lige lært, at fastelavnsbollen bare var gær og hvede i gamle dage? Jo, men hvede var sindssygt dyrt i gamle dage, og derfor var fastelavnsbollen en slags statussymbol, som kun de rigeste kunne få fingrene i. Godt, det ikke er sådan længere!

10. Fastelavnsbollen er en populær dame på Instagram. I skrivende stund er der næsten 48.000 billeder under hashtagget #fastelavnsboller.

11. Der er stor forskel på fastelavnsbollernes pris rundt om i Danmark. Som sagt skal du smide 58 kroner, hvis du skal sætte tænderne i fastelavnsbollen fra Andersen Bakery, mens du i Nordjylland ved Nøragers bageri kan få hele to fastelavnsboller for 35 kroner. 

12. Fastelavnsbollerne med fyld blev populære i slutningen af 1800-tallet, mens luksusvarianten med fløde først så dagens lys i 1900-tallet.

13. Mere end hver tredje dansker fejrer fastelavn med en fastelavnsbolle. Og nogle af os fejrer den mere end en gang (en million gange cirka? Det skal jo fejres, at det er fastelavnsbollesæson!).

Kilde: Dr.dk, Samvirke.dk, Tv2lorry.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.