Hveder
Hveder er så lækre! © Getty Images

5 ting, du muligvis ikke vidste om hveder

Hvor mange hveder tror du, der bliver solgt i dagene op til Store Bededag?

12. maj 2022 af Henny Müller Dahl

Bliver du hvert år glædeligt overrasket, når kalenderen endnu engang siger, at Store Bededag er lige rundt om hjørnet? Det gør mange af os i hvert fald – nok mest fordi Store Bededag betyder, at det er tid til en ekstra fridag for de heldige af os, MEN også fordi at denne helligdag er lig med lækre, varme hveder. 

Der er ikke mange ting, der kan måle sig med en friskbagt hvede med en god sjat tandsmør. Men hvor meget ved du egentlig om den lækre spise? Herunder kan du læse fem facts, du måske ikke vidste om hveder. 

1. At spise hveder på Store Bededag er en dansk ting 

Ja, den er god nok. Hvis du spørger din norske veninde eller din tyske overbo, om de har sørget for at købe hveder op til Store Bededag, så vil de højst sandsynligt stå tilbage som store spørgsmålstegn og ikke ane, hvad du taler om. Men det betyder bare, at der så er flere varme hveder tilbage til os danskere! 

2. Traditionen er omkring 200 år gammel 

Meget tyder på, at hele hvedetraditionen omkring Store Bededag startede engang i 1800-tallet. Hveder og hvedebrød var en meget fin spise, og det lækre, hvide brød blev kun spist på særlige festdage. Vi siger pænt tak til dem, der fandt på at spise de første hveder og var flinke nok til at føre traditionen videre, så vi også i dag kan have glæde af den. 

3. At spise hveder er ikke et religiøst ritual – men der er en praktisk årsag bag

Den oprindelige tanke bag Store Bededag er, som navnet sjovt nok indikerer, at bede (og dermed også holde fri fra arbejde, hvilket vi jo alle godt kan lide). Men før i tiden betød det altså, at bagere heller ikke kunne tage på arbejde, og at de derfor ikke kunne levere friskbagt brød til sultne kunder. Derfor brugte de i stedet aftenen før Store Bededag på at bage hveder, som folk selv kunne varme dagen efter. 

4. Hveder bliver også kaldt for hvedeknopper

Måske er du allerede bekendt med betegnelsen hvedeknopper, som er, hvad hveder engang plejede at hedde. Navnet hvedeknopper henviser til, hvordan hvederne er dobbeltbagte – først ved bageren og derefter “bages” de igen i ovnen derhjemme. 

5. Vi danskere spiser MANGE hveder i dagene op til Store Bededag 

Yeps, det med hvedespisning gør vi os altså virkelig meget i. Ifølge tal fra brancheorganisationen for danske bager- og konditormestre sælges der tæt på fem millioner hveder op til Store Bededag. Fem millioner! Det svarer næsten til, at alle i Danmark spiser en hvede hver (sådan, næsten da...).