Æbleskiver kagemand
Vi ville ønske, der var æbleskiver til kaffen hver dag.© Privat foto

10 ting, vi kun spiser til særlige lejligheder (men som vi ville ønske, vi spiste hele året rundt)

Hvorfor må vi kun få gudespisen fastelavnsboller en gang om året? HVORFOR?

23. april 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Er der noget bedre end at sætte tænderne i sprøde kammerjunker på en varm sommerdag? Nej, på ingen måde! Men er det, fordi vi aldrig har slubret den lækre sommerspise i os om vinteren? Ja, det er det måske! 

I Danmark har vi nogle sygt lækre ting, vi KUN spiser på særlige dage, og helt seriøst, det er da en skam. 

Derfor har vi i denne artikel samlet 10 lækre ting, vi normalt kun spiser på helt særlige tidspunkter af året, men som vi ville ønske, vi kunne spise hver eneste dag! Hvilken af de mundvandsfremkaldende sager, ville du gerne hoppe ned i supermarkedet efter? 

1. Fastelavnsboller

Hvad siger du, hvis vi siger smørfyldt dej, fløjlsblød creme og luftig flødeskum? Øh, ja tak? 

Som børn elskede vi fastelavn, fordi vi kunne klæde os ud som Ninja Turtles eller Mulan og på en eftermiddag tjene nok til den nye MGP-cd. I dag elsker vi fastelavn, fordi det er ensbetydende med, at bageren endnu engang bugner med den lækre bolle. Halli hallo og lige et øjeblik: Hvorfor i alverden er det ikke en helårs vare?

Psst... hvis du også elsker fastelavnsboller, kan du se fem fede facts om vidunderbagværket i videoen i bunden af artiklen.

Fastelavnsboller
Fastelavnsboller er jo det lækreste.© Victoria Jenstrup Johansen

2. Pebernødder

Vaniljekrans, specier og fedtebrød: Go home! Alle og enhver ved, at småkagens overmand til hver en tid vil være den knasende sprøde pebernød, som vi panik-spiser hele december, fordi vi ved, at vi snart skal undvære den lille, labre spise igen. 

Er det lidt for voldsomt at skrive et brev til Karen Volf, hvor vi trygler hende om at gøre spisen permanent? Ja... Ja, det er det nok alligevel. 

Pebernødder
Vi eeelsker pebernødder.© Instagram: @Denlillemadblog

3. Påskeæg

Da vi var børn, brugte vi timevis på at klippe skæve hjerter og mærkelige cirkler i et hvidt stykke papir, som vi delte flittigt ud til alle, for det betød nemlig, at der var en mulighed for at score et påskeæg!

Noget af det fede ved at være voksen er, at du bare selv kan købe et... Eller 10... Ligesom vi gør hver evig eneste påske, for uhm, uhm, UHM, hvor er de lækre (eller er de? Eller går vi bare amok, fordi de er en sæsonvare, og vi ikke vil gå glip af noget? Hmm). 

Påkseæg
Hvorfor kan man ikke købe påskeæg i september? Æv.© Getty Images

4. Æbleskiver

Endnu en spise, vi føler, vi bliver snydt for hele foråret, sommeren og tæt på hele efteråret: Den vidunderlige æbleskive! 

En perfekt blanding mellem sprødt og blødt.. Mmmh. Og hvornår har vi ellers en undskyldning for at spise så massive mængder syltetøj og ren flormelis, uden at nogen kigger skævt til os? 

Æbleskriver.
Æblerskiver er jo så lækre.© Isabella Steenfeldt

5. Koldskål

Kager i mælk! Lyder det ikke lækkert? Nej okay, ikke rigtigt, men ikke desto mindre er koldskål en af vores absolut yndlingsspiser.

Den kolde kernemælkskoldskål med de knasende kammerjunker er noget af det absolut bedste, vi ved på en varm sommerdag. Eller måske på en kold vinterdag? Vi vil bare gerne have muligheden for at finde ud af det, okay? 

Koldskål
Koldskål er en evig favorit!© Instagram: @detlillehuspaaoesterbro

6. Kransekage

Du KAN ikke byde det nye år velkommen uden en stang kransekage. De fås i et hav af varianter, og vi må bare sige, at vi elsker dem alle sammen. 

Kransekage kan vi jo faktisk bage selv, så der er mulighed for at få et stykke kransekage til din vandmelon en varm sommereftermiddag, men det kunne bare være så nemmere, hvis det var en oplagt spise HELE året.

Kransekage
Åh, vi kunne godt spise et stykke kransekage lige nu.© Getty Images

7. Risalamande med kirsebærsovs

Okay, igen er vi ude i en spise, vi jo faktisk bare kan lave selv, men mon ikke at onkel Gert og svigermor Judith ville kigge lidt mærkeligt, hvis vi bød dem på en omgang risalamande til dessert efter en god omgang grillmad i sommervarmen i sommerhuset? Jo, det tror vi vist nok lige. 

Vi vil bare gerne have, at risalamande bliver en lige så normal dessert som brownies med is. Er det for meget at forlange? 

RIsalamande
Gid risalamande var en normal dessert hele året rundt. © Getty Images

8. Varme hveder

Det er, som om hveden er en opgraderet krydderbolle: En next level krydderbolle, om du vil. 

Er det, fordi den er spækket med kardemomme? Er det, fordi vi kun kan få den i begrænset antal? Er det, fordi vi må få alt det smør på, vi vil, uden at nogen kigger skævt til det? Vi ved det ikke, men vi ville ønske, at hver dag var hvede-dag. 

Varme hveder
Varme hveder er altså bare krydderbollen overlegen. © Instagram: @HomeByBianca

9. Julekalendre

Vi synes faktisk ikke, at julekalendre kun hører sig til i december. 

For er der en grund til at tælle ned til, at hver måned er slut? Oh yes. Og ikke kun, fordi det betyder, vores bankkonto endnu engang ser grønne tal, og vores bankmand stopper med at spamme os, men også fordi at alle dage uden tvivl er nemmere at komme igennem, hvis de starter med chokolade! 

Julekalender
... Og især, hvis den er med Kinder...© Amazon.ca

10. Kagemand

En kage hvis eneste formål er at hylde os? Ja, tak! Og så gør det jo heller ikke noget, at den smager himmelsk: Hvad end, det er en lækker brunsviger, en luftig vandbakkelse eller en snasket wienerbrødskagemand. 

Vi ville ønske, det var lige så socialt accepteret at komme slæbende med en kagemand til eftermiddagskaffen som de tørre romkugler fra den lokale bager. 

Kagemand
Vores tænder løber seriøst i vand!© Privat foto

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide