kvinde i gul trøje sparer penge sammen
© iStock

10 geniale og nemme tips til at spare penge i hverdagen

Uden du behøver leve af rugbrødsmadder og blive hjemme fredag aften

9. juli 2020 af Maria Denise Christoffersen

1. Lav selv kaffe

Hvis du køber en kaffe to-go hver dag på vej til arbejde eller skole, løber udgiften hurtigt op omkring 1100 kroner om måneden! Det er 14.000 kroner på et år! Investér i en termokop, og lav kaffen hjemmefra – så bliver du stadig frisk om morgenen, men med flere penge til andre lækre ting.

Bonusinfo: Samme princip gælder for kildevand. Vandet i danske vandhaner er lige så rent som det vand, du kan købe på flaske – så tag din egen dunk med og fyld den op løbende.

2. Op på jernhesten

Lav en aftale med dig selv om, at du cykler alle vegne i et par måneder. Det er dyrt at køre i bil eller bruge offentlig transport – så hvis du gør det til en vane at cykle, bliver du både gladere, friskere og har flere penge på kontoen!

Bonusinfo: Find nogle gode lydbøger og gør cykelturen til et hyggeligt pusterum i hverdagen.

3. Kig i lageret

Hvis du tjekker i skabe og skuffer på dit badeværelse, ligger der garanteret både hele og halve cremer, læbepomader og shampooflasker, du aldrig har brugt op. Sæt dem frem, der stadig er brugbare, og tøm dem, før du køber nye.

4. Spis sammen

Madvarer er dyre, og spiser du alene, koster det mere, end hvis udgifterne fordeles på flere. Så lav sammenskudsgilde med dine veninder i hverdagen, eller skift mellem at invitere hinanden på nem og billig aftensmad.

Bonusinfo: Aftal, at I højest må bruge et bestemt beløb, så der ikke opstår forventninger om, hvad man skal diske op med… Og glæd jer over at I sparer penge og bliver opdateret på hinandens liv samtidig.

5. Sæt fitnessmedlemsskabet i bero

Mange af os har dyre medlemsskaber, som vi alligevel højest bruger en gang om ugen. Og når det bliver varmere og lysere udenfor, er det endnu sværere at tage sig sammen til en date med stepmaskinen i centerets indelukkede lokaler. Aftal derfor med dig selv, at du i sommerhalvåret træner udendørs – ved at løbe, svømme og bruge udendørs træningsmaskiner.

Bonusinfo: Du kan finde mange gratis videoer med øvelser på nettet, så du stadig kan holde formen, mens du sparer hundredevis af kroner hver måned.

6. Hæv kontanter

Ender du med at impulsshoppe, når du går med veninderne i butikker – eller bliver du grebet af en intens sukkertrang, så snart du ser kagehylden i Føtex? Så kan det være en god idé at lade dankortet ligge derhjemme. Hæv kontanter, og tag kun et beløb med, som du ved, at du har råd til at bruge.

Bonusinfo: Samme trick gælder på byturen... Det skal være slut med at vågne med tømmermænd og indse, at du ikke har råd til pizza, fordi du gav omgang i går!

7. Lån dig frem

Vil du rigtig gerne se den nyeste Hunger Games eller lave vafler til venindemiddagen – eller står du og skal bruge en VHS-maskine til at afspille nogle gamle optagelser af din familie? Lån dig frem til de ting, du mangler, i stedet for at købe udstyr, som du måske kun har brug for én eller to gange. Brug Facebook, eller spørg dine venner, om de kan hjælpe dig. Måske har du selv noget, de kan låne til gengæld.

Læs også: I forhold? Få styr på pengene

8. Sælg på nettet

Tjek dit kælderrum for ting, som andre vil kunne få glæde af. Har du en lampe, en samling fagbøger eller noget tøj liggende, du ikke bruger mere? Så sæt det til salg! Det tager et minut at fotografere tingene med din mobil og skrive en hurtig tekst til. Du vil blive overrasket over, hvad der sælges på den slags hjemmesider – og ofte kommer køberen forbi allerede dagen efter med herlige kontanter, som du kan bruge til dagligvarer eller noget mere luksusagtigt, du ønsker dig!

Bonusinfo: Køb selv brugte ting på nettet, hvis du mangler noget specifikt, som ikke tager skade af at have tilhørt en anden før – der er mange penge at spare!

9. Skriv en indkøbsseddel

Planlæg dine indkøb hjemmefra i stedet for at beslutte dig for, hvad du vil spise, når du står nede i supermarkedet. Folk, som laver en indkøbsseddel, er meget mere tilbøjelige til at holde sig til de nødvendige indkøb – og det kan spare dig hundredvis af kroner hver uge, fordi du ikke falder for de tilbud på jordbær, blomster eller småkager, som butikken synes, du skal bruge dine penge på dén dag.

Læs også: Spis sundt for næsten ingen penge

10. Vær åben

Sig til dine veninder, at du prøver at spare lidt på finanserne for tiden. Tit bliver takeaway og shopping bare en vane fremfor en luksus, som vi aktivt vælger til. Så sig det, når I laver planer om at ses – de andre er garanteret med på at lave mad hjemme og se en film på Netflix i stedet for at spise ude og gå i biografen bagefter. Især hvis det betyder, at I alle kan slappe af og hygge jer. (Og så er der også flere penge til slik!)

Bonusinfo: Gør det til et fælles projekt at spare på pengene, når I er sammen. Sæt et mål, I vil nå med de kroner, der ellers ville gå til takeaway og shopping. Det kan for eksempel være den venindeferie eller festival, I altid gerne har villet på.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.