En glad kvinde med nøgler til hendes nye lejlighed
Du kan godt begynde at spare op nu, hvis du vil købe din egen bolig snart.© Getty Images

5 ting, du skal begynde på NU, hvis du gerne snart vil kunne købe din egen bolig

Med ekspertens råd skal du nok opnå din boligdrøm

6. juli 2020 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Overvejer du at købe din egen bolig? Så er det faktisk på tide, du kommer i gang med at spare sammen. Vi har nemlig talt med Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank, og hun fortæller:

“For overhovedet at kunne købe en ejerbolig i dag skal du have fem procent til udbetaling. Det betyder groft sagt, at hvis du køber en bolig til én million, skal du have minimum 50.000 kroner til udbetaling. Faktisk er det mere end det, for udbetalingen skal også dække stiftelsesomkostningerne ved lånet, og det er ikke småpenge.”

Derfor kommer hun også med fem gode råd til, hvordan du kan få sparet pengene sammen, så du kan købe din drømmebolig. 

1. Lav et budget – og overhold det

“Start med at give din økonomi et serviceeftersyn,” lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, der fortæller, at mange af os faktisk ikke helt ved, hvad vi bruger vores penge på. 

Du skal derfor starte med at danne dig et overblik over din økonomi: “Jo bedre styr du har på dine indtægter og udgifter, jo nemmere bliver det at få sat det rette beløb til side.”

Find ud af, hvor mange penge du skal have til udbetalingen og sæt et realistisk mål for, hvordan du vil nå dertil, råder vores ekspert.

En kvinde laver et budget ved sit skrivebord
Start med at lave et budget, så du får sparet sammen til udbetalingen til drømmeboligen.© Getty Images

2. Find ud af, hvor du kan spare – og gør så indsatsen

Det nytter ikke noget, hvis du, som eksperten formulerer det, “jagter en tokroners besparelse på en liter mælk, men at du på den anden side ikke forholder dig aktivt til, om du kan få et billigere telefonabonnement.”

Hendes råd er derfor, at du fokuserer på at spare på de store ting. Hun foreslår, at du tager stilling til, om du eksempelvis både har brug for at kunne se dine yndlingsserier på Netflix, HBO, Spotify og en TV-pakke: “Det er måske ikke så dyrt hver for sig, men det løber hurtigt op.”

3. Gennemgå dine forsikringer

Hvis du er studerende eller medlem af en fagforening, så kan der altså være en del penge at hente her. Vores ekspert fortæller, at du derfor skal sørge for at undersøge mulighederne for særlige rabatter på dine forsikringer. De kan måske blive en del billigere, og det er altså nogle penge, du gerne vil hente hjem.

En kvinde sidder med sin computer i vindueskarmen
Tag lige et ekstra kig på dine forsikringer, måske har du mange penge at spare der. © Getty Images

4. Vær realistisk

“Undgå impulskøb,” råder eksperten, “både når du handler dagligvarer, og når du tager på shoppetur. Jo bedre forberedt du er, jo mindre er sandsynligheden for, at du bliver fristet.” Dog skal du huske at være realistisk. Hvis du ved, at du ikke kan lade være med at shoppe, så medregn det i dit budget.

Sæt et lille beløb af hver måned til impulskøb, foreslår Louise Aggerstrøm Hansen. På den måde sikrer du, at du ikke overskrider dit budget, hvis du lige falder over noget. Hun understreger dog, at hvis du vælger at prioritere plads til shopping i dit budget, betyder det selvfølgelig også, at der går længere tid, før du opnår din boligdrøm.

5. Udnyt deleøkonomien

Der er efterhånden kommet nogle rigtig gode muligheder for at udnytte deleøkonomien. Det betyder, at du kan tjene lidt ekstra penge ved eksempelvis at udleje din lejlighed via AirBnB, hvis du alligevel ikke er hjemme – selvfølgelig inden for rammerne af skattereglerne, understreger vores ekspert.