Vi er blevet SÅ meget gladere for hinanden, efter vi har flyttet vores opsparinger til syltetøjsglas!
Vi er blevet SÅ meget gladere for hinanden, efter vi har flyttet vores opsparinger til syltetøjsglas!

Farvel til pengeskænderierne

Sådan løser du og kæresten pengeskænderierne

31. maj 2006 af Mette Andrea Boesgaard

Farvel til pengeskænderierne


Det er umuligt at klare sig uden penge - alligevel er det en ting, mange meget sjældent taler om. Og især da med deres kæreste!

Mange ligger under for kærlighedsmyten om, at når I er forelskede, har I ens behov og ønsker, og I er fælles om alt og enige om alt. Og det økonomiske ordner selvfølgelig sig selv! Men sådan er virkeligheden selvsagt ikke. Folks holdning til penge varierer enormt mege; nogle synes, de er til for at købe glæde, andre vil helst dele ud af dem, og atter andre ser dem som et sikkerhedsnet. Og din holdning til penge er til en stor grad afhængig af, hvilke værdier du er vokset op med.

Det ER ikke særlig romantisk at snakke om penge, men det er nødvendigt. Ellers ender I hurtigt med masser af skænderier om penge. Og hvor alvorligt det kan være, viser en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet med al tydelighed: Hver tredje kvinde og hver femte mand siger nemlig, at uenighed om penge var stærkt medvirkende til, at deres ægteskab ikke holdt.

Woman har samlet en liste over de største pengeproblemer i parforholdet, og her får du nogle ideer til, hvordan I løser dem.

I prioriterer ikke pengene ens


HAN BRUGER PENGE PÅ TING, DU SYNES ER UNØDVENDIGE
Er du træt af, at han bestandigt slæber mobiltelefoner, computerudstyr og andet gejl, som du dybest set synes er unødvendigt, med hjem? Eller klager han over, at du klatter dine penge væk på tøj og sko?

Selvom I har valgt at dele jeres liv med hinanden, er I ikke bare et par - I er også to separate individer med hver jeres ide om, hvordan I foretrækker at bruge jeres penge. Og det er jeres økonomi nødt til at afspejle. Uanset om I vælger fællesøkonomi, separat økonomi eller en økonomisk model, hvor I lægger alle pengene i en stor pulje og deler overskuddet, så sørg for, at I har nogle penge, som I frit råder over hver måned. Og lad ham så bruge hans egne penge, som han vil - og vice versa!

HAN BRUGER ALLE SINE PENGE PÅ SIG SELV - ELLER VENNERNE
Han kunne aldrig finde på at købe dig blomster eller en gave. Men når det kommer til ham selv, køber han glad og gerne dyrt tøj og lirede computerting, eller han går i byen og bruger alle sine penge på druk med vennerne.

Skænderier om penge er ofte et skalkeskjul for mere alvorlige problemer i forholdet. Hvis din kæreste konsekvent bruger sine penge på ting, der ligger uden for forholdet, kan det få dig til at føle, at han ikke værdsætter dig. Diskussionen her handler ikke om penge - den handler om de følelser det vækker i dig, at han vælger at bruge sine penge på alt muligt andet end dig. Fortæl ham om dem, åbent og uden at bebrejde ham.I HAR IKKE LIGE MANGE PENGE TIL RÅDIGHED
Måske tjener han mest. Måske gør du. Eller måske har en af jer bare væsentlig større udgifter end den anden på grund af afdrag på gammel gæld, børnebidrag eller noget helt tredje. Uanset hvad er resultatet, at den ene af jer altid har penge og den anden ingen har.

Situationen kan blive lige frustrerende for begge parter - penge i parforholdet handler nemlig til en hvis grad om din egen værdi og styrke i forholdet. Den, der har penge, ender let med at være frustreret over, at hun/han er bundet af den andens dårlige økonomiske forhold. Og den uden penge føler sig værdiløs, fordi hun/han ikke kan bidrage lige så meget til forholdet.

Det er alfa og omega at få diskuteret de følelser og frustrationer, jeres ulige pengeforhold medfører. Og når det så er gjort, så drøft om det måske er på tide at skifte til en økonomisk model, der passer bedre til jeres behov. Hvis I allerede har købt hjem og overvejer børn, er det måske ikke helt rimeligt, at den, der ikke har nogle penge, skal kæmpe sig igennem hver måned, mens den anden har masser af penge til tant og fjas.

DU VIL HAVE FÆLLES ØKONOMI - HAN VIL HAVE SINE EGNE PENGE
I et parforhold afspejler penge din evne til at dele, gå på kompromis, forhandle og forpligte dig til en anden person. Hvis du føler, at din kæreste ikke kan give sig hen til dig, fordi han insisterer på at have sin egen konto, så tal med ham om DET - ikke om bank konti!

Og husk så på, at der faktisk findes andre muligheder end bare at have fuldstændig fælles- eller fuldstændig separat økonomi - nemlig opdelt økonomi, hvor I hver især smider alle jeres penge i en pulje, og så deler overskuddet. Modellen er god, fordi den tilgodeser, at et moderne parforhold består af tre: Ham, dig og jer som par.

I mangler penge


HAN HAR IKKE BETALT REGNINGERNE
I masser af forhold overlader kvinderne kontrollen med økonomien til manden, uanset at han måske hverken har lyst til at stå for den eller har evnerne til det. Men det er faktisk ikke bare hans ansvar at betale regningerne - det er jeres fælles ansvar.

Sørg for at have en klar arbejdsdeling for, hvem der betaler hvad. Hvis I begge to synes, at det er lige surt (eller lige lækkert) at være ansvarlig for pengene, så skiftes til det. Men sørg under alle omstændigheder for, at du stadig bevarer indblikket i jeres fælles økonomi.

I HAR ALDRIG NOGLE PENGE
Når krybben er tom, bides hestene. Og hvis I hele tiden lever på randen af økonomisk fallit, kan det tære hårdt på humøret og dermed på parforholdet.

Se problemerne i øjnene og gør en indsats for at få styr på økonomien. Sørg for at diskutere, hvilke prioriteter I har, både nu og på lang sigt: Vil I bruge pengene på at leve godt i hverdagen eller spare sammen til rejser, hus og mørke tider? Bliv enige om, hvilken økonomisk model I vil følge (fællesøkonomi, separat økonomi eller opdelt økonomi) og lav så et budget. Hvis I ikke ved, hvordan I skal gribe det an, kan I få hjælp af jeres bankrådgiver. Det kan faktisk blive et helt rart fælles projekt at få fod på pengene og få dem brugt på en ordentlig måde.

Han er nærig


HAN ER NÆRIG
Han køber dig ikke gaver. Han forventer, at du betaler, når I går ud. Han insisterer på, at I lever af pastaskruer og tomatsovs, selvom I har råd til både rødvin og parmesanost til at pifte maden op.

Nærighed handler om at holde fast i materielle ting og ikke turde give slip. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at den nærige ikke har fået nok følelsesmæssig opmærksomhed som lille, eller at han har oplevet materiel nød. Men det kan også bare handle om, at han ikke lige har tænkt sig om.

Det nytter ikke noget at du hidser dig op over hans nærighed i stilhed, eller at du smider hentydning til det hist og her - det nytter ikke noget, og det gavner heller ikke jeres forhold! Konfronter ham (uden bebrejdelser, naturligvis) med hans nærighed - og ikke mindst de følelser, hans nærighed skaber i dig!

HAN SPARER IKKE OP TIL DEN FÆLLES FREMTID
Hvis du er den forsigtige type, der helst vil spare sammen til fremtiden, og han lever fra dag til dag, så kan det skabe store konflikter i jeres forhold. For jeres forhold til penge siger nemlig en hel del om, hvem I er som personer, og så afspejler det også ret tydeligt, hvilke værdier I har til livet.

Sørg for at I taler åbent om penge (og ikke mindst jeres forhold til dem) meget tidligt i jeres parløb, så I får afstemt jeres ideer om fremtiden og jeres prioriteter. Og træf så nogle fælles beslutninger om, hvordan I vil indrette jeres økonomi fremover.

Han lever for lånte penge


HAN LEVER FOR LÅNTE PENGE
Inden du vælger en fremtid med en mand, er det en god ide at kende lidt til hans finansielle situation. Den kan nemlig få stor indflydelse på dit liv.

Hvis manden i dit liv har gæld, så få ham til at åbne op, så I kan tale åbent om det. Start med at se på, hvad for noget gæld han har
Den anden ting, du skal se på, hvis du overvejer at slå pjalterne sammen med en mand, der har gæld, er hvordan han håndterer den. Er han allerede godt i gang med at afvikle gælden eller stikker han hovedet i busken? Hvis det sidste er tilfældet, så hjælp ham med at lave en plan for, hvordan han kan betale sin gæld af.

. Generelt betyder en smule studiegæld ikke det store, men har han masser af forbrugslån kan det få indflydelse på jeres kreditværdighed senere hen. Og har han skattegæld eller sidder han så ubønhørligt fast i gæld, at han overvejer gældssanering, kommer du til at hæfte for den, hvis I gifter jer. Men uanset gældens art er det værd at overveje, om du skal få lavet særeje, hvis I gifter jer - bliver I skilt, bliver hans gæld nemlig modregnet i hans bodel, hvilket i praksis betyder, at du deler overskuddet af din bodel med ham, fordi hans bodels værdi er negativ.