Mand og kvinde diskuterer i sofaen
I vil gøre jeres parforhold en stor tjeneste, hvis I stopper med at skændes om penge.© Getty Images

Er I uenige om jeres pengeforbrug? Sådan løser I det

Lær at få jeres økonomi til at spille sammen her

11. juli 2018 af Rikke Hovn Poulsen og Simone Overgaard Aaberg

Det er umuligt at klare sig uden penge – men det kan være rigtig svært at tale om. Og især da med din kæreste!

Mange af os ligger under for kærlighedsmyten om, at forelskede par har ens behov og i øvrigt er fælles om alt – og det økonomiske ordner selvfølgelig sig selv. Men sådan er virkeligheden desværre ikke altid.

Det ER ikke særlig romantisk at snakke om penge, men det er nødvendigt. Ellers ender I hurtigt med masser af skænderier om økonomien. Og hvor alvorligt det kan være, viser en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet: Hver tredje kvinde og hver femte mand siger nemlig, at uenighed om penge var stærkt medvirkende til, at deres ægteskab ikke holdt.

Her får du en liste over de typiske pengeskænderier i parforholdet – og måden at komme ud af dem på!

4 forskellige penge-typer

Før I går i gang med den store pengesnak, er I nødt til at finde ud af, hvilken penge-planet I hver især kommer fra. Kig grundigt på disse fire typer. Hvilken type beskriver bedst din kæreste – og hvad med dig selv?

Type 1: En krone sparet er en krone tjent

Denne type nægter at give 5,95 kroner for en liter mælk i Føtex, hvis han eller hun kan få den for 4,50 i Netto en kilometer længere nede ad gaden. Denne type er ikke bare almindeligt nærig; det er en sport at spare. Han eller hun har fuldstændig styr på, hvor mange 20’ere, der ligger i pungen, og hvis du låner en, bliver du stensikkert bedt om at betale den tilbage – med renter.

Denne type er sandsynligvis vokset op i et hjem, hvor der ikke var råd til at slå ret meget ud med armene. Lommepenge var ikke noget, han eller hun fik, det var noget, han eller hun tjente. Derfor ligger det dybt i vedkommende, at det er prisværdigt at være påholdende.

Hvis du nogle gange er ved at kaste op over denne nærighed, skal du huske på, at det i sidste ende også kommer dig til gode, at han eller hun kan finde ud af at spare i hverdagen: Når dine veninder og deres kærester engang om nogle år skal i banken og tigge og bede om et hus-lån, har I hele udbetalingen stående på en konto.

Hvis du selv vil have gode tips til at spare penge i hverdagen, så læs med her.

Type 2: Altid lidt på røven

Hvis din kæreste hører til denne pengetype, kan du være stensikker på, at du aldrig bliver inviteret ud efter den 10. i måneden. Og det er ikke, fordi han eller hun ikke vil bruge penge på dig – din kæreste er bare konstant flad og faretruende tæt på at nå grænsen på sin kassekredit.

Når lønnen hver måned ruller ind på kontoen, skynder han eller hun sig at bruge hele molevitten på byture, fladskærms-tv’er og (hvis du er heldig) gaver til dig. Derefter bliver din partner overrasket, når der kommer en irriterende el-regning, der skal betales – og ender tit med at låne penge af sine forældre eller venner for at få det hele til at hænge sammen.

Forskellen på denne type type 1 er, at denne type er helt klar over, at der er et problem. Han eller hun anerkender, at økonomien hænger i laser, og derfor får han eller hun også nervøse trækninger, så snart ordet ‘pengesnak’ bliver bragt på banen.

Mand der kigger på en ny bil
Mr. Big Spender er typen, der bruger mange penge på alt fra nye biler til dyre gaver. © Getty Images

Type 3: Big Spender

Overskriften siger jo lidt sig selv: Denne type elsker at overdænge dig med dyre gaver. Når du til jul skal finde på en julegave til ham eller hende, giver du din kæreste et headset til smartphonen, mens du selv får en smartphone. Din kæreste tager dig med på de dyreste restauranter og de vildeste ferier. Og du kan ikke lade være med at spørge dig selv, hvordan filan din udkårne gør det – for han eller hun tjener nemlig ikke nødvendigvis mere end dig.

Svaret er indlysende: Visa-regningen alene ville være nok til at tapetsere hele Frederik og Marys palæ – tre gange! Det er en meget god person at date, men den dag I indfører fællesøkonomi, er han eller hun pludselig lidt mindre spændende at være sammen med.

Big Spender kommer sikkert fra en familie, hvor forældrene også har smidt om sig med penge. Alternativt er han eller hun vokset op i samme familie som mr. ‘En krone sparet er en krone tjent’ – men nu gør vedkommende oprør ved at købe alle de ting, han eller hun måtte undvære hele sin barndom.

Type 4: Joachim Von And

Denne type er ikke vild med penge. Han eller hun æææælsker dem! Mens kammeraterne rendte rundt og spillede fodbold i frikvartererne, gik denne type rundt på sidelinjen og solgte slik – og endte faktisk med at tjene en god skilling på det.

Joachim von And ved alt om penge. Han er villig til at tage en kalkuleret risiko, men først efter grundig research og nøje overvejelser frem og tilbage. Hvis det er sådan en kæreste, du har fundet, kan du godt regne med, at han eller hun kommer til at tjene kassen på længere sigt – men samtidig kan du være stensikker på, at jeres ferier altid kommer til at gå steder hen, hvor din partner lige kan tjekke et par forretningsmuligheder ud samtidig.

De forskellige årsager til penge-skænderier

For at løse jeres penge-issues, er I nødt til først at analysere problemet til bunds. Hvad skyldes jeres problemer?  

Årsag 1: Rod i magtbalancen 

Penge er magt – også i et forhold. Så når det gang på gang er kæresten, der punger ud for middage, rejser og bif-ture, og dig, der siger tak, tak og tak skal du have, ender du i en sær form for taknemmelighedsgæld, som let kan være årsag til sure miner og skænderier.

Det samme gælder, hvis det er dig, der sidder på kassen: Det er den, der har pengene, der bestemmer, hvilke sjove dates I skal på – og hvornår. Det er jo ikke mere end rimeligt, vel?

Årsag 2: Forskellig løn – forskellige liv 

De fleste af os indretter vores livsstil efter, hvor mange penge vi har. Hvis der er stor forskel på, hvor meget I tjener, er der sandsynligvis også stor forskel på, hvor mange penge I bruger. Og det er en evig årsag til konflikt, når den ene vil spise på dyre, italienske restauranter hver weekend, mens den anden sagtens kan nøjes med McDonalds.
Den, der tjener mest, betragter den anden som en nærigrøv – og den fattige af jer synes, at den ekstravagante livsstil er både ødsel og unødvendig.

Årsag 3: Forskellige penge-typer

Det er vildt belastende at være kærester mr. Big Spender, hvis du selv er typen, der altid er lidt på røven – du ender med at ruinere dig selv og har svært ved at sove om natten, fordi du hele tiden kæmper for at leve op til hans enorme forbrug. 

Hvis du selv drømmer om at spare op til fremtiden, kan det også være enormt belastende, at han eller hun ikke gør det samme. Den slags problemer er ren dynamit for et forhold!

Årsag 4: Han (og du) føler, at han skal betale alt 

Han tjener mindre end dig, men alligevel ligger din kæreste under for den gammeldags forestilling om, at manden skal forsørge sin kvinde. Han betaler, når I er i byen sammen – og måske forventer du ligefrem, at han gør det?
Mand betaler på en café
Er det altid din kæreste, der hiver kortet frem, når der skal betales? © Getty Images

Sådan får I løst jeres uenigheder

  • Find jeres pengetyper. Det allerførste, I skal gøre, er at finde ud af, hvilke pengetyper I hver især er (se afsnit 2 i denne artikel). Snak med kæresten om, hvordan I hver især har udviklet jeres forhold til økonomi. Det er meget lettere at acceptere din kærestes nærighed, hvis du hører, at der kun var råd til sokker i julegave i hans barndomshjem.
  • Definér problemet. Sæt jer sammen og kig på afsnit 3 i denne artikel. Bliv enige om, hvilket problem, der bedst beskriver jeres situation. Skriv hver især ned på en lap papir, hvordan I ser problemet – der er nemlig altid to sider af samme sag, og de kan godt være ret forskellige!

  • Find de ‘skjultre’ konflikter. Nogle gange handler et pengeskænderi dybest set ikke om penge. Hvis kæresten for eksempel skælder ud over, at du bruger alle dine penge på sko i stedet for at spare op til jeres fælles drømmerejse, ser han det måske som et tegn på, at du ikke er så engageret i forholdet. Måske er han bange for, at du i virkeligheden ikke regner med at være sammen så længe, så I kan nå at komme på ferien? Hvis det er sådan, det hænger sammen hjemme hos jer, er I nødt til at tale om de dybere årsager til konflikten i stedet for kun at diskutere pengesagerne.
  • Find et fælles mål. Hvad er jeres mål med hele den her pengesnak? Vil I gerne spare penge op, så I kan købe drømmehuset en gang ude i fremtiden – eller vil I bare gerne på sommerferie næste år? Bliv enige om, hvad det er, I gerne vil med jeres penge, både sammen og hver for sig. Når I begge har fokus på de langsigtede mål, bliver det nemmere at prioritere nogen af de ting fra, som i virkeligheden ikke betyder nær så meget for jer.

  • Lav en plan. Nu skal I til at være konkrete og lægge en plan for, hvordan I skal få økonomien til at spille som par. Sæt jer hver især med et stykke papir og lav en liste over de ting, I selv kan gøre for at komme tættere på drømmene. Lav derefter en liste over de ting, den anden kan gøre. Når I er færdige, bytter I lister og taler tingene igennem. Bliv ved med at tale, til I er enige. Gå efter et kompromis, der er fair for jer begge. Hvis din kæreste for eksempel vil købe en ny bil til 100.000 kroner, og du hellere vil nøjes med en billig smadderkasse til 5.000 kroner og bruge resten af pengene på en fantastisk tur til Jamaica, ligger kompromiset sikkert et sted i nærheden af en bil til 50.000 kroner og en lidt billigere rejse. Husk, at I er et team nu – og det virker ikke, hvis det ender med, at den ene får ret og den anden føler sig tromlet.

  • Husk forskellighederne. Lad være med at stemple din kærestes interesser som værdiløse og dumme at bruge penge på, bare fordi du ikke kan se fornuften i dem. Hvis gamle veteranbiler vitterligt giver ham øget livskvalitet, er det ikke fair af dig at nægte ham dem til fordel for et nyt køkken. Han kan sikkert heller ikke se idéen i, at du har mere end to par sko, vel?

Mand og kvinde regner økonomi ud
Sæt jer sammen og læg et budget – det vil give jer et bedre overblik over jeres penge. © Getty Images

3 praktiske råd, I kan gøre brug af

Her har vi samlet de bedste råd til jer, der vil have styr på økonomien sammen.

1. Lav et budget sammen

Overvind skrækken for din bankrådgiver og aftal et møde med ham, hvor han hjælper dig med at lægge et budget og lave en budgetkonto – det er ganske gratis. Det kan godt være, det lyder tørt og kedeligt, men det er faktisk super praktisk, så du slipper for at blive ubehageligt overrasket over elregningen og licensopkrævningen hver eneste gang, de dumper ind ad døren.

2. Overvej, om I skal have fællesøkonomi 

Hvis du bor sammen med kæresten, kan det være super smart at slå pjalterne mere eller mindre sammen. Start eventuelt med at oprette en fælles konto til fælles udgifter, og lav eventuelt en fælles opsparingskonto til at føre jeres drømme ud i livet med. 

Der er flere former for fællesøkonomi, og hvilken der er den rigtige for jer, afhænger af jeres situation – er du I tvivl om, hvad der vil være bedst for du og din kæreste, så kan I her læse, hvordan I får fællesøkonomi

3. Yd efter evne

Hvis der er stor forskel på din og kærestens indkomst, kan I aftale, at jeres bidrag til fælleskassen skal være proportionalt med jeres løn, så I begge giver for eksempel en tiendedel af, hvad I tjener. For nogle par virker det mere fair, end hvis I begge betaler lige meget.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.