Kvinde ved pengeautomat, penge-personlighedstyper
Kender du din penge-personlighedstype? © Getty Images

Har du hørt om de 7 penge-personlighedstyper, og ved du, hvilken type du selv er?

Er du mon typen, der altid jagter penge? Bliv klogere her

10. januar 2023 af Henny Müller Dahl

Tanker om penge og privatøkonomi fylder uden tvivl meget hos de fleste – især i denne tid, hvor inflationen buldrer, og hvor det kan føles sværere at få det hele til at løbe rundt rent økonomisk. 

Det er meget forskelligt, hvordan vi har det med at tale om økonomi, men faktisk kan vores såkaldte penge-personlighedstype være med til at gøre os klogere på vores forhold til netop penge. Den japanske forfatter Ken Honda, der blandt andet har skrevet den kendte bog Happy Money (der handler om, ja, penge), har igennem mere end 10 år forsket i lige præcis penge og psykologi, og han har fundet frem til, at der findes syv forskellige penge-personlighedstyper, som han selv kalder det. 

Bliv klogere på de syv penge-personlighedstyper her – og find ud af, hvilken du selv er. De fleste af os vil kunne identificere os med mere end én personlighedstype (ligesom mange af os også er ekstra sparsommelige i denne tid). 

1. Den, der altid sparer penge

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Du er meget sparsommelig, og dine venner kommer ofte til dig for at få råd omkring, hvilket mobilabonnement eller hvilken forsikring der er den billigste. 
 • Du tror på, at den eneste måde, du kan føle dig mere sikker i livet, er ved at spare penge. 
 • Du lægger ofte penge til side – også selvom du ikke har noget “mål” med pengene eller sparer op til noget bestemt. 

Hvis du er denne personlighedstype, er du meget fornuftig, men i nogle tilfælde kan du have en så stor frygt for at miste penge, at du helt holder dig fra at bruge noget af den opsparing, som du ellers har arbejdet så hårdt for. Du vælger muligvis hobbyer og aktiviteter fra, selvom de sikkert ville give dig en masse glæde i din hverdag.

Forfatteren Ken Honda pointerer, at denne personlighedstype skal lære, at alt handler om måde, og at livet også skal nydes. Hvis du har denne personlighed, anbefales det, at du tænker over, hvad du gerne vil i fremtiden, og hvordan du kan bruge din opsparing til at nå dine største mål i livet.

Personlighedstypens engelske navn: The compulsive saver 

Penge-personlighedstyper
Hvis du er denne penge-personlighedstype, er du garanteret god til at lægge budgetter. © Getty Images

2. Den, der altid bruger penge

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Du har tendens til at bruge penge på ting, som du ikke har brug for. 
 • Du elsker at forkæle andre – også med materialle ting og ofte uden grund. 
 • Du bruger ofte penge, når du er ked af det, så du kan få det bedre igen. 

Hvis dette er din penge-personlighed, bør du passe på, at du ikke bruger penge, som du ikke har råd til at bruge. Ifølge Ken Honda kan denne personlighedstype i mere ekstreme tilfælde finde på at skjule sine køb fra venner og familie, hvilket kan skabe konflikter.

Et godt råd til denne personlighedstype er at lægge et realistisk budget, så du kan få et bedre overblik over dine udgifter og planlægge din økonomi. Det er også helt okay at søge hjælp hos en rådgiver eller lignende, hvis du har brug for det.

Personlighedstypens engelske navn: The compulsive spender 

3. Den, der altid jagter penge 

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Du tror på, at det at tjene penge kan bringe dig lykke. 
 • Du bruger meget energi på at tjene så mange penge som muligt. 
 • Du bliver glad, hvis du andre anerkender dig for din økonomiske succes. 

Hvis du har denne personlighedstype, arbejder du sikkert hårdt for at opnå økonomisk frihed, men ifølge Ken Honda det kan blive en ulempe, hvis du vælger vigtige relationer fra for i stedet at prioritere at tjene penge.

Et godt råd til denne personlighedstype er derfor at huske, at der er mere til livet end penge. Det kan også være en idé at bruge noget af opsparingen på at forkæle dig og dine nærmeste, så I sammen kan få glæde af dit hårde arbejde.

Personlighedstypens engelske navn: The compulsive moneymaker 

Penge-personlighedstyper
Hvis du er den, der altid jagter penge, er du sikkert også i gang med at investere. © Getty Images

4. Den, der er ligeglad med penge 

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Du er ret ligeglad med penge, og du tænker sjældent over penge – og du gider så slet ikke at lægge et budget. 
 • Du kan have tendens til at synes, at penge er en virkelig dårlig opfindelse. 
 • Du føler, at penge ikke bør påvirke vigtige beslutninger i livet. 

Mange af dem, der har denne personlighed, føler, at de ikke har brug for mange penge for at være lykkelige. Dette kan være sundt – men det kan også være lidt farligt, hvis denne type er meget afhængig af andre for at klare sig økonomisk (såsom en partner). 

Et godt råd til dig, der er denne pengetype, er ifølge Ken Honda at skabe overblik over månedlige udgifter, gæld og lignende. Et sådant overblik kan betyde, at du kan undgå økonomisk stress i fremtiden, og at du slipper for at tænke for meget over de penge, som du ikke bryder dig om at have i tankerne. 

Personlighedstypens engelske navnThe-indifference-to-money 

5. Den, der skiftevis sparer og bruger penge

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Du deler mange træk med både typen, der altid bruger penge, og den, der altid sparer penge. 
 • Du har tendens til at spare mange penge sammen, men pludselig bliver du fristet til at bruge mange af dem, hvilket sker ret impulsivt og ud af det blå. 
 • Når du bruger dine opsparede penge, har du tendens til at bruge dem på ting, du reelt ikke har brug for. 

Personer med denne personlighed oplever ofte udmattelse, når de svinger imellem at spare sammen og derefter være storforbrugere. Det kan opleves som stressende, og denne type kan have tendens til at blive skuffet over sig selv for først at spare sammen og herefter bruge det hele.

Et godt råd til dig, der er denne type, er at tænke mere over, hvad du bruger penge på – forestil dig, hvilke følelser der måske vil være forbundet med dine køb om et par uger. Vil du stadig nyde købene? På den måde kan du lære at holde lidt igen og nemmere holde styr på dine finansielle mål.

Personlighedstypens engelske navn: The saver-splurger 

Penge-personlighedstyper
Er du ikke denne type, er du ikke bleg for at tage på shoppingtur, når pengene skal bruges. © Getty Images

6. Den, der gambler 

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Du deler mange træk med både typen, der jagter penge, og den, der altid bruger penge. 
 • Du kan lide spændingen i, at der er en risiko for at tabe penge, men at der også kan være en mulig belønning – og det kan være svært at navigere i! 
 • Nogle gange gambler du med dine penge, fordi du keder dig. 

Det største problem for denne personlighedstype er selvfølgelig, at gamblingen kan tage overhånd, og at du mister kontrol over din økonomi. I værste fald kan denne type finde på at bruge penge, som ellers er afsat til andre ting, for at dække over eventuelle tab.

Det bedste råd til denne type er at søge professionel hjælp, hvis der bliver brug for det. Ken Honda anbefaler, at denne type forsøger at spare penge sammen hver måned og ellers overvejer sine økonomiske beslutninger.

Personlighedstypens engelske navn: The gambler 

7. Den, der konstant er bekymret 

3 tegn på, at du er denne penge-personlighedstype: 

 • Uanset hvor mange penge du har, så bekymrer du dig konstant om, at du af en eller anden grund vil miste dem. 
 • Du har ikke helt tiltro til dine egne evner, når det kommer til at opnå økonomisk frihed. 
 • Du kan have katastrofetanker om, hvad der mon ville ske, hvis du skulle løbe tør for penge. 

Det er selvfølgelig smart at være opmærksom på din pengesituation, så du kan forberede dig på fremtiden – men at være bekymret og angst i lang tid ad gangen kan dræbe din livsglæde, og det er selvsagt ikke en god ting. 

Et godt råd til dig, der har denne personlighedstype, er at tænke over, hvor dine økonomiske bekymringer eller negative tanker stammer fra, så du bedre kan forstå dig selv – eller mindske den negative indflydelse, disse bekymringer kan have på dit liv. Du kan også søge hjælp hos en rådgiver eller terapeut, hvis det er nødvendigt. 

Personlighedstypens engelske navn: The worrier 

Kilde: cnbc.com