Mand og kvinde drikker kaffe og snakker sammen
Det er en god idé at tage økonomi-snakken før eller siden. © Getty Images

Sådan får du og din kæreste fællesøkonomi

Skal I have seperat, halvseperat eller komplet fællesøkonomi?

16. august 2018 af Mette Andrea Boesgaard og Simone Overgaard Aaberg

Det er så yndigt at følges ad. Og hvis du og kæresten endelig er nået dertil, hvor I skal til at flytte sammen og for alvor slå jeres liv sammen, er det på tide, at I sætter jer ned og taler om det emne, som måske er gået lidt under radaren indtil nu; penge.

Ja, det er super uromantisk, men det er altså nødvendigt! For selvom I elsker hinanden, har I ikke nødvendigvis samme behov, indtægter og indstilling til penge. Og det økonomiske ordner ikke sig selv. Så sæt dig ned sammen med kæresten og få styr på pengene i jeres forhold. 

Det er ikke så svært, som I måske tror, og det kan faktisk godt betale sig at investere lidt i sådan en snak; mange parforhold går nemlig i opløsning på grund af uenighed om penge...

Sådan taler I om penge i jeres parforhold

Nu skal I til det. Frem med lønsedler og bankudskrifter – jo jo, også dem der med al tydelighed sladrer om din gæld eller dit overforbrug af café latte. For at få et overblik over hver jeres økonomi, så er det en god idé at gå igennem følgende punkter sammen: 

  • Se på jeres indtægter: Tjener I nogenlunde det samme efter skat, eller er der stor forskel på jeres indtægt? Hvis I er nogenlunde lige, er det ikke så svært at finde en økonomisk model, der fungerer – er den ene af jer på SU, mens den anden tjener kassen, kan det være noget sværere. For skal den rige af jer betale for den mindre rige? Tag diskussionen.
  • Se på jeres forbrug: Hvad prioriterer I hver især? Vil I helst have fede ferier, lækre luksusvarer eller dyrt hverdagsforbrug med masser af take-away og gode, dyre råvarer? Er I enige om jeres prioriteter? Og ændrer jeres parforhold på jeres prioriteter? Vil I for eksempel gerne have hus og børn eller et stort, dyrt bryllup en dag?

  • Se på jeres gæld: Har I begge eller en af jer gæld? Hvilken slags gæld er det – er det studielån, boliglån eller forbrugslån? Hvordan er jeres forhold til gæld – er det ok at have, eller kan det stikke en kæp i hjulet på jeres fremtidsplaner? Hvordan afvikler I gælden? Betaler I overhovedet noget af på den, eller laver I bare mere gæld? Og skal I begge betale af på den gæld, som kun en af jer har opbygget?
  • Tal om jeres indstillinger til penge – og hvorfor I har det sådan. Hvis din kæreste er en værre nærigper eller en overdrevet big spender, der bruger langt flere penge, end han tjener, og du er det totalt modsatte, giver det let gnidninger. Hvordan finder I et kompromis, der tilgodeser jeres vaner og prioriteter?

Mand og kvinde ordner deres økonomi
Lav en budgetkonto sammen – det skaber overblik og struktur i jeres økonomi. © Getty Images

Først skal I lave en budgetkonto sammen

Når I har været igennem ovenstående punkter, så skal I til at lave et budget. Det nemmeste vil være at hente et budgetskema i din bank eller via din netbank – din bankrådgiver hjælper dig også gerne med at lave et budget. 

Skriv nu ALLE jeres udgifter ned – hus, vand, el, bil, telefon, forsikringer, A-kasse, afdrag på lån, eventuelt en pulje til uforudsete udgifter. Lav så en budgetkonto i banken, så I hver især kan indbetale et fast beløb til budgetkontoen hver måned, (det kan for eksempel arrangeres sådan, at jeres bank trækker beløbet fast fra jeres lønkonto). 

Tal også om, hvor meget I mon kan tænkes at bruge på mad og fornøjelser, og lav eventuelt en madkonto til det formål. Nu har I nogle tal at arbejde med. Og så er det tid til at se på de tre forskellige økonomiske modeller:

1. Komplet fællesøkonomi

Ved komplet fællesøkonomi laver I en fælles konto og sætter alle jeres penge ind her. I kan eventuelt lave flere konti – for eksempel en budget- og en madkonto, hvis det passer jer bedre sådan. Men pointen er, at I begge bare bruger af den fælles kasse, indtil der ikke er flere penge at bruge.

Fordele: Der er flere fordele ved at have fællesøkonomi. Det er nemlig både en nem løsning, og I har begge to indblik i og kan tage ansvar for jeres fælles økonomi. Det er desuden retfærdigt, fordi I begge har lige stor adgang til jeres fælles penge. 

Ulemper: I får ikke tilgodeset jeres behov for at være jer selv rent økonomisk – I har ingen penge, der er jeres hver især, som I kan bruge, som I vil, og uden indblanding fra den anden. Det kan give mange problemer.

Det kan for eksempel give en ‘rage til’-effekt hos jer begge, fordi I skal skynde jer at bruge penge på det, I har behov for, lyst til eller synes er vigtigt, inden pengene er væk, og resultatet kan meget vel være, at I aldrig har råd til andet end pastaskruer og havregryn efter den tredje i måneden. 

Det kan også føre til bitterhed og irritation over den andens forbrug, særligt hvis I har forskellige forbrugsmønstre. Det kan eksempelvis være, at du er typen, der venter med store indkøb til sidst på måneden, når du kan se, om der er penge til overs, og din kæreste brænder alle pengene i samme sekund, de kommer ind på kontoen – eller hvis du vil spare sammen til en stor ting, du ønsker dig, og din kæreste efter din mening klatter pengene væk. 

Endelig kan det føre til mange diskussioner og en følelse af umyndiggørelse, hvis I er sådan indrettet, at I skal diskutere ethvert køb, inden I køber noget. Der er også en fare for, at ingen af jer tager ansvar for økonomien, fordi I ikke har klare aftaler på området. Og det kan gå hen og føre til overforbrug.

Mand betaler for kaffe og crossaint på café
Med en komplet fællesøkonomi er det ligemeget, hvem der trækker kortet frem, når I er ude at spise. © Getty Images

2. Halvseperat økonomi

Ved halvseperat økonomi smider I alle jeres penge i en pulje og deler så det overskud, der er til overs, når de faste udgifter og mad er betalt. De penge må I bruge på jer selv, som I hver især lyster.

Fordele: Det er praktisk og let at håndtere, hvis I vælger at gå med halvseperat økonomi. Den er nemlig både retfærdig og giver jer begge to indblik i og ansvar for jeres fælles økonomi. Der vil ingen skænderier være om den andens forbrug, da den giver jer hver især et beløb, I må bruge efter jeres egne behov.

Ulemper: Det kræver selvfølgelig, at I har overskud hver måned... Det kan også være en ulempe, hvis den ene af jer føler, at personen lægger mange flere penge i puljen, end den anden gør – det er en god idé at afklare, inden I beslutter jer for en halvseperat økonomi.

3. Seperat økonomi

Hvis I vælger at have en seperat økonomi, så indbetaler I hver især halvdelen af jeres fællesudgifter til en budget- og madkonto. Derefter beholder I resten af jeres penge til jer selv.

Fordele: Det står dig frit for at bruge af dine egne penge uden indblanding fra din kæreste.

Ulemper: Ordningen kan være utrolig uretfærdig, hvis I har meget forskellige indkomster. Der kan også være meget administration i aftalen, hvis I ikke har klare aftaler om, hvem der betaler hvad, eller I ikke har sat jeres konti op, så det aftalte beløb bliver hævet hver måned. Der kan desuden opstå en vis surhed i jeres parforhold, hvis den ene giver eller modtager (og føler sig i taknemmelighedsgæld) mere end den anden.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori