Vær miljøvenlig og tjen penge
En opvaskemaskine kan vise sig at være en virkelig god investering!© Getty Images

Sådan skåner du miljøet OG sparer penge på samme tid

Du tror næsten, det er løgn, at så lidt kan gøre så stor en forskel

25. oktober 2016 af Redaktionen

De fleste af os vil gerne skåne miljøet så meget som muligt. Og hvis det samtidig giver os råd til et par ekstra sko eller en god middag på en lækker restaurant, så takker vi bestemt heller ikke nej til det. 

Vi har spurgt vand- og spildevandsekspert Berit Godskesen og energikonsulent Morten Mathiasen til råds, og sammen giver vi dig fem gode råd til, hvordan du kan skrue ned for nogle dårlige vaner og være god mod miljøet – og spare penge samtidig. 

1. Radiator på max

Spar 250 kr. om året

Det gør du nu

Når du fryser, fyrer du lige radiatoren op på max – og når du kort efter sveder, åbner du vinduerne og skruer helt ned. Derudover skruer du ned for radiatoren, når du forlader lejligheden, og skruer helt op, så den varmer hurtigt op, når du kommer hjem.

Det skal du gøre i stedet

Du skal gå efter en konstant temperatur, som er behagelig at være i. Det er nemlig meget bedre at lade radiatoren arbejde på et lavt blus hele tiden end at gå og skrue op og ned. 

Hvis du har en gammeldags radiator, så stil ventilen et sted mellem tre og fire. Det giver den anbefalede temperatur på 18-21 grader. Hvis du synes, det er for koldt, så tag en trøje eller et par sokker på. Ved at skrue bare en enkelt streg ned for varmen, sparer du cirka 250 kroner om året.

Sådan skåner du miljøet
Hold radiatoren på en fast temperatur.


© iStock

2. Laaaange bade

Spar 900 kr. om året

Det gør du nu

Et dejligt bad kan gøre meget godt for dig, og der er ikke noget bedre end at få varmen under bruseren – som mange af os kan sagtens stå under i et kvarter.

Det skal du gøre i stedet

Det er okay, at du nyder det – men er et bad på ti minutter ikke nok? Hvis du står der bare fem minutter mindre, sparer du over 900 kroner på vandregningen!

Sådan skåner du miljøet og sparer penge
Der kan være mange penge at spare, hvis du korter badet ned.© iStock

3. Løbende toilet

Spar 4000 kr. om året

Det gør du nu

Har du undersøgt, om dit toilet løber? Medmindre det ligefrem fosser ud, er det de færreste af os, der gør noget ved den slags.

Det skal du gøre i stedet

Det er et sindssygt spild, som skal ordnes af en vvs’er med et samme! Hvis du er i tvivl, er det let at tjekke: Sæt et stykke toiletpapir fast øverst i kummen, og se, om det bliver vådt – hvis ja, så løber toilettet. 

Selvom det er så lidt, at det ikke kan ses, skyller det 100.000 liter vand ud om året – det løber op i omkring 4.000 kroner! Hvis vandet løber meget, kan det koste dig helt op til 20.000 kr. om året – og jo, det sker faktisk!

Sådan skåner du miljøet
Tjek om toilettet løber – det kan løbe op i mange penge!© iStock

4. Opvask i hånden

Spar 1400 kr. om året

Det gør du nu

Opvask følger med, hvis du vil have et rent og pænt hjem. Du har ikke lige haft penge til at anskaffe dig en opvaskemaskine, så derfor er det frem med børste og balje – hvis du da ikke snyder og vasker op direkte under en rindende hane.

Det skal du gøre i stedet 

Investér i en opvaskemaskine! Du bruger fem gange mere vand, hvis du vasker op i en balje i forhold til i en miljøvenlig opvaskemaskine, og endnu værre under en rindende hane. Også elforbruget falder, hvis du skifter til maskinen. Ifølge forbrugerrådet kan du spare op mod 1.400 kroner om året på at installere en opvaskemaskine.

Sådan skåner du miljøet
Vasker du altid op i hånden? Det er en sand miljøsynder. © iStock

5. Tændt elektronik

Spar 200 kr. om året

Det gør du nu

Efter du har siddet og set de bedste serier på Viaplay, og er ved at gøre klar til at hoppe under dynen, slukker du sikkert på off-knappen på fjernsynet, computeren og dvd’en. Godnat!

Det skal du gøre i stedet

Brug fem sekunder på at slukke på kontakten på væggen, så dine gadgets ikke står og bruger standbystrøm. Her kan du let spare et par hundrede kroner årligt uden at give afkald på noget som helst! Tag en runde før sengetid, hvor du slukker elektronikken på væggene.

Sådan skåner du miljøet
Sluk, spar penge og skån miljøet.© iStock

Artiklen har tidligere været bragt i magasinet og er skrevet af Katrine M. Troelsen 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide