Kvinde | Presset | Computer | Regninger | SKAT
© iStock

Skylder du penge til SKAT? Sådan undgår du det til næste år

… og du kan endda spare ekstra penge på det!

7. maj 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Er du en af de uheldige, der har måtte punge ud med et stort beløb til SKAT? Penge, som du meget hellere så gå til udskiftning af gaderoben og cafébesøg (eller måske bare på husleje og havregryn)? Uanset hvad er det en møgirriterende situation, som nemt kan undgås, hvis du blandt andet husker disse fem simple råd.

1. Husk at rette din forskudsopgørelse, når du starter på studie

Er du kommet ind på en uddannelse? Så skal du være opmærksom på, at du skal rette din indtægt, så den matcher, hvad du forventer at få ind det kommende år. En af de store syndere er, hvis vi glemmer at justere vores indtægt, når vi går fra fuldtidsarbejde til SU. Gør vi ikke det, så får vi et højere beskæftigelsesfradrag fra SKAT, end vi i virkeligheden er berettiget til – og så falder hammeren, når årsopgørelsen kommer.

Du bør også være opmærksom på, hvor dit hoved- og bikort er tilknyttet – den beskæftigelse med den højeste indtægt, skal være den, som står på dit hovedkort. Får du mere i SU end på dit fritidsarbejde, så skal SU'en tilknyttes dit hovedkort, og du skal bede din arbejdsgiver om at få din løn fra dit job ind på dit bikort. Og hvis du får mere i løn end i SU, så skal du blot bytte rundt på dine kort – sværere er det faktisk ikke! 

Du kan ændre din indtægt i din forskudsopgørelse under ‘Forventet økonomi i 2018’. 

2. Det samme gælder, hvis du får nyt job (eller mister det)

Nyt job betyder som oftest også ny løn. Hvad end den går op eller ned, så er det noget, der skal rettes til under din forskudsopgørelse. Det samme gælder, hvis du bliver arbejdsløs. Særligt hvis du går ned i indtægt og ikke får det tilpasset, så er det, at skattefar kommer efter dig, når pengene skal tælles op.

Derudover kan din afstand til jobbet have ændret sig, Har du mere end 12 kilometer hver vej, så er der penge at spare på transporten – hvis du altså husker at notere det! 

Du kan ændre din afstand under punktet ‘Forventet økonomi’ (hvis du tidligere har fået kørselsfradrag) eller tilføje det under punktet ’Oftest tilføjede felter’ og herunder ‘Kørselsfradrag’. 

3. Du kan få fradrag for din Fagforening og A-kasse

Betaler du for en fagforening? Og A-kasse? Så er der penge at spare månedligt, hvis du gør SKAT opmærksom på det. Frygt ej, skulle du alligevel glemme at indtaste dine oplysninger, så kommer de automatisk til at stå på din årsopgørelse og vil på den måde give penge retur, når vi når marts (hvis du ikke skylder andet, selvfølgelig). 

Du kan tilføje dit fradrag under punktet ‘Fradrag, ligningsfradrag’. Mere specifikt kan du i søgefeltet i din forskudsopgørelse skrive ‘458’ for at tilføje dit faglige kontingent og ‘439’ for at tilføje din A-kasse. 

Se fem fradrag, du skal huske, i videoen herunder:

4. Har du købt en bolig i år? Så skal det rettes 

Er du blevet boligejer og står til at skal betale restskat, så kan det meget vel være, fordi du ikke har skrevet ejendomsværdiskatten på din forskudsopgørelse. Ejendomsværdiskatten er noget alle boligejere skal betale. Hvis du ikke selv indberetter din nye bolig, så er det, at SKAT opkræver pengene, når de udsender din årsopgørelse. 

Du kan registrere dit køb af ejendommen på sin forskudsopgørelse under ‘Oftest tilføjede’ og herunder ‘Købt ejendom’

5. Lyder det hele meget forvirrende?

Så kan du altid ringe til SKATs kundeservice, der kan hjælpe dig igennem junglen af tal og punkter. En god idé er at gøre det, så snart der sker ændringer i din økonomi (og gerne før eller efter de to uger i marts, hvor årsopgørelsen kommer – der kan du risikere at vente PÆNT længe i kø). Føler du ikke lige for at snakke i telefon, så kan du også vælge at gøre brug af den chat, der popper op, når du går ind på SKATs hjemmeside. Smart! 

Kilde: Skat.dk

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.