Kvinde sidder med lommeregner foran computer
Vil du gerne begynde at investere? Så bliv lidt klogere på investeringsmarkedet her. © Getty Images

Vil du gerne lære at investere? Eksperten giver dig 4 gode råd til at komme i gang

Du behøver slet ikke selv at være ekspert eller have mange penge

15. marts 2021 af Henny Müller Dahl

Går du med tanker om at begynde at investere, men synes du samtidig, at hele investeringsverdenen er svær at finde ud af? Og ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så er du slet ikke alene! 

Mange oplever, at det både kan være utrolig overvældende og uoverskueligt at komme i gang med at lave de første investeringer. Og for mange er der samtidig en hel masse vigtige spørgsmål, der presser sig på. 

Alle kan komme i gang med at investere

Faktisk behøver det slet ikke at være så svært. Vi har nemlig talt med Anna-Sophie Hartvigsen fra Female Invest, som er Europas største læringsplatform målrettet kvinder med interesse for investering og privatøkonomi. Her kan kvinder i alle aldre finde hjælp til at komme ud på investeringsmarkedet.

Vi har spurgt Anna-Sophie Hartvigsen om nogle af de største misforståelser omkring at investere, om mænd og kvinders forskellige tilgange til at investere og om gode råd til at komme i gang med investeringerne. 

Kvinde sidder ved computer
Selvom det kan virke svært at investere, kan alle faktisk være med. © Getty Images

Hvorfor er der færre kvinder end mænd på investeringsmarkedet? 

Anna-Sophie Hartvigsen fortæller, at der kan være mange grunde til, at der ikke er flere kvinder, der vælger at investere. Hun påpeger, at der for det første mangler kvindelige rollemodeller inden for den finansielle sektor, der især præges af mænd. Dette kan gøre, at kvinder er mere tilbøjelige til at tænke, at den finansielle verden ikke er noget for dem. Derudover findes der også mange fordomme omkring kvinder og penge, da penge historisk set ikke har været kvinders område. 

Hun fortæller også, at der længe har manglet god adgang til viden, der er lavet af nogle, der kender og forstår målgruppen. At der primært er mænd i den finansielle sektor afspejler også, hvordan der tales om investeringer – og det er derfor måske ikke altid noget, kvinder selv identificerer sig med. 

Kvinde sidder ved computer
Kvinder identificerer sig måske ikke altid med måden, der tales om investeringer på.© Getty Images

Øget interesse blandt kvinder for at investere 

De seneste par år har dog budt på en øget interesse blandt kvinder for at investere. Det mærker de i den grad hos Female Invest, hvor medlemstallet er vokset markant, men det ses også i mediebilledet, hvor der er kommet større fokus på kvinder og investeringsmarkedet.

“Jeg synes, det er rigtig fedt, at vi både oplever interesse fra kvinder i alle aldre men måske vigtigst af alt også fra kvinder med alle baggrunde. Man behøver ikke at have læst til økonomi for at investere. Man kan sagtens være frisør," fortæller Anna-Sophie Hartvigsen. 

Kvinder investerer anderledes end mænd 

Det er muligt at måle ret præcist, hvordan forskellige grupper investerer, og her kan der ses mange interessante ting, pointerer Anna-Sophie Hartvigsen. 

“Gennemsnitligt opnår kvinder et bedre afkast end mænd. Så faktisk er kvinder bedre til at investere, selvom vi ikke gør det lige så meget. Kvinder tager generelt mindre risiko, da vi køber mindre risikable ting, men til gengæld holder vi investeringerne i længere tid. Det gør så, at der kommer højere afkast til sidst," siger hun. 

Hånd på lommeregner
Kvinder er gode til at investere – og faktisk også bedre end mænd! © Getty Images

3 hyppige misforståelser om at investere 

Anna-Sophie Hartvigsen fortæller, at der især er tre hyppige misforståelser, når det kommer til investeringer, og at det kan være en af årsagerne til, at flere holder igen med at investere. 

1. Du behøver ikke at være rig for at komme i gang. Faktisk kan du komme i gang for et mindre beløb, men hvor det stadig giver rigtig god mening at investere. Ofte kan det virke dyrt at investere, men i virkeligheden er det slet ikke sådan. 

2. Du behøver ikke at være ekspert for at komme i gang. Hvis bare du investerer bredt i markedet, så behøver du faktisk ikke at vide andet end, at aktiemarkedet historisk set er steget på den lange bane. Det vil sige, at dine penge på sigt kan vokse meget.  

3. Det behøver ikke være tidskrævende at investere. Dette er også en myte. Hvis du ønsker at investere langsitet, kan du sagtens bare investere og så ikke kigge på dine investeringer igen før om et par måneder. 

Kvinder ser på aktiemarkedet
Du behøver ikke at være ekspert for at begynde at investere. © Getty Images

4 gode råd til dig, der gerne vil i gang med at investere

Ifølge Anna-Sophie Hartvigsen er der især fire ting, som er gode at huske på, når du bevæger dig ud på investeringsmarkedet: 

1. Køb og behold. En god idé er at være langsigtet – det vil sige, at du bør beholde dine aktier i mindst fem år for at øge dine chancer for store afkast. 

2. Investér ikke mere end du kan tåle at tabe. Dette betyder ikke, at du skal regne med at tabe dine penge. Historisk set er det aldrig sket, hvis du har investeret bredt i markedet. Selvom aktiemarkedet kan falde, er det nemlig altid steget igen. Det betyder derfor bare, at du kun bør investere penge, som du har råd til ikke at trække ud i nogle år. 

3. Spred din risiko. Investér i aktier eller investeringsfonde på tværs af lande og industrier – for så er du mindre sårbar, hvis nu det går galt for en enkelt virksomhed.

4. Overvind din frygt og kom i gang. Dette er nok i virkeligheden det allervigtigste. Når du først kommer i gang og får trykket på knappen for første gang, så er der mange ting, der vil give sig selv, og så vil du også opdage, at det hverken er svært eller farligt at investere. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide