En kvinde har ondt i hovedet fordi hun har propper i ørerne
Der er ikke noget så irriterende som propper i ørerne.© Getty Images

Propper i ørerne? Sådan får du dem væk

Du må IKKE bruge en vatpind!

21. september 2018 af Freyja S. Andeberg

Vi kender det alle sammen... Propper i ørerne. Nogle mennesker får dem oftere end andre, men uanset hvad så er en prop i øret simpelthen så irriterende – og vi glemmer helt at værdsætte det, når propperne ikke er der – præcis ligesom med hikke. 

Hvorfor får jeg propper i ørerne?

Du kan få to forskellige slags propper i ørerne. Der er de propper, som du får på grund af ørevoks, og så er der de slags propper, du får, når du er ude og flyve.

Der er nogle, som får propper – eller en trykken – i ørerne, når de er forkølede, og andre oplever måske svimmelhed eller stress i forbindelse med propper i ørerne. Er du en af dem, så bør du opsøge din læge. Men langt de fleste propper i ørerne er ufarlige, og du kan nemt fjerne proppen selv. 

En kvinde med propper i ørerne ved forkølelse
Også propper i ørerne ved forkølelse er ufarlige.© Getty Images

1. Ørevoks som årsag til propper i ørerne

I din øregang sidder der små hår og kirtler som danner ørevoks. Dine øregange renser sig selv helt naturligt, men der kan ophobe sig små klumper af ørevoks, som kan blive til en prop i dit øre. Ørevoks er derfor en helt naturlig ting, men propperne kan være hamrende irriterende og generende.

Hvis du ofte bruger ørepropper eller høretelefoner (særligt dem, som sidder inde i øret; dem der hedder “in ears”), så øger det muligheden for, at din ørevoks samler sig i klumper, som bliver til propper i ørerne – fordi ørevoksen bliver skubbet længere ind i øret (hvor øregangen er smallere) af eksempelvis høretelefonerne. 

Dét må du ikke gøre mod proppen i øret

Du må ikke bruge en vatpind til at fjerne ørevoks-proppen i øret – og det er meget vigtigt, at du ikke forsøger at stikke vatpinden ind i øret. Vatpinden er ofte den løsning, som de fleste tyer til, men i virkeligheden skubber den blot ørevoksen endnu længere ind i øret (derind hvor øregangen er smallest), og så vil proppen i øret for alvor sidde fast. 

Du må heller ikke bruge en hårnål eller en anden tynd og skarp genstand til at få proppen ud af øret, for det kan gøre skade på den tynde hud i din øregang – og det kan endnu ud med, at du får betændelse i øregangen. Så ville du nok hellere have foretrukket proppen i øret… 

Hvordan får jeg ørevoks-proppen i øret væk?

Der er flere metoder, du kan forsøge dig med, når du vil af med proppen i øret. 

1. Skyld med saltvandsopløsning

Du kan prøve at skylle proppen ud – det ville lægen også prøve, hvis du gik op til ham eller hende. Prøv med almindeligt postevand eller med en saltvandsopløsning (med en teske salt til én deciliter vand). Vandet skal helst have en temperatur på 37 grader – ligesom din kropstemperatur.

Du kan få en øre-skyller på apoteket, som du kan skylle dine ører med for at få proppen i øret opløst. Du skal blot lægge dit hoved på skrå, mens du sprøjter vandet ind i øret, hvor proppen befinder sig, lade det virke et minut eller to og så vende hovedet den anden vej, så vandet ryger ud af øret – og forhåbentligt tager den opløste prop i øret med sig ud.

En kvinde renser sine ører for propper med vatpind
En vatpind skubber blot proppen endnu længere ind i øret. © Getty Images

2. Madolie i øret natten over

Er det en prop, som dit øre ikke lige kan få bugt med naturligt, så kan du også prøve at duppe øret med madolie, glycerin eller et voksopløsende middel (som du kan få på apoteket) fra en vatrondel inden sengetid og lade det virke natten over.

Olien vil gå ind og opløse proppen i øret. Hvis du har en stor prop, kan det være, at du bliver nødt til at gentage det et par nætter for at få proppen i øret helt opløst. 

Hvis du ikke selv kan få proppen ud, bør du gå til en øre-, næse- halsspecialist, hvor du ikke behøver en henvisning fra din egen læge.

En kvinde prøver at fjerne en prop i øret med en vatpind
Selvom det kan være fristende at forsøge sig med en vatpind, så forværrer det bare proppen i øret.© Getty Images

2. Propper af lufttryk i ørerne

Det er også meget almindeligt, at du får propper i ørerne, når du er ude og flyve. Det er især, når flyet lander og letter, at propperne i ørerne opstår – fordi lufttrykket i dine omgivelser ændrer sig så hurtigt, at dine ører ikke kan “følge med”. Ændringerne i lufttrykket omkring dig er altså skyld i, at du oplever, hvad der føles som “luftpropper” i ørerne. 

Langt de fleste kan selv, helt naturligt, udligne trykket i ørerne, men der er også nogle, som har svært ved det – og det kan skabe nogle problemer. For hvis lufttrykket ikke udlignes, når du kommer tættere på jorden, så vil dit mellemøre blive påført et tryk udefra, som kan gøre ondt. 

Det kan i værste tilfælde medføre, at der dannes væske i mellemøret og senere en mellemørebetændelse. 

En kvinde sidder i et fly med propper i ørerne
Det er helt almindeligt at få propper i ørene, når du er ude og flyve.© Getty Images

Hvordan får jeg proppen i øret væk på flyveturen?

For at fjerne propperne i øret under flyveturen kan du prøve at tygge på tyggegummi, synke med munden lukket eller gabe mens flyet letter og lander – det kan hjælpe dig med at trykudligne i ørerne, så du slipper af med de irriterende “luft-propper”. 

Du kan også prøve at lukke munden, holde dig for næsen og så “presse” luft ud af ørerne – så skulle du gerne kunne mærke et "plop” i ørerne, når trykket udlignes og proppen i øret forsvinder. 

Kilder: Lægerne-lærkevej, Bedrelivsstil, Netdoktor

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.