Ulækre fejl i køkkenet
Begår du også disse fejl i køkkenet? © Getty Images

9 (vildt ulækre) fejl, vi alle begår i køkkenet

Har du tænkt over, at din knivblok måske er fyldt med snavs?

17. marts 2023 af Henny Müller Dahl

Du opholder sig garanteret i dit køkken nærmest hver eneste dag, men ligesom dit soveværelse og dit badeværelse kan køkkenet også være et sted, hvor det flyder med skjulte bakterier og andre ubehageligheder, som vi helst ikke orker at tænke på. Vi har dog gjort det alligevel, for her har vi samlet 9 ret ulækre fejl, vi alle typisk begår i køkkenet. 

1. Du glemmer at rengøre dine genanvendelige indkøbsposer 

Nu er det selvfølgelig ikke sikkert, at du opbevarer genanvendelige indkøbsposer i netop køkkenet, men hvis du typisk bruger stofposer eller lignende, når du tager på indkøb, så er det uanset hvad ret vigtigt, at du rengør dem engang imellem. Stofposerne er gode for miljøet, men en række amerikanske undersøgelser har vist, at poserne ofte gemmer på sygdomsfremkaldende bakterier, der i værste tilfælde kan give madforgiftning. Pas også på med at bruge de samme poser til alverdens formål for at undgå krydskontaminering – og smid dem til vask med jævne mellemrum. 

2. Du undlader at rengøre forskellige køkkenhåndtag 

Du rører dagligt ved alle mulige håndtag i dit køkken – du benytter sikkert både dit køleskab, dine køkkenskabe, din ovn, din mikroovn og meget andet på daglig basis, og håndtagene på alt dette køkkeninventar kan gemme på en lang række bakterier, fordi du sikkert både tilgår dem med uvaskede hænder, og mens du laver mad. Forsøg så vidt muligt at gøre det til en vane at rengøre de forskellige håndtag et par gange om ugen. 

3. Du glemmer at tage hånd om din køkkenvask 

Vidste du, at din køkkenvask faktisk kan være lige så bakteriefyldt som din toiletkumme? Yep, køkkenvasken er det perfekte sted for ulækre sager, som nemt kan sprede sig til tallerkner eller andet, som du sikkert sommetider placerer i vasken. Undgå at fylde vasken med madrester og brug en smule sæbe og kogende vand til at rengøre den med jævne mellemrum. 

4. Du kommer dine skarpe knive i opvaskemaskinen 

Det er selvfølgelig vigtigt at rengøre dine køkkenknive, men faktisk gøres det allerbedst i hånden. Knivene kan nemlig nemt tage skade i opvaskemaskinen, fordi de slides hurtigere, og det kan blandt andet øge chancerne for rust – og rustne knive gider du helt sikkert ikke at have! 

5. Du skænker ikke dine glasvandflasker en tanke 

Hvis du elsker at drikke iskoldt vand af (glas)vandflasker, som du opbevarer i køleskabet, så kan vi godt forstå dig – for det er altså lækkert! Men husker du også at rengøre flaskerne engang imellem? Det kan være nemt at glemme, for det er trods alt kun vand, der er i flaskerne. Men giv dem lige en rengøring engang imellem, fordi de er måske ikke helt så rene, som du tror. 

6. Du stikker dine køkkenknive ind i en beskidt knivblok 

Vi er tilbage ved knivene. Har du en af de mange, der opbevarer dine køkkenknive i en knivblok? Så er der en chance for, at den måske er lidt beskidt indvendigt. Det giver god mening, for en knivblok er nok ikke lige det første, nogen af os tænker på at rengøre i køkkenet. De er dog ofte et ret fint sted for både støv og krummer af forskellig art, og derfor kan det faktisk være bedre at have en magnetisk knivholder på væggen i stedet. Det er meget nemmere at rengøre. 

7. Du bruger den samme rengøringssvamp til lidt for mange ting 

Måske bruger du en rengøringssvamp til alt fra tallerkner til selve køkkenvasken, når denne lige skal have en omgang, men det er bedst, hvis du har flere svampe til de forskellige formål – og derudover er det en god idé at opbevare dem separat og udskifte dem ofte. 

8. Du vasker dine pander og gryder med det samme 

Det er ret normalt at vaske en pande eller en gryde med det samme, når du er færdig med at bruge den, men det kan faktisk være en rigtig god idé lige at vente lidt. Det har ikke så meget med bakterier at gøre, men årsagen er, at den teflon, der er i de fleste pander, kan blive ødelagt. Derfor bør du vente, til de er kølet af, før du vasker dem. 

9. Du putter alting i din opvaskemaskine – og glemmer at rengøre den 

Det er så nemt bare at kunne smide alting i opvaskemaskinen, hvis du er så heldig at have sådan én. Men der er mange køkkenredskaber, som har det bedre af, at du vasker dem i hånden. Det gælder (som tidligere nævnt) dine køkkenknive, men også blandt andet skærebrætter har bedre af den mere skånsomme vask i hånden. Og mens vi er ved opvaskemaskinen, kan vi også komme ind på, at selve opvaskemaskinen også har godt af at blive rengjort engang imellem. Der er en masse snavs, der kan tilstoppe filtrene og afløbet, og det påvirker også, hvor effektiv opvaskemaskinen er.