En kvinde med sin computer og indviklede høretelefoner
Dine høretelefoner er sikkert mere beskidte, end du lige går og tror. © Getty Images

Her er den letteste guide til at rengøre dine (bakteriefyldte) høretelefoner

Hvornår har du sidst rengjort dem? Vi gætter på aldrig...

27. oktober 2018 af Freyja S. Anderberg

Du bruger sandsynligvis dine høretelefoner dagligt til både træning, og når du er på farten. Derfor er dine høretelefoner nok også væsentligt mere beskidte, end du lige går og tror – og de er helt sikkert også noget af det, som du vasker alt, alt for sjældent. 

Og det er virkelig en skam! Tænk lige på, hvordan du bruger dem – og at de jo konstant er i nærkontakt med dit ansigt... Lidt klamt, ikke?

To typer af høretelefoner

Der findes som udgangspunkt to typer af høretelefoner. Der er dem, du putter ind i øret (de kaldes i daglig tale for høretelefoner) og så er der dem, som du har udenpå hovedet (dem kalder vi for hovedtelefoner). 

Uanset hvilken type du bruger, så renser du dem garanteret ikke ofte nok. Kan du måske huske, hvornår du rensede dem sidst? Vi gætter på aldrig... Ups!

Men så er det godt, at vi har den nemmeste guide til dig lige her. Sæbevand og håndsprit er vejen frem, og dine ører vil takke dig for det! Måske vil du også ligefrem kan HØRE forskel, når du har renset dine høretelefoner...

Guide: Rengøring af høretelefoner trin for trin

Først skal du rengøre den del af høretelefonerne, som du putter ind i øret (de er ofte udsat for både sved og ørevoks). 

  1. Du kan starte med at rense den side, som lyden kommer ud af ved at børste den forsigtigt med en tør, blød tandbørste (gerne en børnetandbørste). Børst al synlig snavs væk, og tryk/ryst den gerne lidt for at ryste det sidste snavs af. 

  2. Du kan bruge noget elefantsnot til at fjerne det snavs, som du ikke kan børste af. Du kan blandt andet sætte lidt elefantsnot fast på en papirklips og føre det ned langs ledningen, så du på den måde får fjernet det snavs, der sidder på ledningen. 

  3. Slut af med at rense hele høretelefonen med en smule husholdningssprit eller håndsprit på en klud eller et stykke vat, så du får fjernet de sidste bakterier.

  4. Hvis dine høretelefoner har små silikone-dutter (dem som sidder inde i øregangen), som du kan pille af, så kan du med fordel pille dem af og lægge dem i blød i lunt sæbevand i et par minutter. Husk at tørre dem godt af, inden du sætter dem fast på høretelefonerne igen. 

Høretelefoner og en smartphone
Så nemt kan du gøre dine høretelefoner rene og pæne igen.© Getty Images

Guide: Rengøring af hovedtelefoner trin for trin

Hovedtelefonerne er lidt sværere at have med at gøre, fordi de jo har enten læder- eller skumpuder til udenpå ørerne, som kan være lidt skrøbelige. Men heldigvis får du rengøringsguiden lige her. 

  1. Start med at fjerne puderne, hvis du kan – for så kan de få hele renseturen og blive helt rene igen. Hvis ikke du kan fjerne dem, så må du prøve at rense dem så godt som muligt ved hjælp af guiden herefter. 

  2. Tør selve ‘skelettet’ af med en klud dyppet i sæbevand – og lad det derefter lufttørre.

  3. Dup en klud med håndsprit eller husholdningssprit, og tør forsigtigt ydersiden af puderne af.

  4. Kom lidt alkohol eller håndsprit på et stykke vat og rens indersiden af puderne. Gnub desuden puderne sammen mod hinanden for det vil dræbe de bakterierne, som er tilbage inde i puderne og fjerne den eventuelle lugt, der måtte være i dem (for det er jo også puderne, som opsamler din sved).

  5. Lad puderne ligge og lufttørre på papir til de er fuldstændig tørre.
Hovedtelefoner, en blok og en smartphone
Så nemt renser du dine hovedtelefoner ved hjælp af sæbevand og håndsprit.© Getty Images

Udover at holde dine høretelefoner rene så er det nok også en god idé at rense dine ører forsigtigt (lidt oftere end de fleste rent faktisk gør det) med en vaskeklud, for at fjerne overskydende og generende ørevoks, som du kan få gode råd om her. 

Kilde: Headphonesty

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.