Toilet og toiletbørste
Udskifter du mon din toiletbørste ofte nok? © Getty Images

Hvor ofte skal du egentlig udskifte toiletbørsten?

Rengøringseksperten giver os svaret

12. januar 2019 af Michelle Andersen

De fleste af os har et lidt anstrengt forhold til toiletbørsten: Den er en anelse ulækker, men samtidig er den jo ret nødvendig (vi har i hvert fald sat pris på dens evne til at slette uhumske spor et par gange...) 

Men hvor ofte bør du egentlig udskifte den vigtige børste? Det har vi spurgt rengøringsekspert Louise Grønhøj, som er indehaver af Basic Clean, om. Hun forklarer også, hvor mange bakterier der egentlig kan være på sådan en børste. 

Flere bakterier end der er mennesker i hele verden

Louise Grønhøj forklarer, at der som udgangspunkt er uendeligt mange bakterier på en toiletbørste. Børstens utallige bevægelser op og ned ad toiletkummen er skyld i, at den lynhurtigt bliver propfyldt med bakterier. 

Faktisk påpeger Louise Grønhøj, at der er flere bakterier i ét gram afføring, end der er mennesker i hele verden. Ja, du læste rigtigt! Kan du så forestille dig, hvor mange bakterier der er på din toiletbørste? Der er altså ikke noget at sige til, at toiletbørsten er en sand bakteriebombe

Toilet og toiletbørste
Der er mange flere bakterier på toiletbørsten, end du lige tror. © Getty Images

Omgå din toiletbørste med omhu

Selvom der er mange bakterier på toiletbørsten, skal vi altså ikke lade os skræmme helt. Louise Grønhøj forklarer, at ikke alle bakterier er skadelige. Og så længe vi omgår vores toiletbørste med omhu, så er bakterierne langt henad vejen ganske ufarlige. 

Det vigtigste er bare, at du husker at vaske dine hænder med sæbe, hver gang du har rørt ved din toiletbørste. Og så er det en god idé at placere toiletbørsten langt væk fra din tandbørste. 

Udskift din toiletbørste, når den er slidt

Ifølge Louise Grønhøj er der ikke nogen særlig regel for, hvor ofte du skal udskifte din toiletbørste. I stedet bør du holde øje med, hvornår børsten bliver slidt. En slidt børste med skæve hår duer nemlig ikke helt optimalt. 

Som tommelfingerregel bør du altså udskifte din toiletbørste, når den er slidt. Det er forskelligt fra børste til børste, hvor længe de holder – men hvis du vil forlænge levetiden på den, så kommer du altså rigtig langt ved at huske at gøre den ren (den er jo nok havnet på listen over de ting, som vi glemmer at gøre rent...)

Toiletbørste
Hold øje med børstehårene – og udskift din toiletbørste, når den er slidt. © Getty Images

Tips til den gode toiletbørste

Når du investerer i en toiletbørste, er der nogle særlige ting, som du med fordel kan holde øje med. Louise Grønhøj forklarer, at du især skal kigge efter børstens design, når du er på toiletbørste-jagt. 

Det er en god idé at vælge en toiletbørste, hvor skålen er nem at komme til at rengøre – den er nemlig mindst lige så vigtig at rengøre som selve børsten. Det er desuden en fordel at vælge en toiletbørste med glatte overflader, fordi disse også er lettere at rengøre. 

Hvis du vil gå endnu længere for at finde den perfekte børste, så kan du med fordel vælge en, som er lavet af nylonhår. De er nemlig også lettere at holde rene. Er børsten derimod lavet af naturhår, kan bakterierne bedre putte sig og sidde fast på børsten. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.