Rengøring køleskab
Husker du alle tingen på listen?© Getty Images

Så ofte skal du rengøre disse 7 ting i dit hjem (som du ofte glemmer)

Stikkontakter, toiletbørste og opvaskemaskine: Hvor ofte rengør du dem?

26. september 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Rengøring er en tjans, de fleste gerne ville slippe for. Desværre er det ikke helt en mulighed, hvis du gerne vil have et rent og ordenligt hjem. 

Men hvor ofte er det nu liiige, at ovnen skal rengøres? Og hvad med viskestykkerne; hvornår skal de skiftes? Det kan godt være lidt af en jungle at finde ud af. 

Derfor har vi samlet gode råd til, hvor ofte du bør rengøre syv ting i dit hjem, som godt kan være lette at glemme.  

Det er selvfølgelig individuelt fra hjem til hjem, hvor ofte forskellige ting har brug for at blive gjort rent. Dette er blot en form for rettesnor, så du har en idé om, hvor ofte du bør finde vand og sæbe frem. 

1. Opvaskemaskine

Selvom det godt kan være lidt en træls opgave, så skal opvaskemaskinen også gøres rent. Det kan måske virke lidt skørt at rense opvaskemaskinen, når den jo ikke laver andet, end at vaske op, men det er faktisk ret vigtigt at rense opvaskemaskinens filter for gamle madrester. 

Det skal du gøre cirka en gang om ugen eller efter behov. På den måde undgår du en opvaskemaskine, der begynder at lugte – smart! 

Vasker du op i hånden, kan det også være en god ide at skolde opvaskebørsten engang imellem, så alle bakterierne på den forsvinder. Og så selvfølgelig huske at skifte den med jævne mellemrum. 

Rengøring opvask
Vasker du op i hånden eller i maskinen?© Getty Images

2. Køleskab

Køleskabet er endnu en ting i hjemmet, som vi godt kan glemme at gøre rent i farten. Men da det bliver brugt til at opbevare mad, er det meget vigtigt, at det er rent. 

Tjek løbende, at det står på den rigtige temperatur og smid gamle madvarer ud med det samme. Et lille tip til et sundere miljø i købeskabet er at opbevare madvarerne i bokse. Det er en god idé at rengøre køleskabet hver tredje måned. 

3. Stikkontakter 

Hvis du aldrig nogensinde har tænkt over at rengøre dine stikkontakter, så er du absolut ikke den eneste. Det er nemlig en ting i hjemmet, som vi meget let kan overse, når vi gør rent. 

Men faktisk er stikkontakter også en stor bakteriespreder, da du rører ved dem flere gange dagligt. Derfor er det en god ide at gøre dem rent med jævne mellemrum. 

Så når du alligevel er i gang med at tørre støv af overfladerne, så husk også at køre kluden over dine stikkontakter. 

4. Toiletbørste

Badeværelset er et af de rum i dit hjem, som du bør rengøre oftest. Det anbefales, at du svinger sæbevand og klud minimum en gang om ugen de steder, hvor der er flest bakterier. Det er for eksempel toilettet, dørhåndtaget, toiletbørsten og håndvasken. 

Et lille hack til nemt at rengøre toiletbørsten (som vi ellers ofte godt kan glemme) er at hælde sæbevand i toiletkummen og derefter gnubbe børsten ren i sæbevandet. Og så er det også en god ide jævnligt at udskifte den med en ny. 

Rengøring toilet
Husker du at rengøre toiletbørsten?© Getty Images

5. Ovn

Hos mange af os bliver ovnen brugt til madlavning flere gange om ugen, hvis ikke hver dag. Men hvor ofte gør du den egentlig rent?

Selvom vi bruger ovnen hver dag, glemmer vi nemlig ofte, at den altså også skal have en gang med skuresvampen. Maden, du tilbereder i ovnen, efterlader nemlig en masse fedt og snavs, som sætter sig fast på ovnens sider, bageplader og riste. 

Hvor ofte, du bør rengøre din ovn, afhænger selvfølgelig af, hvor ofte du bruger den. Du bør dog som minimum rengøre din ovn, bageplader og bageriste grundigt hver tredje måned – og så kan du selvfølgelig gøre det oftere efter behov. 

Rengøring ovn
Er rengøring en sur eller glad pligt for dig?© Getty Images

6. Viskestykker og klude

Selvom det lyder af meget, så anbefales det faktisk, at du skifter både dine viskestykker og karklude minimum hver anden dag. 

Når det har noget med mad at gøre, er det nemlig ekstra vigtigt, at bakterierne holdes nede. Derfor er det altid en god idé at være lidt mere omhyggelig med rengøringen i køkkenet. 

For at få alle bakterier væk fra dine viskestykker og karklude, kan du vaske dem sammen med dine håndklæder på en kogevask. 

7. Gulvtæpper

For at undgå for meget slid på dine gulvtæpper, så skal du faktisk holde dig til en skånsom og minimal rengøring af dem. 

Vask dem efter behov, når der for eksempel kommer en plet. Og ellers så kan du faktisk nøjes med at støvsuge dine gulvtæpper for støv, krummer og andet snavs, som ikke sidder fast.