Rengøring efter nytårsfesten
Ligner dit hjem et kaos efter aftenens fest? Bare rolig, det kan hurtigt fikses!© iStock

Sådan gør du nemt og hurtigt rent efter den vilde nytårsfest

Få tips til, hvordan du kommer rødvinspletter, stearinrester og alko-lugten til livs

23. december 2016 af Redaktionen

Elsker du også at være festens værtinde – men hader du, når du dagen efter står i halvtomme flasker, cigaretskodder og opvask til halsen? Det forstår vi godt, men lad det ikke skræmme dig fra at have en fantastisk nytårsaften. 

Fortvivl ej! Sådan her får du let dit (rene) hjem igen. 

Inden festen

Pap og plast: Investér i pap- eller plastikservice. Du vil takke dig selv, når du ikke skal bruge tre timer på at vaske op. Og du kan faktisk få noget, som er rigtigt fint!

Rent på overpladen: Lad være med at gå i ultra rengørings-mode, inden gæsterne kommer – det er spildt arbejde. En hurtig støvsugning og en våd klud med velduftende rengøringsmiddel kan gøre underværker.

Lugt: Både alkohol- og røglugt har det med at hænge fast. Men hvor alkoholdunsten kan fjernes med en udluftning, har røgen tendens til at være en mere stædig beboer. Lugten kan heldigvis nemt begrænses. Bare stil et par vaser med husholdningseddike i de rum, hvor der skal ryges, og vupti – lugten absorberes.

Under festen

Pant og skrald: Sæt to sække frem i køkkenet: en til skrald og en til pant. På den måde kan du nemt tage en del af oprydningen undervejs. Smækker du skilte på, kan det endda være, at dine gæster giver en hånd med oprydningen og smider deres eget skrald ud.

Kollektiv oprydning: Vær ikke for fin til at tage imod hjælp! Inden I for eksempel smutter i byen, er det oplagt at tage en hurtig oprydder i samlet flok. Det gør bare det hele meget mere overskueligt næste morgen – hvor du i stedet kan koncentrere dig om at kurere dine tømmermænd

Venner til nytårsaften
Stjernekastere virkede som en god idé – lige indtil at de brændte hul i dugen...© Getty Images

Efter festen

Rødvin på sofaen: Det er måske meget at forlange, men pletten skal helst vaskes med koldt (dansk)vand, mens den stadig er våd. Dagen efter kan du forsøge dig med glycerin. Gnid glycerinen godt ind, og lad den virke i minimum 12 timer. Bagefter kan pletten fjernes med vand og sæbe.

Stearin: Stearinpletter kan nemt skrabes af bordet (men pas på ridser!), og fedtrester fjernes med sæbevand. Er pletten kommet på en dug, er det lidt mere bøvlet: Skrab pletten af, og vask dugen. Fedtet kan så fjernes med et strygejern og trækpapir. Har du ikke lige den slags liggende, kan du købe det hos boghandleren eller bruge et kaffefilter.

Afsti afsted: Når du alligevel skal i Fakta efter tømmermændsgodter, så tag lige pantflaskerne med. De lugter. Og fylder. Og hey, så er der også råd til en ekstra pose chips!

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.