Kvinde holder en gave og skåler med en drink foran computer
Skal du holde en virtuel julefrokost i år? © Getty Images

7 tips til, hvordan du kan arrangere en sjov virtuel julefrokost i år

Skal du holde en anderledes julefrokost med veninderne i år?

11. november 2020 af Henny Müller Dahl

De fleste af os havde nok troet, at 2020 ville blive et noget anderledes år, end hvad vi er endt med. Men efterhånden har vi indset, at historien om 2020 i stedet vil blive den fortælling, vi oftest kommer til at plage vores fremtidige børnebørn med, når de engang skal have en påmindelse om, hvor hårdt livet var før deres tid. 

Skab en anderledes men sjov jul

Der er ingen tvivl om, at julen i år også bliver lidt anderledes end normalt. Men selvom vi ikke kan samles i store flokke, og at vi i år må undvære at dele mundvand, når vi drikker julesnaps, så kan det alligevel sagtens lade sig gøre at skabe en hyggelig aften med veninderne, kollegerne eller familien. 

Hvordan? Gennem en virtuel julefrokost! 

Måske lyder det fuldstændig uoverskueligt, men det kan sagtens lade sig gøre. Her har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du i år arrangerer en sjov julefrokost, der overholder alle krav om god afstand. 

Videoopkald på computer
En virtuel julefrokost kan sagtens være rigtig sjov!© Getty Images

1. First things first: Bliv enige om en dato og en platform

Dette tip kan virke meget basalt, men når I først har valgt en dato for jeres hyggelige virtuelle julefrokost, skal I også blive enige om, hvilken platform der skal være rammen om arrangementet. 

Der findes mange apps, I kan bruge, og du kender sikkert allerede de fleste, såsom Zoom, Skype, Facebook Messenger, Microsoft Teams og Google Meet. 

De mange apps har dog forskellige funktioner, og det kan være værd at overveje, hvilke funktioner I vil få brug for – eksempelvis muligheden for at række en virtuel hånd i vejret, hvis det er noget, I skal bruge i forbindelse med et af jeres spil (læs vores idéer til gode virtuelle julespil nederst i artiklen). 

2. Forbered en fælles juleplayliste (og syng sammen)

Alle ved, at julesange er noget af det allervigtigste ved julen! Lav derfor en playliste, hvor I alle kan tilføje jeres yndlingsjulesange. En af jer kan spille den i baggrunden under julefrokosten, så længe det ikke forstyrrer lyden, når I snakker sammen. 

Hvis I godt kan lide at synge, kan I også sætte tid af til at finde sangteksterne frem og synge med på sangene. Her kan I vælge at finde instrumentale versioner af sangene i stedet, hvis det fungerer bedre. 

Kvinde danser foran computerskærm.
Sæt gang i den virtuelle fest med en god playliste. © Getty Images

3. Gør klar til en virtuel photo booth med julerekvisitter

Til en god aften med veninderne elsker de fleste af os at tage billeder, så vi altid kan se tilbage på de sjove minder (og selvfølgelig poste dem på Instagram). 

Selvom det ikke er helt det samme, kan det også lade sig gøre at skabe nogle gode billeder til en virtuel julefrokost ved at tage skærmbilleder. I kan alle lave nogle sjove poses, eller I kan aftale, at I alle finder nogle julerekvisitter, som I kan have på – såsom en nissehue, et rensdyrgevir eller bare huer og vanter. 

4. Lav en aftale om mad og snacks 

Et andet højdepunkt ved julen er selvfølgelig de lækre måltider, vi spiser i december. Og det er stadig muligt at bonde med hinanden over et godt måltid, selvom vi spiser sammen hver for sig. 

Til jeres virtuelle julefrokost kan I aftale, at I alle eksempelvis bruger den samme opskrift til at lave et måltid, at I bestiller mad fra det samme sted, eller at I helt selv vælger, hvad I vil spise. Og husk også masser af snacks! 

Kvinde spiser snacks foran computer.
En julefrokost betyder masser af mad – og en virtuel julefrokost er ingen undtagelse!© Getty Images

5. Planlæg lækre drinks, I alle kan lave 

Igen behøver I ikke alle at drikke det samme, og det er derfor op til jer, hvordan I gør. Har en af jer erfaring som bartender eller bare ret vilde drinks-evner, kan den person lave en online masterclass og instruere jer i, hvordan I alle laver nogle aftale drinks. Det kræver selvfølgelig, at I allerede inden den virtuelle julefrokost beslutter jer for, hvilke ingredienser der skal bruges. 

I forbindelse med drinks kan I også lave bestemte regler for, hvornår I drikker af jeres drinks eller tager et shot – det kan være på et bestemt klokkeslæt, hver gang en af jer snakker om sne eller noget helt tredje. 

6. Arranger virtuelle nissevenner 

Kan vi alle blive enige om, at noget af det, der gør december til en af de bedste måneder, er at have en hemmelig nisseven? Hvis du også savner denne dejlige december-tradition i år (måske fordi du endnu engang er hjemsendt), så frygt ej. Til en virtuel julefrokost kan traditionen faktisk godt lade sig gøre – dog i et nyt format. 

Det kræver, at I på en eller anden måde kan snige gaverne hjem til hinandens adresser, eller at I sender pakker gennem posten. I kan også give virtuelle gaver såsom et gavekort til en webshop. Arrangér gaverne, inden I holder den virtuelle julefrokost, så I kan åbne dem og gætte afsenderen, når I mødes online. 

Kvinde med nissehue åbner gave foran computer.
Er det tid til at arrangere virtuelle nissevenner? © Getty Images

7. Hjælp hinanden med at forberede en masse sjove spil 

Udover at en virtuel julefrokost selvfølgelig giver jer mulighed for at catche op og snakke sammen en hel aften, er det også en oplagt lejlighed til at spille en masse sjove spil. Her har vi samlet hele 12 idéer til sjove spil, der fungerer super godt, selvom I kun mødes online. God fornøjelse! 

 • Virtuel julejagt. Til dette spil skal en af jer på forhånd forberede idéer til nogle ting, som de andre skal på jagt efter i deres egne hjem – uden at de ved det. En af jer sidder så på sin plads under hele spillet og beder alle andre om at skynde sig til at finde deres favorit vinterjakke, deres ældste stykke julepynt eller den bedste julegave, de nogensinde har fået. Alle skal finde den samme ene ting ad gangen, og den, der først når tilbage foran kameraet med tingen, vinder. 
 • Julekaraoke. Er I nogle rigtige sangfugle, kan I lave en sjov virtuel karaoke, hvor en af jer skærmdeler en sangtekstvideo fra YouTube. I kan også gøre det lidt sjovt ved at stoppe sangen undervejs, hvor den, der først formår at synge videre (med de rigtige ord), får et point. 

 • Gæt en julesang. I skiftes til at nynne en julesang, som de andre skal gætte. I kan enten spille alle mod alle eller dele jer op i hold. Hav eventuelt en mobil med høretelefoner klar, da det måske kan være svært at nynne en hel sang ud fra hukommelsen. 
 • Virtuel gæt og grimasser. Her kan I dele jer op i to hold og forberede ord eller sætninger til hinanden. Dem, der skal gætte, må kigge væk, mens ordet vises for den, der skal lave grimasser. I kan gøre det mere julet ved at fokusere på juleord, julefilm og lignende. 

 • Julequizzer. Forbered en quiz om julefilm eller om juletraditioner i andre lande. Her kræves det, at en af jer læser spørgsmålene op uden selv at deltage. Den første, der gætter rigtigt, får point, og I kan selv vælge, om I vil råbe, række en hånd op, skrive svaret i chatten eller gemme og sammenligne svarene til sidst. Alternativt kan quizzen laves gennem eksempelvis Kahoot. I kan også prøve nogle af Womans mange og sjove quizzer, som I enten kan tage hver især eller ved at en af jer læser spørgsmålene, mens de andre skriver deres svar ned på et papir. 
 • Gæt en ting. Alle finder en eller flere ting, som de andre så skal gætte, hvad er, uden at tingen vises foran kameraet. Det kan eksempelvis være en nissefigur, og I kan aftale, at der samlet må gættes op til eksempelvis 20 spørgsmål om tingen. Den, der først formår at gætte rigtigt, får et point. 

 • Sand eller falsk historie? Måske kender du gameshowet “Would I Lie to You?” fra den engelske kanal BBC One. Spillet går ud på, at I deler jer op i hold, og at I alle forbereder nogle sjove eller skøre historier, som I har oplevet – eller ikke har oplevet. En af jer fortæller en kort historie, og resten af holdet kan så stille opfølgende spørgsmål, som du skal svare på så overbevisende som muligt. Spillet fungerer bedst, hvis de andre på holdet ikke kender til historien, for de får nemlig point, hvis de formår at gætte, om historien er sand eller falsk – og her er det sjovest, hvis alle ikke automatisk kender svaret. Gør legen mere julet ved at fortælle sjove julehistorier. 
 • “Hvad ville jeg gøre?” Her forbereder I alle en bestemt mængde af spørgsmål om jer selv – eksempelvis “Hvad min hemmelige blog handle om?” eller “Hvor ville jeg tage hen, hvis jeg kunne rejse i tiden?”. Den, der stiller spørgsmålet om sig selv, beslutter, hvem der har det sjoveste svar og derfor får point. 

 • Chubby Elf. Måske kender I det klassiske Chubby Bunny-spil, hvor det gælder om at sige “Chubby Bunny” med så mange skumfiduser i munden som muligt. Til jeres virtuelle julefrokost kan I i stedet spille Chubby Elf – den, der starter, fylder først sin mund med så mange skumfiduser, som der lige er plads til, og går så i gang med læse teksten til en julesang. Det kan altså være ret svært at forstå, siger vi bare. Den af jer, der til sidst har gættet flest sange, vinder. 
 • Tegn på tallerkenen. Til dette spil skal I alle bruge en tusch og en paptallerken (eller flere, hvis I vil spille flere runder). Tallerkenerne placerer I ovenpå jeres hoveder, og så skal en af jer give instrukser til, hvad og hvor meget alle skal tegne. Eksempelvis: “Tegn en slæde. Tegn en julemand på slæden. Tegn et lag af sne under slæden. Og tegn stjerner på himlen”. Imens kan I ikke se, hvad I tegner. Vi lover jer, at det bliver nogle ordentlige mesterværker, I får skabt. 

 • Hurtighedsspil. Okay, dette spil har en del forskellige titler – måske kender du det som “Pige, Dreng, Land, By”, og måske husker du at have spillet det tilbage i frikvartererne i folkeskolen? Det gælder om at finde på en del kategorier, som I alle skriver ved siden af hinanden øverst på et (vandret) papir. Derefter skal en af jer tage alfabetet igennem i hovedet uden at sige det højt, mens en anden får æren af at sige “start” og “stop”. Alle ord i den pågældende runde skal så starte med det bogstav, I lander på. I kan vælge at gøre det mere julet ved at vælge kategorier som julefilm eller julesange. Den, der først udfylder alle kategorierne, siger stop, og så kan I tælle point. 15 point gives i en kategori, hvor kun én spiller har formået at svare. 10 point gives til unikke svar, mens 5 point gives til alle spillere, der har skrevet samme svar. 0 point gives for svar, der ikke kan godkendes. 

 • “Hvem er jeg?” Her skal alle spillere tænke på en fiktiv karakter eller en virkelig person – eksempelvis en kendis eller en person, I alle kender. I vælger alle en karakter til en anden I gruppen, og så skal I ved hjælp af ja og nej-spørgsmål forsøge at finde ud af, hvem I er. For at spillet skal fungere virtuelt, må I orientere hinanden via chat, uden at I ser, hvilken karakter I selv er. Har du eksempelvis valgt, at din veninde skal være Peter Plys, må du derfor skrive til de andre deltagere, hvem hun er, så at de også kan hjælpe med at besvare ja og nej-spørgsmålene. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.