Beverly Hills 90210, Dylan Mckay
© 90210 Productions, Fair Dinkum Productions, Propaganda Films, Spelling Television, Torand Productions

Derfor bliver vi altid tiltrukket af bad boys

En psykolog forklarer hvorfor

7. maj 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Falder du ALTID for den samme type mand – en såkaldt bad boy a la Dylan McKay? Så har du med garanti undret dig over, hvorfor det absolut skal være ham den dominerende (og måske ret så arrogante) mand med masser af selvtillid, der altid fanger din opmærksomhed.

Heldigvis gør psykolog Else Marie Bech fra Institut for Relationspsykologi dig lige her meget klogere på, hvorfor du altid falder for bad boys – og bare rolig. Du er ikke alene!

Hvorfor er vi tiltrukket af bad boys?

Else Marie Bech fortæller: “Et fællestræk hos bad boys er, at de udviser en form for overlegenhed i forhold til andre mænd. Det kan være i form af fysisk styrke, magt, penge eller intellektuel overlegenhed. Dertil er det karakteristisk for bad boys, at de føler sig hævet over regler, går målrettet efter det, de vil have – og ikke bryder sig synderligt om, om de skal træde på nogen for at nå deres mål eller bytte. De udstråler maskulinitet, selvtillid, arrogance og dominans. På en måde er det da lidt mærkeligt, at disse mænd virker så tiltrækkende på kvinder. Men det gør de!”

Vi føler os værdifulde og skønne

“Forskning viser, at de fleste kvinder virkelig finder disse typer mænd meget tiltrækkende. Den maskuline arrogance virker seksuelt tiltrækkende på kvinder, og kvinder tænker automatisk, at disse mænd viderefører stærke gener – og dermed gode børn. Samtidig er disse mænd spændende, ofte svært opnåelige og giver derfor også kvinden en følelse af status og anerkendelse. 

Når en magtfuld, dominerende mand kaster sin kærlighed på dig, vil du føle dig særligt værdifuld, skøn og beundringsværdig. Og netop oplevelsen af at blive beundret, føle sig smuk og elskværdig ligger som en dyb længsel hos de fleste kvinder,” fortæller hun.

Modsætningen til en bad boy

“Som modsætning til den stærke, dominerende mand finder vi manden med de bløde kvaliteter. Denne mand er følsom, empatisk og ansvarlig, hvilket gør ham til en god familiefar og stabil ægtemand. Denne mand vil gerne hjælpe med opvasken og holder gerne barselsorlov – og lever på denne måde op til de fleste kvinders ønske om selvstændighed, stabilitet og ligestilling.

I virkeligheden går kvinder helst efter en mand, der både rummer den maskuline arrogance og den bløde og imødekommende side.”

Din ægløsning bestemmer tiltrækningen

“Tiltrækningen mod den dominerende bad boy vinder ofte, hvis kvinden går efter et kort, uforpligtende forhold, mens kvinden, der ønsker at stifte familie, i højere grad går efter den ansvarlige og imødekommende mand. Faktisk skifter disse præferencer også i takt med ændringerne i kvinders cyklus. Under ægløsningen, hvor du som bekendt kan blive gravid, stiger tiltrækningen mod de dominerende bad boys, mens kvinden, der ikke har ægløsning, i højere grad finder den ansvarlige familiefar-type tiltrækkende.”

Gossip Girl, Chuck Bass
© Giphy

Er det mine egne personlighedstræk, der afgør tiltrækningen?

“Der kan være mange grunde til, at nogle kvinder finder bad boys særligt tiltrækkende – og måske går målrettet efter denne type mænd. Som sagt spiller det ind, om man er på udkig efter et kort eller langt forhold – og hvilke hormoner, der farer rundt i kroppen,” fortæller Else Marie Bech.

“Der kan dog også være andre grunde. I nogle tilfælde kan kvinder, der har svært ved at indgå i en forpligtende tilknytningsrelation, ubevidst gå efter mænd, der udstråler lysten til et kort forhold.

Dertil kan kvinder med selvværdsproblemer føle en særlig tiltrækning mod mænd, der giver oplevelsen af status. Samtidig kan det desværre være sådan, at kvinder med lavt selvværd føler, at en mand har lov til at behandle dem dårligt. Fordi de ikke anerkender deres egen menneskelige værdi.” 

Kan jeg få et godt parforhold med en bad boy?

Else Marie Bech fortæller: “Nu er der jo forskel på bad boys. Selvom det er lidt forenklet, kan vi skelne mellem to typer:

  • Bad boys med en dominerende ydre stil – men med en respekt for andre mennesker
  • Bad boys, der reelt føler ligegyldighed over for andre – og behandler andre dårligt

Den første type kan man sagtens få et godt forhold til. Det kan være manden, der fremstår lettere arrogant, målrettet og måske lidt dominerende. Det er dog en ydre side, der følges op af en ordentlighed over for andre mennesker. Denne mand er loyal over for sine venner, behandler generelt mennesker ordentligt og viser kvinder respekt. 

Den anden type er en bad boy hele vejen igennem. Han er ligeglad med andre menneskers følelser og kan være nok så charmerende, men kun, når han vil opnå noget fra andre. Denne type mand, der kan have narcissistiske og psykopatiske træk, vil det være vanskeligt at få en sund langvarig relation til.”

Skam, William
© NRK, Skam

Hvordan kan jeg skelne mellem disse to typer mænd?

“Du skal selvfølgelig vurdere, om en mand behandler dig ordentligt og respektfuldt – men endnu vigtigere er det, hvordan han behandler andre. Det er nemt at være charmerende, når man vil opnå noget. Eksempelvis en kvindes gunst. Men hvordan behandler han kassedamen, sine forældre, tjeneren på restauranten? I disse situationer har du muligheden for at vurdere, hvilken type bad boy, du har fundet.

Som hovedregel: Du skal ikke starte et forhold til en mand, der med vilje behandler dig – eller andre mennesker – dårligt. Heller ikke ud fra håbet om, at det nok ændrer sig med tiden,” fortæller Else Marie Bech.

Bør jeg gå efter andre typer mænd?

Else Marie Bech afslutter med at fortælle: “Hvis du selv eller din veninde finder bad boys meget tiltrækkende, er I altså ikke anderledes end de fleste andre kvinder. Det ligger simpelthen i vores biologi at dåne over disse mænd!

Men hvis du selv eller veninden gentagne gange ender sammen med mænd, der behandler dig og andre dårligt – så skal du stoppe op og tænke dig om. Snak med din veninde om dette mønster – og tal om, hvordan I bevidst kan gå efter mænd, der behandler jer respektfuldt. Så gør det ikke noget, at han også har lidt ”bad boy” i sig.”

Okay... Så er det jo klart, at vi savler over Dylan McKay fra Beverly Hills 90210, Chuck Bass fra Gossip Girl, William fra Skam og Christian Grey fra Fifty Shades of Grey – don't blame us!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.