Gravid kvinde dater
Det er en god idé at fortælle din date om din graviditet tidligt i forløbet.© Getty Images

Er det underligt at date, hvis du er single – men gravid?

Sådan tackler du din date, hvis hormonerne springer rundt i dig

15. marts 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Hvis du er single og venter barn, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal holde dig fra at date. Det er naturligvis en anderledes situation at date, når du er gravid, men der er ingen regler om, at det ikke kan lade sig gøre! Psykolog Maja Vain Gilbert hjælper dig med, hvordan du kan tackle datinglivet som gravid. 

Sexlysten er i den grad skudt i vejret

Det kan være skræmmende at vente barn og stå i situationen uden en partner – nogle kan ofte føle sig alene om det hele. Derudover springer hormonerne rundt i kroppen på dig, når du er gravid, og ofte er sexlysten i den grad øget (som Rachel i Friends i den grad beviser!).

Når det er sagt, er det derfor helt normalt, at datinglysten blomstrer hos dig, når du er gravid – men der er også nogle ting, du skal være opmærksom på.

Skal han vide det med det samme?

Hvis du vælger at date som gravid, foreslår Maja, at du siger det tidligt i forløbet. Det er dog ikke nødvendigvis, det første du skal sige, da nogle mænd nok derefter vil trække sig. Men er der god kemi, og begynder du at se et potentiale, er det vigtigt at bringe det på banen, inden det bliver for seriøst – og ellers lægger han højst sandsynligt også mærke til din voksende mave.

“Siger du det for lang tid fremme i jeres datingprocess, vil de fleste mænd nok føle sig fanget og snydt ind i noget, der pludselig er noget helt andet, end det de havde forestillet sig,” siger Maja Vain Gilbert. 

Hvis du vælger at date, er det simpelthen uundgåeligt, om din date skal være involveret i graviditeten og barnet – medmindre, at du kun er ude efter et venskab eller en flirtende middag af og til. Hun siger også, at graviditeten er en del af dig, ligesom at barnet bliver det. 

“Du bør dog helt sikkert fortælle om graviditeten på et tidspunkt, da det jo ikke giver mening at skjule den slags. Det bliver jo tydeligt før eller siden, og det er en meget dårlig idé at starte en relation med et stort tillidsbrud.”

Giv ham plads

Hvis du er på date, er det noget af en icebreaker at starte ud med at fortælle om din graviditet, da det lægger et pres på fyren og kan virke meget overvældende. 

Maja fortæller, at det selvfølgelig sætter manden i et stort dilemma, hvis han gerne vil være seriøs i forholdet. Han vælger nemlig pludselig ikke bare dig, men også dit barn – og formentlig en far-rolle. Derudover er der sikkert også barnets far, der muligvis også rumsterer i kulissen. Det gør altså ret mange ting sværere, og det kan være svært for din date at forholde sig til – og derfor skal du give masser plads til, hvis han har brug for at tænke over situationen.

Det bliver en følelsesmæssigt rutsjebanetur

“Om du vil date eller ej, er du den eneste til at bestemme. Graviditet er en ekstra sårbar periode for en kvinde, og den store omvæltning gør, at der er behov for ro på resten af livet. Hvis du dater en fyr, kan hormonerne i kroppen gøre det svært at forholde sig ordenligt til fyren, du dater. At begynde at date, og dermed træde ind i den følelsesmæssige rutsjebane der ofte medfølger, er derfor ikke det bedste på dette tidspunkt. Der skal være ro på bagsmækken i perioden op til barnets ankomst, og det første lange stykke tid efter,” fortæller Maja Vain Gilbert.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.