Kvinde der er ghostet
© Getty Images

Er du nogensinde blevet ghostet? Eksperten forklarer, hvorfor det sker

Ghosting betyder, at et menneske, som du har haft kontakt med, forsvinder ud af dit liv uden at sige farvel

10. juni 2020 af Helene Desireé Jørgensen

Kort fortalt betyder ghosting, at et menneske, som du har haft kontakt med, forsvinder ud af dit liv uden at sige farvel eller give nogen form for varsel. 

Selvom ghosting ikke er en normal og respektfuld opførsel, er det efterhånden blevet mere og mere almindeligt, når det kommer til dating. Men hvorfor er det, at vi ghoster, og hvad kan du gøre for at komme videre efter at have oplevet det? 

Vi har spurgt parterapeut, coach og sexolog Christiane Meulengracht til råds for at blive klogere på fænomenet ghosting

Hvorfor ghoster folk?

Ifølge Christiane Meulengracht kan der være flere grunde til, at vi vælger at ghoste andre. 

Da meget kontakt i dag foregår over sociale medier som Facebook, Snapchat og datingapps, er det blevet nemmere at gemme sig bag skærmen og dermed undgå at skulle forholde sig personens følelser, som du ellers skulle have gjort, hvis du stod overfor dem ansigt til ansigt. 

En ting, der er vigtig at understrege, er, at dem, der ghoster andre, oftest ikke gør det af en ond mening, men at der oftest ligger en grund bag. 

  • Tit skyldes det lavt selvværd og konfliktskyhed, da de simpelthen ikke tør tage konfrontationen med den anden person og bare sige det som det er: “jeg synes, at du er meget sød – men det skal ikke være os to”. 

  • En anden årsag kunne være, at personen er blevet dårligt opdraget og simpelthen ikke har lært at tage ansvar fore sine handlinger, når han eller hun vælger at indlede en form for relation.
  • En tredje årsag er, at nogle folk har svært ved at knytte sig til andre mennesker. Det skyldes måske svigt fra dengang, de var børn, og selvom de gerne vil knytte sig til nogen, kan det være en stor udfordring. 
Kvinde der er blevet ghostet
Nogle mennesker ghoster, fordi de har svært ved at knytte sig til andre mennesker.© Getty Images

Det er forskelligt, hvordan vi fortolker ghosting

Ifølge Christiane Meulengracht er det forskelligt, hvordan vi oplever ghosting. Nogle tager det måske ikke så personligt og er hurtigt videre, mens andre kan føle, at de bliver bekræftet i, at de er en, der ikke er værd at elske – især hvis de i forvejen har svigt med i bagagen. 

I dette tilfælde kan ghosting igangsætte en stor usikkerhed og tvivl hos den, der bliver ghostet, og det vil oftest gå udover hans eller hendes selvværd. Du er efterladt med en masse forvirring og tvivlspørgsmål, som du ikke kan få svar på, fordi personen er bare forsvundet. 

Piger der har det sjovt
Opsøg gerne dine gode veninder, der vil bekræfte dig i, at det bestemt ikke er dig, der er noget galt med. © Getty Images

Sådan kommer du videre

Først og fremmest skal du vide, at det aldrig er din skyld, at du er blevet ghostet. Det er ikke er en værdig måde at behandle andre på, og du skal være glad for, at personen, der har ghostet dig, er ude af dit liv. 

Når det så er sagt, betyder det ikke, at det ikke gør ondt, og at du måske skal have noget hjælp til at bearbejde det. Christiane Meulengracht foreslår, at en af de bedste ting, du kan gøre, er at sørge for, at du kommer ud og har det sjovt sammen med nogle mennesker, du holder af og stoler på. Opsøg gerne dine gode veninder, der vil bekræfte dig i, at det bestemt ikke er dig, der er noget galt med. 

En anden ting, du kan gøre, er at søge professionel hjælp hos en psykolog eller coach, som kan hjælpe dig med med at tackle situationen. 

Husk: Hvis en person ghoster dig, er han eller hun aldrig det værd. Det er en brutal måde at afslutte en relation på, og lige meget hvad er ghosting aldrig din skyld.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.