Date
© Getty Images

Er du single og halter dit selvværd? Sådan booster du det, så du er klar til datinglivet

En psykolog hjælper dig med at indse, at du er FANTASTISK!

25. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Der kan være mange årsager til, at dit selvværd ikke er særlig godt. Måske har du kæmpet med en hård opvækst, er blevet mobbet eller har mødt urealistiske krav på din arbejdsplads, som du ikke kan leve op til.

Lige meget hvad årsagen er, kan det være en kamp at leve med lavt selvværd – især hvis du er single. Det er svært at møde nye mennesker og åbne dig op over for en potentiel partner, når du ikke er tilpas med dig selv.

Vi har derfor talt med psykolog Gry Secher, som her giver dig nogle gode råd, der kan booste dit selvværd, så du er klar til datinglivet.

Milepæle i dit liv

Ifølge Gry Secher er det først og fremmest vigtigt, at du husker, at det er helt normalt at være single.

“Det kan gå ud over selvværdet, hvis du føler, at visse ting hører til bestemte faser i dit liv. Hvis du eksempelvis altid har tænkt, at du skulle have en fast partner og børn, inden du blev 30, og det så ikke sker, kan du få det ekstra dårligt med dig selv,” siger Gry Secher og fortsætter.

“Vi har nogle normer for, hvilke milepæle vi skal nå i vores liv, og mange slår sig selv i hovedet, når de ikke når dem.”

Føler du dig attraktiv?

Det kan også ske, at du kæmper med et lavt selvværd i forhold til din krop og dit udseende

“Det et meget vigtigere, at du har det godt med dig selv, end at du vejer fem kilo for meget eller for lidt. Hvis du fokuserer for meget på det, kommer det til at stå i vejen for dit selvværd, og det er i øvrigt sjældent dine kilo, der afgør, om en mand er interesseret – i hvert fald ikke den type mand, som du gerne vil være kærester med,” siger Gry Secher.

Og tænk over det – vil du helst være sammen med en, der leder efter en kvinde, der er glad for sin krop og hviler i sig selv, eller vil du være sammen med en, som går op i, hvor store eller små dine kærlighedshåndtag er?

Sådan booster du dit selvværd

Spørgsmålet er, hvordan du styrker dit selvværd, så du for alvor kan hvile i dig selv. Gry Secher fortæller, at det er vigtigt, at du finder ud af, hvilke værdier der er vigtige for dig, så du kan styre dit eget liv i den retning. Jo mere du lever et liv, der er værdifuldt for dig, desto nemmere tiltrækker du den type mand, som er god for dig.

Derudover er det vigtigt, at du bliver opmærksom på dine egne kvaliteter. Skriv eksempelvis en liste med dine talenter og styrker – du kan blandt andet svare på disse spørgsmål:

 • Hvad kan du lide ved dig selv – uanset hvor småt og flygtigt det end måtte være?
 • Hvilke positive kvaliteter besidder du?
 • Hvad har du opnået i dit liv – uanset hvor småt eller stort, du vurderer, at det er?
 • Hvilke udfordringer har du stået overfor i dit liv?
 • Hvilke evner og talenter har du – uanset hvor beskedne, du synes, de er?
 • Hvilke færdigheder har du tilegnet dig gennem livet?
 • Hvad kan andre mennesker lide ved dig, og hvad værdsætter de dig for?
 • Hvilke kvaliteter og handlinger som du værdsætter hos andre, har du selv?
 • Hvilke ting ved dig ville du værdsætte, hvis en anden person havde dem?
 • Hvilke små positive ting nedvurderer du ved dig selv?
 • Hvordan ville en anden person, der interesserede sig for dig, beskrive dig?

Ros dig selv

Når du har svaret på spørgsmålene, kan du bruge en notesbog til dagligt at notere, hvordan dine positive karaktertræk udfolder sig i dig.

Ros dig selv for de ting, du noterer ned i bogen, og andre gode ting, du bliver opmærksom på,” siger Gry Secher og fortsætter:

“Øv dig i at lægge mærke til, når andre mennesker ser interesserede eller venligt på dig, og tag det som et udtryk for, at du rummer attraktive sider som person og som eventuel partner for et andet menneske.”

Ifølge psykologen er det meget vigtigt, at du bliver god til at være den, du er. Du skal ikke prøve at være en anden, men træn dig selv i at udfolde dig som det menneske, du er. Det vil både styrke dit selvværd og gøre dig til en mere attraktiv partner på sigt. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.