To mennesker på en date.
Få parterapeutens råd. © Getty images

Parterapeuten guider dig: Sådan begynder du at date igen efter et svært brud

Læs alle de god råd om, hvordan du dater på en sund måde efter et brud

20. juni 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Det kan godt føles utroligt overvældende og grænseoverskridende at date nye mennesker. Især hvis du har været i et forhold længe, som er endt i et svært brud. 

Der findes ingen brugsanvisning til datinglivet (selvom vi ville ønske, at der gjorde). Det kan af og til føles som en labyrint uden ende, og det kan være uendeligt svært at vide, hvor i alverden det er bedst at begynde. 

Vi har snakket med Maj Wismann, som er parterapeut, klinisk sexolog og metakognitiv terapeut, og vi spurgt hende om råd til, hvordan du bedst muligt kommer tilbage på datingmarkedet på en god og sund måde efter et brud. 

Læs alle hendes gode råd her. 

Det bedste tidspunkt at date igen 

Det er svært at give et konkret svar på, hvornår det bedste tidspunkt at begynde at date igen er, fortæller Maj Wismann. Det kan nemlig være meget individuelt fra person til person, hvornår du har lyst til at begynde at date igen – og endnu vigtigere: om du har lyst til at date igen.

Hun pointerer, at du godt kan begynde at date for tidligt, men at det igen er svært at give et konkret svar på, hvornår “for tidligt” er. Dertil understreger hun, at de, som begynder at date for tidligt, ofte godt selv kan mærke det – og så er det vigtigt at huske på, at du ikke skal bebrejde dig selv for dine følelser, eller at du tager det som et nederlag. 

Husk dig selv på, at dating ikke er et kapløb om at komme hurtigt ud på markedet efter et brud. Det er en proces, som kan tage tid, og det er vigtigt, at du lytter til dig selv og mærker efter, hvad du synes føles komfortabelt. 

Kvinde der laver hjerte med hænderne
Det er helt okay ikke at have lyst til at date igen. © Getty images

Få hjælp til at bearbejde dine følelsesmæssige ar 

Er du blevet såret så dybt gennem dit brud, at du har fået et følelsemæssigt ar, så anbefaler Maj Wismann, at du søger hjælp hos en professionel. 

Maj Wismann fortæller, at det er vigtigt, at du får repareret de ar og traumer, som et rigtigt svært brud kan medføre, før du begynder at date igen. 

Har du for eksempel oplevet et tillidsbrud fra din partner, eller er du blevet efterladt med en følelse af skyld og skam efter et brud, så er det en rigtigt god ide, at gå i terapi hos en, som kan hjælpe dig med at bearbejde de skader, som bruddet har medført. 

Maj Wismann uddyber, at et følelsemæssigt traume fra et svært tillidsbrud kan medføre, at din opfattelse af dig selv og andre ændres i en negativ retning, eller at du ændrer dit fremtidssyn i en negativ retning. 

Derfor er det utrolig vigtigt, at få bearbejdet og repareret disse traumer, før du begynder at date igen. Du skal føle dig godt tilpas med dig selv, for du er helt fantastisk. 

Kvinde der smiler
Få bearbejdet dine traumer inden du begynder at date igen. © Getty images

Det er vigtigt, at du lærer at være single

Inden du gør dig tanker om at begynde at date igen, anbefaler Maj Wismann, at du først lærer at have et godt singleliv. 

Det anbefaler hun, fordi det er vigtigt, at du lærer at være glad for dig selv, og at det er helt okay (og faktisk ret fedt) at være single. Det er vigtigt, at du ikke føler dig afhængig af at have en partner. Dit parforhold skal nemlig være et tilvalg, som bidrager til et i forvejen godt liv – og ikke en nødvendighed for at du kan få et godt liv.   

Det tager tid og øvelse at lære at få et godt singleliv, så du skal ikke lade dig slå ud, hvis du oplever udfordringer eller svære perioder, hvor du føler dig fortabt. I de svære perioder skal du huske dig selv på, at du er god nok, med og uden partner!  

Glad single kvinde
Lær at få et godt single liv, for du er fantastisk med og uden partner!© Getty images

Let præstationspresset fra din date

Efter et langt parforhold, kan det virke meget overvældende at bevæge sig ud på datingmarkedet igen. Hvis du ønsker at date igen men finder det meget grænseoverskridende at begynde, så har Maj Wismann gode råd til dig og dine nerver. 

Hun fortæller, at den bedste måde, hvorpå du kan fjerne præstationspresset før en date, er ved at huske dig selv på, at daten er ikke en prøve, du skal bestå, hvor målet er, at din date skal synes godt om dig og “godkende dig”. 

Daten er en mulighed, du giver dig selv for at se et nyt menneske an og for at finde ud af, om du har lyst til at bruge mere tid på at lære personen at kende. 

Hvis det virker overvældende, at date igen, så anbefaler Maj Wismann, at du begynder stille og roligt, for eksempel med en gåtur på en halv time, og at du langsomt bygger relationen op, så du hele tiden føler dig komfortabel og godt tilpas.

Husk på, at din date sikkert er lige så nervøs som dig selv. Vi har en tendens til at fokusere meget på os selv i situationer som disse, men ved at huske dig selv på, at I er to om at være på en første date med hinanden, kan det være, at dine nerver vil falde lidt til ro (og så er der i øvrigt intet galt i at være nervøs. Det er en helt naturlig følelse). 

To mennesker går en tur mens de holder i hånden
En gåtur på den første date kan være en god begyndelse, hvis du er nervøs. © Getty images

Forventningsafstem med dig selv, inden du dater

Inden du begynder at date igen, råder Maj Wismann dig til at forventningsafstemme med dig selv, hvad du ønsker at få ud af dit datingliv.  

Hun kalder det for strategisk dating, som går ud på, at du er afklaret om, hvad dit mål er ved at date. På den måde vil du lettere kunne date de mennesker, som passer bedst til det, du søger i en partner. 

Maj Wismann anbefaler, at du begynder din date med en neutral indstilling, og at du så lader din dates handlinger vise dig, om du kan stole på personen, om personen viser de kvaliteter, du søger i en partner, og om du ønsker at bruge mere tid sammen med personen.

Og så husker hun dig på, at det handler om handlinger og om ikke ord. Så hvis din date fortæller, du at han eller hun vil ringe, men aldrig gør det, så er det måske ikke det bedste udgangspunkt for en god, fremtidig partner for dig. 

En kvinde holder hånden på hjertet
Vær afklaret om dine forventninger til at date. © Getty images

Du må gerne sammenligne nye dates med din eks 

Du tænker sikkert, at det er fuldstændig no-go og et stort benspænd at sammenligne din date med din ekskæreste, men du kan godt tro om igen. 

Maj Wismann fortæller, at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Din ekskæreste havde formentligt nogle gode sider og værdier, som du kan tage med dig videre i dit datingliv. 

Hvis din ekskæreste og dig havde et godt og sundt forhold, har du nok oplevet, hvad der føles godt og rart, og den følelse kan du tage med dig videre på dine nye dates, så du har en erfaring med i bagagen om, hvilke værdier du vægter højt i en partner. 

Hun påpeger, at det selvfølgelig bliver et problem, hvis du sammeligner din date så meget med din ekskæreste, at det forhindrer dig i at lære personen at kende. Så kan det være, at du har brug for længere tid, inden du begynder at date nye personer.