Par griner og smiler
Drømmer du om, at han bliver din kæreste?© Getty Images

Sådan går I fra at date til at blive kærester

Hvornår kan du kalde ham din kæreste? Det svarer eksperten på her

19. august 2019 af Marianne Fischer

I har datet i længere tid og set hinanden flere gange. Du er glad for ham, og dine veninder ved efterhånden også alt om jeres forhold.

Men hvordan ved du, hvornår du kan kalde ham din kæreste? Det svarer parterapeut og sexolog Vibeke Lemvig Nielsen fra Terapifyn.dk på her:

Hvad er forskellen på at date og være kærester?

“Forskellen på at date og være kærester er, at I laver en form for aftale om, at nu er det os, der er sammen – vi er altså 'eksklusive'.

Ellers aftaler I måske, at 'nu er vi kærester, men vi må også gerne se andre' eller en tredje version af det at være kærester. Det er op til jer som kærester at udforme jeres 'kæreste-aftale' sammen.”

Hvordan finder jeg ud af, om vi er det ene eller andet?

“Du er nødt til at få snakket med din 'partner', om hvad det vil sige for lige præcis jer at være kærester. Der skal ord på! Hvis du er i tvivl, eller gerne vil gå fra at date til at være kærester, så sig det til ham for at se, om I er samme sted og har de samme tanker, følelser og lyster.”

Hvornår kan jeg begynde at stille krav til ham?

“Der er ingen, der bryder sig om, at der bliver stillet for mange krav i et forhold eller til sig. Hvis du har brug for at stille krav til ham, handler det nok mest om usikkerhed eller jalousi i dig selv.

Fortæl ham hellere, hvad du er usikker på – også selvom det føles sårbart for dig at tale om. Hvis han er glad for dig, vil han være villig til at lytte og ikke gøre noget bevidst for at såre dig.”

Hvordan kan jeg finde ud af, om vi er kærester, hvis ikke jeg vil spørge ham direkte?

“Du kan ikke finde ud af, om I er kærester, hvis I ikke har lavet den aftale, at det er I.”

Jeg er helt vild med ham, og jeg vil gerne vide, hvor han står. Men hvordan undgår jeg at presse ham?

“Der er ingen, der ønsker at presse eller at blive presset for meget. Du kan vove at vise din egen glæde for ham og mærke, høre og se, om den bliver gengældt.

Det er dejligt at være forelsket, men det er forbundet med den risiko, at du kan ende op med et såret hjerte. Det er den risiko, du må løbe, hvis du vil nå frem til kærligheden.”

Hvad er forskellen på mænd og kvinder i forhold til overgangen fra dating til et fast forhold?

“Selvom vi lever i en tid, hvor de fleste har eller har haft flere partnere, og selvom nogle lever i såkaldte polyamorøse forhold (deler kærlighed med mere end en partner), hvor man har forhold til flere partnere på samme tid, er der i løbet af menneskets evolution blevet skabt nogle indbyggede mekanismer i vores måder at være det køn, vi er.

De mekanismer kan være mere eller mindre udtalte. Meget firkantet kan man sige sådan her:

En mand vil gerne have en kvinde, der ikke har haft mange – eller har flere nuværende partnere, da han vil være sikker på, at det er hans barn, hvis hun bliver gravid. For ham kræver det nemlig et kæmpe engagement, når han skal forsørge kvinden og barnet.

En kvindes fokus er derimod typisk på, at hun gerne vil have en mand, der viser hende alene omsorg og beskyttelse og er villig til at forsørge hende og giver hende, hvad hun har brug for, hvis hun skal være gravid og opfostre et barn. Hun ønsker sig hele hans fokus og beskyttelsesevne.

Så hvis man vil være et par, vil begge køn naturligt have behov for, at der er den her sikkerhed eller aftale om, at: ”Det er os der er sammen”.

Der kan selvfølgelig godt være forskel på, hvornår i opbygningen af relationen, dette behov opstår," afslutter parterapeut og sexolog Vibeke Lemvig Nielsen.

På Woman.dk anerkender vi alle seksualiteter. Af sproglige årsager er denne artikel ved første øjekast målrettet kvinder med partner af modsatte køn, men “han” kan til enhver tid udskiftes med “hun” eller "vedkommende".

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.