Maria Jencel og 112 for knuste hjerter
Vi er helt vilde med 112 for knuste hjerter.© Instagram: @mariajencel, fotograf: @frederikkongsgaard

Derfor gør dit hjerte fysisk ondt efter et breakup – læs 8 utrolige facts om kærestesorg

Vilde, videnskabelige facts om kærestesorg fra 112 For Knuste Hjerter

14. februar 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Leder du efter den ultimative guide til kærestesorgsramte? Så kan du med fordel dykke ned i 112 for knuste hjerter-universet, hvis du ikke allerede kender til det i forvejen.

Universet er skabt af forfatter, foredragsholder og influencer Maria Jencel og hendes mand, Pelle Peter Jencel, som er DJ og radiovært. 

112 for knuste hjerter-universet lader os som læsere og lyttere komme helt tæt på den sårbare kærestesorg, der kan være så svær at tale om — og ikke mindst forstå! Det er derfor en fantastisk hjælp, når Maria og Pelle skriver og fortæller os om den ene overraskende, videnskabelige fact om kærestesorg efter den anden. Derfor har vi samlet nogle af dem i denne artikel, så du kan blive klogere på, hvorfor et breakup kan føles så uendeligt smertefuldt. 

Vil du vide endnu mere om kærestesorg? Så kan du læse bogen 112 for knuste hjerter, lytte til podcasten 112 for knuste hjerter eller deltage i månedlige foredrag i Absalonkirken på Vesterbro.  

1. Derfor føler du smerte i en hjertesorg

Din hjerne har svært ved at skelne mellem afvisning og død, hvilket er en af grundene til, at smerten ved hjertesorg kan føles meget voldsom. 

Rejser vi tilbage i tiden, havde mennesket brug for en flok for at overleve. Hvis du blev udstødt fra din flok og var alene, blev risikoen for at dø langt større. Desværre har hjernen ikke udviklet sig så meget siden stenalderen, hvilket også er årsagen til, at du stadig kan føle en enorm smerte ved kærestesorg. 

Denne smerte forbinder hjernen nemlig med det at blive efterladt af sin flok, og dermed være i stor fare. 

2. Kærestesorg kræver fysisk afvænning fra din eks

Hvis du er afhængig af alkohol eller stoffer, bliver et bestemt sted i hjernen aktiveret, når du beslutter dig for at gå på afvænning. Forskning viser, at det samme sted i hjernen aktiveres, når du går igennem et brud. 

Ligesom du ikke har cigaretter liggende foran dig, hvis du prøver at kvitte smøgerne, bør du derfor heller ikke have din ekskæreste ‘liggende foran dig’ gaver, sociale medier og billeder, når du prøver at hele dit knuste hjerte. 

Så hvis du gerne vil mindske sandsynligheden for, at du får et tilbagefald, så kan du med fordel skille dig af med alle de ting, der minder dig om din ekskæreste (eller gemme dem væk et sted, hvor du aldrig kigger). 

Kvinde med knust hjerte.
Hjertesorg kan føles som et fysisk knust hjerte. © Getty images

3. Har du hørt om broken heart syndrome?

Broken heart syndrome er en sygdom, som har mange af de samme symptomer som en blodprop. Men der er ingen blodprop, selvom symptomerne peger på det. Årsagen skyldes, at et område af hjertemusklen er holdt op med at pumpe som følge af stress og voldsomme følelser. 

Heldigvis er broken heart syndrome en sjælden sygdom, og hvis du får den, vil du ofte være frisk igen efter en måned. 

4. Kvinder føler voldsommere hjertesorg end mænd gør

Kvinder føler ofte hjertesorg voldsommere end mænd gør. De har simpelthen større fysisk og psykisk smerte efter et brud. Til gengæld er kvinder på sigt bedre til at komme sig helt over ekskæresten og komme stærkere ud på den anden side. 

Og selvom et brud måske ikke gør lige så ondt på mænd, som på kvinder, så tager det dem længere tid at komme 100 procent videre. 

Kvinde med hjerte
Du kommer videre fra din hjertesorg! © Getty images

5. Alkohol kan forværre din sorgproces

Vi forstår godt, hvis du har lyst til at drukne dine sorger i alkohol. Men det er faktisk en rigtig dårlig idé. Det viser sig nemlig, at alkohol kan forværre din sorgproces. 

Alkohol har en følelsesforstærkende effekt, og det betyder, at hvis du er glad og drikker, så bliver du endnu gladere, og hvis du er ked af det og drikker alkohol, så er der sandsynlighed for, at du bliver endnu mere ked af det. 

Det kan selvfølgelig være dejligt at få tankerne om din eks på afstand ved at drikke et par glas vin, men vær forsigtig med at gå amok i de høje procenter, når dit hjerte i forvejen er sårbart.

6. Et knust hjerte gør fysisk ondt

Et knust hjerte kan gøre ekstremt ondt. Og hvis du føler, at du ikke bare har psykisk ondt, men også fysisk ondt i din krop, så giver det god mening.

Det viser sig nemlig, at hjernen udsender de samme smertesignaler, hvis en person med hjertesorg ser et billede af sin eks, som hvis personen bliver udsat for smerte, som svarer til brandvarmt vand på armen. 

Så der er altså ikke noget at sige til, hvis du har det dårligt. Husk derfor at give dig selv lov til lige det, du har brug for! 

Knust hjerte
Giv dig selv tid til at heale dit knuste hjerte. © Getty images

7. Aggression er en naturlig følelse i hjertesorg

Måske har du lyst til at smadre noget, råbe, skrige, græde og hidse dig op. Det er alt sammen helt naturlige symptomer på kærestesorg. 

Kærestesorg får på mange måder det destruktive op i os. Og selvom vi selvfølgelig ikke anbefaler, at du går ud og smadrer noget, så kan du med fordel bruge din vrede til for eksempel at slå på en boksebold. 

Det skaber nemlig lykkehormonet endorfin i din krop, når du kommer ud med vreden, og frembringer glæde og gode tanker, som du har brug for til at komme videre.

8. Kærestesorg og søvnløshed hænger sammen

Hvis du ligger søvnløs om natten og vender og drejer dig, fordi du ikke kan slippe væk fra dit tankemylder, så er du ikke den eneste. Det er der nemlig mange med kærestesorg, som oplever. 

Det skyldes, at din krop danner for meget af stresshormonet kortisol, når du er ked af det. Den store produktion af hormonet i kroppen gør det ekstremt svært at falde i søvn. Hormonet dannes allermest mellem klokken tre og fire om natten, hvilket (upraktisk nok) gør det endnu sværere at falde i søvn. 

Kilder: 112 for knuste hjerter.