Kvinde og mand der er ciskønnet
At være ciskønnet betyder, at du identificerer dig som det køn, du blev født som. © Getty Images

Bliv klogere på, hvad det vil sige at være ciskønnet

Måske er du selv ciskønnet?

6. maj 2020 af Helene Desirée Jørgensen

Identitet handler om, hvem vi er, og hvordan vi oplever os selv. Alle mennesker er unikke, og det er helt personligt, hvad vi identificerer os som. Et relativt nyt begreb, du måske ikke har hørt om endnu, er ciskønnet, som også er en form for identitet. 

Her er alt det, du skal vide om begrebet ciskønnet, og hvordan det skal bruges. 

Hvad betyder ciskønnet? 

Som ciskønnet stemmer det køn, du identificerer dig som og oplever dig selv som, overens med det køn, du blev tildelt ved fødslen. Det vil sige: En kvinde, der identificerer sig som kvinde, som også er født som kvinde, er ciskønnet. 

Hvis du ikke identificerer dig med det køn, du er født som, identificerer du dig måske mere som transkønnet, som overordnet kan ses som modsætningen af ciskønnet. 

Unge mennesker der fester og er glade
Måske er du ikke klar over, om du er ciskønnet?© Getty Images

At være ciskønnet har mange navne 

Foruden den originale term, ciskønnet, findes der mange andre udtryk, der kan bruges til at beskrive dét at være ciskønnet. Disse er: 

  • Cisseksuel
  • Cisperson
  • Cismand – hvis det er en mand
  • Ciskvinde – hvis det er en kvinde
  • Cis

Forskellen på ciskønnet og heteroseksuel

Det er let at tro, at disse to termer er det samme. Men det er faktisk ikke helt så simpelt. Ciskønnet bruges til at beskrive, hvad en person identificerer sig som, mens heteroseksualitet beskriver, hvilken seksuel orientering en person har – altså, hvad han eller hun er seksuelt tiltrukket af. 

At være ciskønnet er derfor nødvendigvis ikke det samme, som at være heteroseksuel. Dog kan du sagtens være begge dele på én gang, hvilket med et fint ord hedder: Cishet. En cishet person identificerer sig med det køn, som han eller hun er født som, og er samtidig tiltrukket af det modsatte køn.

Derudover kan en ciskønnet person være homoseksuel, biseksuel, aseksuel, sapioseksuel og eller noget helt andet, da det som sagt er et begreb for, hvad du identificerer dig som. 

Unge mennesker der er ciskønnet.
Som ciskønnet kan du være heteroseksuel, homoseksuel, biseksuel og så videre.© Getty Images

Kilder: CosmopolitanHealthline

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.