Love Bombing
Kender du faresignalerne? © Getty Images

Har du hørt om love bombing, og bliver du måske selv udsat for det?

Bliv klogere på kærlighed i sin mest manipulerende form

9. februar 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Har du nogensinde prøvet at indlede et forhold, hvor din partner simpelthen var så sød, gavmild og betænksom, at det næsten var for godt til at være sandt? Og hvor du blev bombarderet med kærlighed og opmærksomhed på alle tænkelige måder? Så er det måske netop for godt til at være sandt. 

Kærlighed er fantastisk – særligt den første periode, hvor nyforelskelsen fylder hele din krop med varme og sommerfuge i maven. Men kærlighed kan også være manipulerende og misvisende, hvilket kan lede til usunde forhold, som oftest er meget svære at gennemskue for dem, der bliver udsat for det.

Hvis dette lyder som noget, du kender til, kan det være, du bliver udsat for love bombing. Begrebet love bombing handler om kærlighed i sin mest manipulerende form, og du kan blive klogere på det lige her. 

Hvad er love bombing?

Love bombing kan beskrives som overdrevne og ekstreme, kærlige handlinger. Formålet er, at den person, der udsættes for dem, skal føle sig afhængig af og forpligtet overfor den, der afsender denne kærlighed, også kaldet love bomberen. Ja, faktisk kan det sammenlignes med den adfærd, kvinderne i 2022's populære Netflix-dokumentar The Tinder Swindler udsættes for! 

Love bombing kan føre til, at en relation bliver utrolig stærk på meget kort tid. Når det sker, vil love bomberen udnytte den forpligtigelse, tilknytning og afhængighed, som er opstået hos partneren. Love bomberen er manipulerende og vil gennem intense handlinger få sin partner til at føle sig mindre værd, forkert og utilstrækkelig. Med andre ord har love bomberen fået en manipulerende kontrol over sin partner, som kan være utrolig svært for partneren at gennemskue. 


Det tricky ved love bombing er, at det i starten føles helt fantastisk. Altså – hvem vil ikke elske at blive badet i kærlighed og opmærksomhed? Og netop derfor er det også utrolig svært at gennemskue en love bomber, da det er en hårfin grænse at skelne mellem love bombing og ægte kærlighed. 

Love bombing
Det kan være svært at gennemskue en love bomber. © Getty Images

Hvilke tegn skal du være opmærksom på?

Herunder kan du læse de tegn, som du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at du bliver oversat for love bombing

  • Din partner forkæler dig med ekstravagante gaver helt fra forholdets begyndelse. 
  • Din partner ønsker at være sammen konstant. Og giver dig dårlig samvittighed, når du ønsker alenetid eller sætter grænser. 
  • Når I ikke er sammen, opsøger din partner dig konstant online for lige at ‘checke ind’ og høre, hvordan du har det. Dette gælder også en overvågning af dine sociale medier, og måske bliver du endda adspurgt om dine koder. 

  • Din partner er meget hurtig til at betegne jer som soul mates og signalerer meget intenst, at det skal være jer to for evigt.
  • Din partner kræver så meget af din tid, at du begynder at blive isoleret fra dine venner og din familie. Hvis du har planer med andre, vil din partner blive vred og give dig dårlig samvittighed over at vælge personen fra.
  • Din partner giver dig kontant overdrevne komplimenter og bader dig i kærlighed.
  • Din partner overbeviser dig meget hurtigt om, at I skal forpligte jer overfor hinanden ved for eksempel at blive kærester meget hurtigt. 
  • Hvis du siger fra overfor din partner, vil det fremtvinge en reaktion hos personen, da tabet af kontrol typisk vil skabe stort ubehag. 

Det er vigtigt at påpege, at alle forhold er forskellige, og disse tegn betyder ikke nødvendigvis, at du bliver udsat for love bombing

Love bombing
Disse tegn skal du være opmærksom på. © Getty Images

Bliver du udsat for love bombing?

Hvis du mistænker, at din partner er en love bomber, er det en god ide at snakke med dine venner, din familie eller en tredjepart om det. De vil ofte kunne se andre ting, end du kan, da det kan være svært selv at gennemskue, om du bliver udsat for love bombing

Hvis du føler, at dit forhold går for stærk, og at din partner er for intens og forventer for meget af dig i forholdet, så er det helt okay at stoppe op. Fortæl, at du synes, at jeres forhold går for stærkt, og at du har svært ved at følge med i det høje tempo. 

Er du i et forhold med en partner, som er manipulerende, giver dig dårlig samvittighed og drager fordel af den connection, I har til hinanden, så er du i din gode ret til at sige fra. Du skylder ikke din partner noget, og du skal i hvert fald ikke få dårlig samvittighed over at sætte grænser. 

Det kan være utrolig svært at ændre en love bombers adfærd, og det er ikke din opgave. Er du i et skævt forhold, vil det bedste råd ofte være at forlade det. Det kan være utroligt hårdt, og det kan være en god ide at snakke med enten en psykolog eller dine nærmeste om det, så du har den støtte, du har brug for. Hvis du beslutter at ende et forhold med en manipulerende person, bør du gøre det på en måde, hvor du ikke udsættes for fare – for eksempel med andre mennesker omkring dig.