© Scanpix/Iris

Kæreste? Nej tak!

Har du glemt, hvorfor det kan være fantastisk at være single? Mød tre kvinder, der nyder singlelivet

21. november 2014 af Pia Fjorback

Kæreste? Nej tak!

Sara, 23 år, Aalborg, har altid været single.

Et par dates er fint, men forhold, nej tak! Bliver det for seriøst, melder Sara fra. Det bliver hun ved med, indtil den helt rigtige dukker op. Og det passer helt fint, at han ikke har været der endnu.

Hvorfor er det dejligt at være alene?
“Jeg har det godt med, at jeg kun skal tage hensyn til mig selv. Jeg savner ikke at dele hverdagen med en mand. Det ville betyde, at jeg skulle give afkald på alt for meget, jeg ikke har lyst til. Det skal virkelig være den helt rigtige, før jeg vil gøre det. Jeg synes, jeg har nået en alder, hvor et fast forhold ikke kun skal vare et par år. Det skal være en, jeg kan se mig selv blive gammel med, så derfor vil jeg hellere vente end at tage den første og den bedste.”

Kigger du efter ham?
“Nej. Selvfølgelig dater jeg, men giver han udtryk for, at han vil mere, trækker jeg følehornene til mig. Det ville blive for hårdt at gå på kompromis med de ting, jeg gerne vil. Jeg har været på en masse udlands- og højskoleophold, og jeg vil gerne rejse en masse - både under min uddannelse og når jeg engang får job. Det vil være svært at gøre, hvis jeg er sammen med den mand, jeg gerne vil have. Så skal han i hvert fald rejse med."

LÆS MERE 15 ting, mænd ville ænske, kvinder vidste

Hvad siger venner og familie til dit fravalg af kæreste?
“Jeg tror, de vil blive forundrede, hvis jeg får en kæreste! Min mor vil gerne have en svigersøn, når jeg fylder 25, men det ønske, tror jeg ikke, jeg kan opfylde. Mine veninder opfordrer mig ofte til at give det en chance. Det lover jeg, men jeg holder det sjældent. Jeg er også deres eneste singleveninde, så hvem skulle de så ringe til, når deres kærester har lavet planer?”

Føler du, at de prioriterer dig lavere end deres kærester?
“Nej, overhovedet ikke. Der er forskel på kæresten og veninden, og ligesom de har accepteret mit valg, har jeg accepteret deres. Jeg har en veninde, der har været i parforhold, siden hun var 13 år, og nu har hun mand og barn. Men derfor har vi det fantastisk sammen alligevel. Jeg tror, at mine veninder ser mig som Sex and the City-kvinden, der ikke vil forpligte sig, og de nyder altid at høre om mine singlebedrifter. Jeg har ikke de samme hæmninger som dem, når jeg går i byen.”

LÆS MERE 10 trin til verdens bedste forhold

Er det blevet in at være single?
“Jeg tror helt sikkert, at serier som Sex and the City og Nynne har været med til at gøre det okay at være single. Engang var kvinden afhængig af en mand. I dag bliver mine forældres generation skilt på stribe, fordi det er i orden for kvinder at prioritere sig selv. Min karriere er enormt vigtig for mig, og det vil kræve, at en mand indfinder sig med det.”

Savner du en mand?
“Nej, jeg føler mig i hvert fald aldrig alene. Selvfølgelig er det rart at sove længe med en mand i weekenden eller se TV som resten af familien Danmark, men det er fint at gøre med en veninde i stedet. Hvis du savner en mand, tror jeg, det er vigtigt at gøre noget spontant. For eksempel at tage i byen i København i stedet for Aalborg. Ellers kører du fast.”

Hvil i dig selv

© Scanpix/Iris

Camilla, 26 år, Århus, single i fem år

For fem år siden smuttede Camillas kæreste, da hun fandt ud af, at han havde et forhold til en anden. Efter bruddet har hun lært at gøre sig selv glad i stedet for at satse på, at andre gør det.

Hvordan kom du oven på efter din eks’ utroskab?
“Jeg håndterede det på den værste måde og endte med at hænge alt for længe i fortiden. Jeg blev ved med at se min kærestes venner, og halvandet år efter kunne jeg stadig finde på at ringe til ham i en brandert. Jeg var nødt til at vide, hvad han lavede med hende den nye, men samtidig gjorde det enormt ondt. Det med at være alene duede jeg slet ikke til, og jeg forelskede mig hurtigt i andre mænd. Troede jeg. Men det var kun, fordi de skulle fylde tomrummet ud efter min kæreste.”

Hvad lærte det dig?
“At jeg blev nødt til at komme videre, og det skulle jeg gøre rent fysisk. Derfor tog jeg på guideskole i udlandet og var væk i to år. Da jeg kom hjem, havde jeg forandret mig. Jeg var blevet mere moden, og jeg begyndte at fokusere på det, JEG havde lyst til. Jeg blev opmærksom på de små ting i hverdagen, der gjorde mig glad. Før i tiden handlede det kun om at glæde ham. Men nu lærte jeg at opnå en lykkefølelse bare ved at nyde solen ved Strandvejen med en iste i hånden. Det er den samme følelse, som når jeg lynforelskede mig i en tilfældig mand. Forskellen er bare, at jeg selv skaber følelsen nu, og derfor mister jeg den ikke med det samme igen. Nu kalder min veninde og jeg simpelthen følelsen af lykke for "iste i glas-øjeblikke".”

LÆS MERE 15 tegn på, at du er forelsket

Er det virkelig nok at drikke en iste i solen?
“Nej, jeg ændrede også andre ting. Jeg var dødtræt af at bo i min lejlighed i København. Og jeg hadede at stå op til mit arbejde som kunderådgiver. Det nemmeste var selvfølgelig at blive boende og blive i jobbet. Tidligere ville jeg formentlig have slået mig til tåls med det, jeg havde. Men nu gjorde jeg noget ved det. Jeg sagde farvel til alt det gamle, flyttede til Århus og fik et nyt job som togstewardesse. Selvfølgelig er det en hel del nemmere at sige, end det var at gøre. Men jeg har ikke fortrudt et sekund. Du bliver simpelthen nødt til at stræbe efter mere end bare at nøjes. Gå efter det, du har lyst til. Jeg elsker for eksempel at skrive digte. Så nu skal jeg ud og købe et keyboard, så jeg kan sætte musik til dem. Noget jeg aldrig ville gøre i et forhold, hvor hele min tankerække drejede sig om kæresten.”

Hvad er dit bedste råd til at være lykkelig som single?
“At du ikke kan finde en mand, før du har fundet dig selv. Da jeg var sammen med min kæreste, var jeg kun noget i kraft af ham. Det kan jeg se nu. Dengang anede jeg ikke, hvem jeg selv var, eller hvad jeg gerne ville. Når du er single, har du netop muligheden for at gøre det, men i stedet sætter mange singlekvinder sig i en venteposition, hvor de står stand by, indtil der kommer en mand forbi. Måske har det noget med andre menneskers holdning til singler at gøre. Jeg møder tit folk, der synes, at det er "åh så synd" for mig, at jeg ingen kæreste har. Men jeg kan ikke se hvorfor. Jeg er da heldig, for jeg kan finde ud af at gøre mig selv lykkelig. Det behøver jeg ikke længere at være sammen med en mand for at være.” 

Nyd dit eget selskab

© Scanpix/Iris

Tanja, 32 år, København, single i halvandet år

Tanja boede i London, hvor hun skulle giftes med sin musikerkæreste. Men forholdet handlede mere om ham end dem, så nu er hun single. Hun nyder sit eget selskab og insisterer på at nyde livet - med eller uden en kæreste.

Hvad er det bedste ved at være single?
“Det er helt klart friheden til at gøre, som det passer mig. Det er lige så basalt som, hvad jeg skal spise til aften. Jeg bestemmer selv, hvor jeg vil rejse hen, og hvad jeg skal lave i min ferie. Jeg elsker at rejse alene, for jeg møder mange flere mennesker på egen hånd end sammen med en mand. Sidst tog jeg en uge til Grækenland, hvor jeg mødte en sød familie, og pludselig var jeg inviteret til kæmpe græsk familiemiddag. En anden fantastisk ting ved singlelivet er, at der ikke er nogen til at gøre dig i dårligt humør over små bagateller. Faktisk har jeg aldrig haft det bedre end nu.”

LÆS MERE Få ham til at kunne lide dig

Det er også modigt at tage på ferie alene...
“Det kommer an på, hvem du er. Jeg synes ikke, det er skræmmende at være af sted selv. Tværtimod. Jeg kan godt lide mit eget selskab. Det samme gælder, når jeg går på café eller restaurant alene. Det er en situation, som mange synes, er pinlig, men det rører mig overhovedet ikke. Her kan du møde mange interessante mennesker, hvis du ellers viser, at du vil. Det duer ikke at sidde med næsen begravet i en bog.”

Hvad siger dine venner og din familie til, at du stadig er single?
“Mine forældre siger ret ofte: "Vi vil jo gerne have børnebørn, inden vi dør". Men jeg tror, de er ved at vænne sig til, at jeg har valgt det, der er bedst for mig. Jeg rejste til London, da jeg var 19 år. Da jeg kom tilbage som 31-årig, havde alle mine danske veninder fået familie. Jeg ser dem stadig, men nogle gange kan de godt være lidt for interesserede i mit kærlighedsliv. De spørger ihærdigt til mine mandlige bekendtskaber og prøver at fikse mig op, når vi går ud. Det er simpelthen så kikset! Jeg gider ikke at stå og score på en bar.”

LÆS MERE Sådan flirter du på de sociale medier

Hvordan vil du så møde én?
“Jeg møder mange mennesker gennem en del rejser med mit arbejde, så måske derigennem. Jeg er også med i to madklubber. Den ene er kun med singlekvinder, og i den anden er vi en god blanding af par og singler, mænd og kvinder. Jeg er mest med for at møde nye venner end for at møde en mand. Jeg vil ikke spilde min tid med en mand, der ikke er 100 procent rigtig for mig. Selvfølgelig vil jeg gerne have børn en dag, men det kan jeg få på andre måder. For mig står lykke, indre ro og børn højest på listen. At blive gift står nærmest nederst.”

Er du ligeglad med at blive gift?
“Det skal i hvert fald ikke være for enhver pris. Det er for dumt at gå og bekymre sig og blive desperat. Det får du bare grå hår af. Jeg forstår for eksempel ikke de singler, der ikke kan nyde julen, fordi de ikke har en kæreste. Alt det med, at højtider og søndage er singlers helvede, er fis i en hornlygte. Jeg kan kun anbefale, at kvinder tager det roligt og hviler i sig selv. Så skal han nok dukke op, når tid er.”

Bragt første gang i Woman nr. 106