Forskellen på mænd og kvinder er... en stor opsparing

© woman.dk

Der er ikke noget federe end at være med i en eksklusiv klub. Det kan være natklubben Simons, Fætter BR-klubben eller Mile High-klubben. På nuværende tidspunkt er jeg med i to af de tre og håber på at blive optaget i den sidste, næste gang jeg skal ud at flyve.

Der findes dog en klub, som er knap så fed. Den er heller ikke så eksklusiv - den har 221.570 medlemmer. Den går under navnet RKI. Det kunne stå for Ret Kitsch In-sted eller Rimelig Kool Isbar, men det gør det ikke. Det står for Ribers Kredit Information. Over 60 procent af medlemmerne er mænd, og havde det ikke været for et par kvinder i mit liv, vil jeg ikke afvise, at jeg var endt i det selskab.

Min mormor har altid sagt, at jeg skal spare, mens der er noget at spare af. Det er et simpelt råd, men i mange år tænkte jeg ikke på det. I stedet brugte jeg rub og stub. Jo dummere ting jeg kunne bruge min løn på, desto bedre. Det var cd’er, dvd’er og byture hver weekend. I stedet for at tænke mig om og måske lægge lidt til side brugte jeg alt, hvad jeg tjente, på tant og fjas. Det skal der være plads til, men der er grænser for, hvor mange dvd’er du har brug for.

Da jeg mødte min kæreste, blev jeg mindet om mormors råd. For er der noget, hun kan, så er det at leve sparsommeligt. Ikke nærigt. Ikke kedeligt. Men sparsommeligt. Det var en helt ny verden for mig.

Min kæreste lærte mig en leg, der hed Opsparingen Vokser. Det hed den egentlig ikke, men det kalder jeg den nu. Den gik ud på, at opsparingen skulle vokse hver måned. Hun levede simpelthen efter min mormors råd, og hun havde ikke engang mødt mormor på det tidspunkt.

Alene det at have en opsparing var nyt, og det tog tid at vænne mig til det. Men jeg er der efterhånden. Jeg har ikke købt en dvd siden Morten Korch-samlingen. Det var måske det dummeste køb nogensinde, og den er da også stadig i plastik. Men jeg har beholdt den som et trofæ, der minder mig om, at det er slut med at smide penge ud ad vinduet. Nu er der nye boller på suppen. Min kærestes boller.

Det bedste trick, hun har lært mig, er Tjek Netbank-tricket. Jeg tjekker min konto hver morgen, og det har ændret ubehaget ved at tjekke økonomien og vendt det til en god oplevelse, fordi jeg bliver stolt af mig selv. Det er blevet sværere at retfærdiggøre dumme køb over for mig selv, fordi jeg ved, jeg bliver konfronteret med dem næste morgen.

En dag blev jeg så overmodig, at jeg tjekkede Skats hjemmeside, hvor jeg så en opgørelse af alle de penge, jeg nogensinde havde tjent. Av, av, av, det gjorde ondt i pungen. Jeg kunne have været millionær, hvis jeg havde tænkt mig om. I stedet har jeg et loftrum fyldt med dvd’er.

Nu har jeg meldt mig ud af dvd-klubben og ind i Få Styr På Din Økonomi-klubben, og der er åbent for tilmeldinger. Velkommen til!

Mandetanker

Mandeklummen er skrevet af Thomas Skov Gaardsvig, 27 år og journalist på DR. Han blev kendt som praktikanten i Det nye talkshow, og nu kan du se ham i Thomas Skovs sportsprogram

Du vil (garanteret) også kunne lide