Forskellen på mænd og kvinder er... filmcitater

"Luke, I am your father!” Eller oversat til dansk: “Lukas, jeg er din far.” Nogenlunde sådan lyder et meget berømt citat fra Star Wars. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har set nogen af Star Wars-filmene. Men derfor har jeg stadig brugt citatet, hver gang mine venner har snakket om de film. De fleste af dem har gennemskuet, at jeg ikke aner, hvad jeg taler om, og at jeg bare bruger citatet, fordi det er det eneste, jeg kender. Men det er bare så fedt at bruge filmcitater - det mener mange mænd i hvert fald.

Jeg ved ikke, hvad det er for et gen, vi mænd har, siden vi synes, det er fedt at gentage ting fra film. Men der er altså prestige i at kunne sige det bedste citat i en given situation.

Som når jeg har en ven, der skal præstere foran et publikum, og jeg i stedet for at sige “Held og lykke, du skal nok klare den,” siger: “Kan du huske, hvad Proximo sagde til Maximus i Gladiator? Win the crowd, and you will win your freedom.”

Det er ligesom bare lidt federe at sige ting, hvis de for det første er på engelsk og for det andet stammer fra en film.

Jeg har heller ikke set Gladiator. Der var bare engang en, der sagde ‘win the crowd’ til mig, og så tog jeg det til mig (og så har jeg lige nu googlet, hvem der sagde det til hvem).

Med andre ord er jeg en svindler, når det gælder filmcitater. Og ja, det er et kæmpe problem. Men det største problem er, at jeg har set alt for få film. Jeg falder simpelthen i søvn. Jeg har sovet til klassikere som Godfather, Ringenes Herre, Pulp Fiction og samtlige Harry Potter-film - jeg kunne blive ved.

Nogle film er det belejligt at falde i søvn til. Jeg sov i halvanden time under Hobbitten og syntes stadig, den var for lang. Men det betyder også, at jeg har sovet fra filmverdenens store citater og er røget helt bagud af dansen.

Når jeg sidder med mine drengevenner, og de kaster om sig med citater, sidder jeg helt tavs og kigger imponeret på dem. Hvis de fortsætter i lang tid, sker det, at jeg begynder at rydde lidt op, og i værste fald tager jeg hjem. Og mine pinsler stopper ikke her.

Mens jeg falder i søvn til stort set alle de film, som en rigtig mand forventes at have set, er jeg pivvågen, når der er pigefilm og gamle danske klassikere på programmet. Jeg tænker ellers hver gang, at jeg lige kan få mig en lur, når min kæreste spørger, om vi ikke skal se Sex and the City-filmen. Men lige meget hvor hårdt jeg forsøger at falde i søvn, så kan jeg ikke. Det er et af min krops største mysterier: Actionfilm - godnat. Romantiske komedier - godmorgen. Store dramaer - sov godt. Olsen Banden - ja, vågen.

Jeg forstår det ikke. Og her tænker du måske: ‘Jamen hvis du så gerne vil bruge film-citater, hvorfor lærer du så ikke nogle fra de film, du nu engang kan holde dig vågen til?’.

Det skal jeg sige dig: Som mand er der absolut ingen prestige i at citere de film, jeg ser. Jeg har en enkelt gang siddet sammen med drengene, der jonglerede med citater, der handlede om New York. Jeg tænkte, at det var mit cue, og så sagde jeg: “I kan vel godt huske, hvad Carrie Bradshaw sagde? Singler kommer til New York for de to L’er: labels og love.”

Der blev helt stille, før min ven råbte: “Hvad fanden sker der, Thomas? Har du lige citeret Sex and the City?”

Jeg forsøgte at sige: “Ja, Mulle. Jeg vil jo gerne være med i hulen.” Men det faldt helt til jorden, og der var en akavet stemning resten af aftenen. Og nu har jeg ingen venner mere.

Så kvinde, hvis du møder en mand, der siger ting som: “Go ahead - make my day,” eller “I’ll make him an offer he can’t refuse,” så er det naturligvis fair, at du synes, det er åndssvagt. Men du er nødt til at smile imponeret og anerkendende. For der ligger meget arbejde bag.

Det betyder, at I har med en mand at gøre, der har formået at holde sig vågen til en film. Måske endda flere gange. Og lært at gentage en sætning ordret. Det er en hjernemæssig kraftpræstation fra mandens side, og det er I nødt til at bøje jer i støvet for. I kan eventuelt smide et citat tilbage i hovedet på ham og sige noget i den her dur: “Skidegodt, Egon!”

Mandetanker

Mandeklummen er skrevet af Thomas Skov Gaardsvig, 27 år og journalist på DR. Han blev kendt som praktikanten i Det nye talkshow, og nu kan du se ham i Thomas Skovs sportsprogram

Du vil (garanteret) også kunne lide