Forskellen på mænd og kvinder er.... Ørene

“Hører du overhovedet efter, Thomas?” Det spørgsmål har jeg fået fra min kæreste mange gange. Jeg svarer altid ja, men det rigtige svar er som regel nej. Selvfølgelig hører jeg ikke efter.

Det er ikke, fordi jeg ikke vil høre, hvad hun siger - og jeg starter også altid ud med at lytte. Problemet er, at historierne trækker ud og er fyldt med sidespor, og et eller andet sted før pointen står jeg af. Hver gang tror jeg, at jeg lige kan tænke på noget andet et øjeblik, og så kan jeg begynde at høre efter igen senere. Men oftest når jeg ikke at slå lyttelapperne ud igen, før hun smider bomben: “Hører du overhovedet efter, Thomas?”

Det er som regel den sætning, der får mig tilbage på sporet, og på heldige dage har min hjerne opsnappet buzzord fra hendes fortælling, som jeg febrilsk forsøger at få til at give mening i et opfølgende spørgsmål. Men ofte må jeg lægge mig fladt ned og indrømme, at ja, jeg stod lige af et øjeblik.

Det er et fænomen, jeg kender fra stort set alle mine drengevenner: Ingen af os hører efter, hvad vores kærester siger. Ikke i længere tid ad gangen i hvert fald.

Kvinder er derimod dygtige udi lytning. Det er utroligt, hvad min kæreste hører. Af og til hører hun ligefrem ting, jeg ikke siger. “Det er måden, du siger det på,” påstår hun. Her må jeg indvende, at jeg ikke siger noget på nogen skjult måde. Jeg siger det, jeg har at sige - og så er jeg videre. Men hvor nogle mennesker kan læse mellem linjerne, kan hun åbenbart høre mellem frekvenserne.

Derudover er hun også en mester i at høre, hvad jeg rent faktisk siger. Hun har en evne til at huske ting, jeg har sagt i en bisætning i en sen nattetime i et fremmed land for flere år siden - og bruge det imod mig. Imponerende og frustrerende. Især når jeg står midt i et skænderi og nærmest ikke kan huske, hvad vi skændes over - så finder hun et verbalt A-våben frem i form af et eller andet, jeg har kaldt hende for tre år siden. Arghh!

Jeg ville ønske, jeg var bedre til at lytte - og jeg lover, jeg skal nok prøve at blive bedre til det. Men på vegne af mit køn har jeg så til gengæld også en bøn til jer kvinder: Fat jer lidt i korthed. Det er forbløffende, hvor mange omveje der kan være til en simpel pointe. Hvis vi for eksempel manglede køkkenrulle hjemme hos os, ville der være to måder at formulere det på.

Jeg ville sige: “Skat, hvis du tager i Føtex, må du gerne købe noget køkkenrulle.” Bum!

Min kæreste ville komme frem til den samme pointe på en helt anden måde:

“Der i sommer, hvor vi var forbi Ole og Anne i Rørvig - deres sommerhus er for øvrigt blevet sat til salg - de har fået et tilbud om et i første række, som de hellere vil have - Ole var der jo meget som barn, og der havde de et i første række - altså hans far havde, men det røg jo i skilsmissen med Anette, hvis du har mødt hende - det er jeg ikke sikker på, du har - og dog, hun var der til Simons konfirmation - var det ikke det første familiearrangement, du var med til? - du var lige væltet på cykel og havde alle de der sår i ansigtet - jeg ved ikke, hvad du lignede - nå, men i hvert fald køber de nok det sommerhus, så der skal vi hjælpe med at male - det har jeg lovet - det er vist godt nok i den periode, hvor vi er i Laos - men nu skal banken også lige give dem lov til at købe huset, så det kan være, det ikke bliver aktuelt - nå, men i hvert fald var det oppe i deres hus, da vi fik tapas, og du spildte bruschetta ud over Dino, og den skulle tørres med køkkenrulle, der var det der lækre papir med vers på - det er på tilbud, så det synes jeg, vi skal have. Hører du overhovedet efter, Thomas?”

Jeg ville være stået af, da hun nævnte Rørvig første gang, og nu ville jeg febrilsk forsøge at finde på et fornuftigt svar. Men der må være en bedre løsning! Hvis jeg på mændenes vegne lover, at vi lægger nyt, lydhørt gulvtæppe i øregangen, så lover I at fatte jer lidt mere i korthed, ikke? Hørt!

Mandetanker

Mandeklummen er skrevet af Thomas Skov Gaardsvig, 27 år og journalist på DR. Han blev kendt som praktikanten i Det nye talkshow, og nu kan du se ham i Thomas Skovs sportsprogram

Du vil (garanteret) også kunne lide