Trist ung kvinde, der krammer pude
© iStock

Ny undersøgelse afslører, hvordan du bedst kommer dig over et knust hjerte

Tiden heler alle sår, siger de... men hvordan?

11. september 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Du ligger i din seng og stortuder ind imellem Gilmore Girls-afsnit og litervis af Ben & Jerry's, for du savner den mand, du indtil for en uge siden kaldte din kæreste. Dine veninder prøver (selvfølgelig) at opmuntre dig, for de vil jo gerne hjælpe dig med at komme videre. Men hvad hjælper egentlig, når vi skal komme os over et knust hjerte? 

Når du og din (eks)kæreste lige er gået fra hinanden, kan det føles, som om intet kan gøre dig glad igen – og at du aldrig kommer dig over ham. Og det skal heller ikke være nemt. Du føler dig jo ked af det, fordi det var et vigtigt forhold, og det er okay at være ked af at have mistet nogen, du holdt af. 

Men derfor er det alligevel rart at vide, at der er noget, der kan lindre kærestesorgen, og der er et nyt studie, der har undersøgt, hvad der virker.

Emotionel placebo

Et hold forskere undersøgte 40 frivillige, der havde været igennem et breakup inden for de seneste seks måneder af studiet. Formålet var at teste placebovirkningen på emotionel smerte. 

Testpersonerne var blevet bedt om at tage et billede af deres ekskæreste med, som blev vist til dem, mens deres smerteniveau blev målt. Alle fik en næsepray, de skulle bruge. Halvdelen af testpersonerne fik at vide, at sprayen indeholdte noget stærkt smertestillende, som kunne dæmpe emotionel smerte – den anden halvdel fik sandheden at vide: Det var bare saltvand. 

Gør det, der virker!

Testen viste, at de, der troede at saltvandsprayen havde en smertestillende effekt syntes, at de følte mindre smerte end før. Undersøgelsens konklusion er således, at placebo hjælper på emotionel smerte. Det betyder, at der ikke er noget konkret svar på, hvordan du kommer dig over et brud, men at, hvis du føler, at det virker, så virker det.

Så hvis du synes, at du skal sidde i sengen i måned, mens du inhalerer massive mængder af chokolade for at komme dig over et brud, så er det dét, du skal gøre – og det må dine veninder bare støtte dig i. For det virker! Så længe du selv tror på det.  

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori