Jalousi i parforhold
Jalousi i et parforhold kan hurtigt fylde for meget.© Getty Images

10 tegn på, at jalousi fylder for meget i dit parforhold

Går du (eller din kæreste) over grænsen?

21. november 2018 af Af Louise Kjølsen (redigeret af Tine Sandorf)

Din kæreste bliver sikkert glad, når du skriver sms’er, men bliver han eller hun glad for at få fire i træk med spørgsmål om, hvor han/hun er, hvem han/hun er sammen med, og hvorfor han/hun ikke svarer? Det kan være meget ødelæggende for et parforhold, hvis jalousien tager overhånd for en af jer. 

Louise Kjølsen, som er ambassadør for Voldsom Kærlighed, giver her 10 tegn, som du kan bruge til at tjekke, om jalousi måske fylder for meget i jeres forhold – tegnene kan enten gælde for dig selv, din kæreste eller jer begge to, men for nemhedens skyld har vi skrevet ‘du’. De 10 tegn på jalousi er: 

1. Hvis du afholder din kæreste fra noget, han/hun gerne vil

Et tegn på, at du er ramt af jalousi, kan for eksempel være, at du ikke vil have, at din kæreste går ud med sine venner, fordi du ikke kan lide, at din kæreste er ude uden dig.

2. Hvis du presser din kæreste til noget, han/hun ikke vil

Det kan for eksempel være, at du får din kæreste til at skifte tøj, før I skal ud, fordi du synes, tøjet er upassende, og det gør dig usikker.

3. Hvis du holder øje med alt, hvad din kæreste laver

Hvis du altid holder øje med, hvad din kæreste laver og tjekker, hvor han/hun er henne, og hvem han/hun er sammen med, så er det også et tegn på jalousi. Det kan for eksempel være, at du stiller spørgsmål, så snart din kæreste kommer ind ad døren, om, hvad han/hun har lavet, hvem han/hun har været sammen med, og at du ikke stopper, før du har fået svaret.

Måske tjekker du også op på din kæreste ved at udspørge andre om, hvordan han/hun opførte sig uden dig. Men bare fordi din kæreste ikke er hjemme, er det ikke ensbetydende med, at han eller hun er dig utro. 

4. Hvis du tjekker din kærestes sms’er, Facebook eller Instagram 

... For at have kontrol og føle, at du er sikker på jeres parforhold. Det kan for eksempel være, at du kigger på din kærestes Facebook, når du er på en computer, hvor han/hun har logget ind, eller det kan være, at du bruger pinkoden til telefonen eller de sociale medier, uden at han/hun har givet dig tilladelse til det. Selvom du er jaloux, behøver du ikke tjekke din partners sociale medier. Det er bedre, at du så snakker med din kæreste ansigt til ansigt, så I sammen kan få bugt med din jalousi. 

Jaloux kæreste ligger i sengen
Det kan være en udfordring for begge parter, hvis der opstår jalousi i et parforhold.© Getty Images

5. Hvis du lytter efter, hvem din kæreste taler i telefon med 

... eller tjekker, hvem din kæreste sms'er med for ikke at føle dig usikker i forholdet. Måske bliver du irriteret, hvis din kæreste kigger på, taler med eller om en anden, fordi du føler dig overset eller føler, at din kæreste burde give dig al opmærksomheden.

6. Hvis du siger nedladende ting til din kæreste, når der er noget, der går dig på

... så du får hans/hendes opmærksomhed. Et tegn på jalousi kan eksempelvis være, at du kalder din kæreste et nedladende øgenavn, fordi du føler, at din kæreste flirter med en anden, og du egentlig gerne vil have, at din kæreste skal være mere opmærksom på dig og dine følelser i situationen. En ting er, hvad du føler, din kæreste gør, en anden ting er, hvis han/hun er dig utro. 

7. Hvis du begynder at lave regler for, hvad din kæreste må og ikke må 

Det kan for eksempel være, at din kæreste skal skrive til dig hver tredje time, når han/hun er i byen, så du føler dig mere sikker.

8. Hvis du ødelægger eller tager din kærestes ting, når I skændes

Et andet tegn på jalousi kan for eksempel være, at du ødelægger noget, din kæreste har fået af sin ekskæreste, fordi du ikke bryder dig om, at han eller hun stadig har ting fra sine tidligere forhold.

Jaloux kærestepar
Hvis du sætter regler for, hvem din kæreste må og ikke må se, er det et tegn på jalousi.© Getty Images

9. Hvis din kæreste skal retfærdiggøre eller undskylde sin opførsel

Hvis din kæreste tit føler, at han/hun er nødt til at retfærdiggøre eller undskylde din opførelse over for sine venner og familie. Det kan for eksempel være, at din jalousi løber af med dig, og du råber ad din kæreste foran jeres venner. 

10. Hvis I isolerer jer fra andre mennesker 

Det kan for eksempel være for at undgå, at der opstår skænderier. 

Tal om tingene, og søg hjælp

Fordi du kan genkende dig selv eller din kæreste i nogle af tegnene, betyder det ikke nødvendigvis, at jalousi er et problem i jeres parforhold, men det er vigtigt, at I taler om det for at finde ud af, om det er et problem. 

Hvis det er et problem, kan I sagtens arbejde med det. Organisationen Voldsom Kærlighed tilbyder blandt andet gratis jalousi-workshops – det kan du se mere om på Voldsomkærlighed.dk. Du kan også selv prøve at komme problemerne til livs ved her at læse om, hvordan du slipper af med din jalousi