Frieri lykkeligt kærestepar
© iStock

13 spørgsmål, du skal stille dig selv, før du siger “ja” for evigt

Det er trods alt resten af dit liv, det handler om

9. juli 2017 af Amalie Blixt

Findes der noget mere romantisk end frierier og bryllupper? Hvis din kæreste pludselig falder på knæ med en smuk ring og et stort spørgsmål, så er det da nemt at blive grebet af stemningen.

Men har du egentlig overvejet, hvad der kommer efter frieri, polterabend og drømmebryllup med hvid prinsessekjole og stor bryllupskage?

Den skarpe læser har allerede svaret: Det gør ægteskabet. Her er 13 spørgsmål, du lige skal stille dig selv, inden du springer ud i det og siger ”ja” til hans frieri.

1. Hvem er jeg, og hvem vil jeg gerne være?

Du kan kun vide, om han er den rigtige for dig, hvis du også ved, hvem du selv er. Hvis du gerne vil ændre dig, eller du kan mærke, at du er i gang med en større personlig ændring, så er lige nu måske ikke det bedste tidspunkt at binde dig til et ægteskab.

2. Accepterer jeg ham på godt og ondt?

Går det dig på, at han har for lave ambitioner, at han spiser for usundt, eller at han arbejder for meget? Vi kan alle have lyst til at justere på hans små knapper, men desværre er det ikke sådan, det fungerer. Du skal også stille dette spørgsmål omvendt – accepterer han dig på godt og ondt?

kvinde og mand er forelskede
Accepterer han dig på godt og ondt? © iStock

3. Får han det bedste frem i mig?

Ingen tvivl om, at du har masser af potentiale på din helt egen måde – men føler du, at du bliver holdt tilbage, når du er sammen med ham? Eller får han dig faktisk til at indse, at du har et meget større potentiale, end du selv troede?

4. Føler jeg mig både fysisk og mentalt tiltrukket af ham?

Det kan godt være, at han opfylder alle punkter på din tjekliste, men giver han dig også sommerfugle i maven, synes du han er sjov og dejlig at være sammen med, og tænder du på ham i sengen? Smid tjeklisten ud, og følg din intuition.

5. Er jeg stolt af ham?

Når han opnår noget, som han selv synes er stort, bør du også være stolt af ham, fordi du ved, hvor meget det betyder for ham. Du bør også have stolthed i stemmen, når du snakker om ham med dine veninder og din familie. Håber du ikke også, han gør det samme, når han snakker om dig?

6. Er han en af mine bedste venner?

Hvis han er manden, du vil have ved din side resten af dit liv, så er det vigtigt, at han også kan være en rigtig god ven og støtte dig gennem tykt og tyndt – og dermed også vigtigt, at I kan kommunikere ærligt og uden filter.

Kærestepar sover
Det er vigtigt, at I kan være ærlige over for hinanden. © iStock

7. Hvor ser jeg mig selv om 10 år?

Det er nemt at komme til at glemme de praktiske detaljer midt i al romantikken. Har I børn? Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan ser jeres økonomi ud?

8. Kan vi finde ud af at skændes?

Eskalerer det altid til noget, der ligner Første Verdenskrig, når I skændes, fordi I begge er alt for stædige? Eller bliver skænderiet ved i flere dage, fordi I giver hinanden ’the silent treatment’? 

Måske foretrækker du, at I råber af hinanden og kaster med porcelæn i 10 minutter, mens han hellere vil trække sig tilbage og tage en ’pause’ i et par dage. I jeres fælles fremtid kan I ikke komme udenom skænderier, så forventningsafstem hellere nu end efter brylluppet.

9. Har han lagt sin romantiske baggage bag sig?

Hans erfaringer fra tidligere forhold kan enten skubbe jeres forhold fremad eller holde det tilbage. Du må sikre dig, at han ikke bærer nag fra bruddet med sin ekskæreste eller har svært ved at stole på dig på grund af noget, ekskæresten har gjort. Det gælder også den anden vej – tænk over, om du er fuldstændigt ovre dine tidligere forhold.

Kvinde og mand ser solnedgang
Er I nået så langt i forholdet, at I har planer om et ægteskab? © iStock

10. Vil jeg dele økonomi med ham?

Penge er nok en af de værste ting, I kan skændes om i et forhold – men hvis I planlægger et liv sammen, der involverer fælles hus, børn og rejser, så er penge-snakken nødvendig. Har I det samme forhold til gæld, forbrug og indkomst?

11. Føler jeg mig tilpas sammen med hans venner og familie?

Når I først beslutter jer for at blive gift, så bliver hans familie traditionen tro også din familie. Hvis det er ham, du vælger at få børn med, så bliver hans forældre dine børns bedsteforældre. Og når hans forældre bliver gamle og grå, kan det være, de får brug for jeres hjælp. Du skal altså bruge en masse tid sammen med hans omgangskreds, og det skulle jo gerne være en fornøjelse frem for en sur pligt.

12. Har vi de samme behov, når det kommer til sex?

Måske går en af jer med en hemmelig fantasi om at prøve noget nyt i sengen (eller andre steder), eller måske har I forskellige forventninger til, hvor ofte I skal have sex. Få snakket det igennem!

13. Er jeg helt sikker på, at han elsker mig?

Bliver du somme tider i tvivl, om han egentlig elsker dig, fordi han ikke siger de tre magiske ord lige så ofte som dig? Har du tænkt over, at han måske bare viser sin kærlighed til dig på andre måder? Der findes hele fem såkaldte kærlighedssprog, som afgør, hvordan kærlighed kommer til udtryk. Tænk over, hvad der kendetegner hans og dit eget kærlighedssprog – på den måde kan du blive bedre til at lægge mærke til, når han udtrykker sin kærlighed. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori