Et par der skændes
Skænderier kan være drænende og sårende. © Getty Images

6 gode råd, til hvordan du undgår, at jeres diskussioner bliver til skænderier

Kender du til ‘du-sprog’ og ‘jeg-sprog’?

2. marts 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Det er aldrig sjovt at skændes, og især ikke med en du elsker og holder af. 

Vi kender allesammen følelsen af at have en stor knude i maven efter et skænderi. Og ofte bliver konflikterne langt fra løst med et skænderi, det ved vi jo godt. Men derfor kan det stadig være svært (ja, nærmest umuligt), at holde hovedet koldt i en diskussion, hvor bølgerne går højere og højere. 

Oplever du, at diskussioner mellem dig og din partner, roomie, veninde, forælder eller en helt femte ofte udvikler sig til skænderier? 

Så kan du hente hjælp her. Dit sprog er nemlig i høj grad med til at påvirke jeres diskussioner. Ved at huske på disse seks små råd, bliver jeres diskussioner hjulpet godt på vej til at forblive samtaler fremfor skænderier. 

Læs her, hvordan du undgår, at jeres diskussioner bliver til skænderier. 

1. Der skal to til at danse tango

Selvfølgelig er det ikke dit ansvar alene at sørge for at en diskussion ikke udvikler sig til et skænderi. Der skal to til at danse tango, ligesom der skal to til at starte et skænderi. 

Derfor kan det være en rigtig god idé at snakke højt med din kære om, hvordan I taler sammen, når samtaleemnerne begynder at nå kogepunktet. 

Ved at snakke højt om jeres udfordringer kan I nemlig sammen arbejde på at få en bedre kommunikation med hinanden, så I undgår knuden i maven og den ubehagelige følelse før, under og efter et skænderi. 

2. Du-sprog og jeg-sprog

Midt i konfliktens hede kan det være meget let komme til at anklage hinanden. Det kaldes at tale i ‘du-sprog’. 

Et eksempel på dette kan være en sætning a la: “Du er mega dårlig til at svare på de beskeder, jeg sender til dig”. Sætningen kan hurtigt føles som et angreb for modtageren, fordi personen får en følelse af at blive påduttet en handling. 

For at opnå den bedst mulige dialog, er det derfor en kæmpe hjælp, hvis du forsøger at tage udgangspunkt i dig selv. At tale i et såkaldt ‘jeg-sprog’, hvor du fokuserer på dine egne følelser omkring situationen.

Det kunne lyde sådan: “Jeg får en følelse af at blive afvist og tilsidesat, når du ikke svarer på mine beskeder”. Ved at formulere din sætning således, tager du udgangspunkt i dine egne følelser, og I får noget konstruktivt at tale ud fra. 

Det kan være enormt svært at snakke i ‘jeg-sprog’, når bølgerne går højt, og ingen forventer at du bliver en verdensmester til det hen over natten. Det kræver øvelse og små skidt ad gangen — og du er allerede godt på vej! 

3. Fokuser på nutiden fremfor fortiden

Vi er vist allesammen syndere i dette. Vi kender det i hvert fald lidt for godt... Det er nemlig så vanvittigt let at komme til at hive fortidens konflikter med ind i en ny diskussion — også selvom vi jo egentlig godt ved, at det bestemt ikke vil gavne situationen. Pokkers. 

Derfor er et godt råd: At beholde fokus på den konflikt, I snakker om lige nu, og virkelig prøve at undgå at flette fortidens uenigheder ind i diskussionen. 

På den måde kan I fokusere på én konflikt ad gangen, og undgå at jeres tidligere konflikter skaber en domino-effekt, så I ender ud i et skænderi. 

4. Giv hinanden plads til at tale

Aargh, endnu en ting, som kan være mega svær i en diskussion er at lade være med at afbryde, når den anden snakker. 

Selvom det er svært, kan det være kan det være en stor hjælp til at holde jeres diskussion på jorden og undgå at bølgerne kommer til at gå højere og højere. 

Det kan nemlig virke meget provokerende og ubetænksomt, hvis du hele tiden kommer til at afbryde din kære i en diskussion. Så selvom det er svært: Tag en dyb indånding, og vent på at det er din tur til at tale. 

5. Dit kropssprog taler også

Det er ikke kun dine ord, som er med til at forme en diskussion. Det er din krop i høj grad også. 

Dine ord bliver nemlig forstærket af dit kropssprog. Hvis du i en diskussion sidder med korslagte arme, stor afstand til din kære og måske peger anklagende, imens du taler, kan dine ord virke mere anklagende, end de egentlig er ment. 

Prøv derfor at åbne dit kropssprog op ved at sænke skuldrene, vend dig mod din kære, hav åbne arme og slap af i kroppen. På den måde signalerer du, at du er klar til at lytte og have en konstruktiv snak. 

Det samme gælder dit toneleje. Selvom det kan være svært, så prøv at hold din tone og kraft i stemmen på samme niveau, som hvis du havde en almindelig samtale. Hvis først én hæver stemmen i en diskussion, kan den nemlig hurtigt eskalere og blive til et skænderi. 

6. Hold fokus på problemet 

Hold fokus på problemet fremfor personen. Der er en hårfin grænse mellem at diskutere problemet og diskutere personen, som indgår i problemet. 

Men denne grænse er altafgørende for, at jeres diskussioner ikke udvikler sig til skænderier. Et eksempel kan være at sige “du går aldrig ned med skraldet, fordi du er for doven”. 

Her kan modtageren føle sig såret, da sætningen handler om modtagerens personlighed fremfor det egentlige problem: At skraldet ikke bliver taget. 

Hvis du i stedet siger: “Skraldet begynder at lugte i køkkenet, fordi det står for længe, vil du blive bedre til at gå ud med det?”, lægger du dit fokus på problemet — og undgår at personliggøre det. 

Vi ved godt, at det er svært!

Det er udfordrende at holde sit hoved koldt i en diskussion – det ved vi. Og ingen forventer, at du fra den ene dag til den anden kan undgå skænderier. 

Tag et skridt ad gangen, så kommer du helt sikkert til at kunne mærke en forskel. Det vigtigste skridt har du allerede taget — du har nemlig et ønske om at forbedre dig! 

Kilde: Krifa.dk

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.