Par
Hvad er egentlig et sundt forhold? © iStock

7 tegn på et sundt parforhold

Se, om du og kærestens forhold er sundt nok til at vare ved for evigt

14. september 2022 af Stine Bødker Nielsen

Dumme skænderier, jalousi og usikkerhed – vi kender alle til de usunde forhold, hvor tingene bare ikke kører. Men hvordan ved du, hvornår du er i et supersundt og velfungerende forhold? Tjek punkterne på vores liste lige her. 

1. Efter skænderier er jeres forhold stærkere

Puha, skænderier er dødssyge. Men selvom skænderier kan være udmattende og hårde at komme igennem, føler I alligevel, at I er kommet tættere på hinanden, når skænderiet er slut. I kan finde ud af at tale om problemerne, lytte til hinandens synspunkter og finde nogle løsninger, som I begge kan gå med til.

2. Jalousi er ikke et problem

Du kender den godt – den lille irriterende djævel, der går i dig, når du oplever jalousi. Men selvom I begge måske kan blive jaloux, reagerer I ikke ved at blive sure eller forsøge at gøre den anden person jaloux. 

I stedet fortæller I om jeres følelser og bliver bekræftet i, at der ikke er et reelt problem. I bliver mindre jaloux, jo længere tid I er sammen. Og hvis I flirter en smule med andre ind imellem, er det kun i sjov, hvilket I begge kan forstå.

3. Når du er i tvivl, vælger du den positive vinkel

Kommer din kæreste til at sige noget, som kan misforståes, tager du det automatisk fra den mest positive vinkel. Udbrud som for eksempel: “Jeg hader alle mennesker”, tolker du ikke nødvendigvis som en kritik af dig, fordi du også er alle mennesker. I stedet siger du: “Det kender jeg godt. Tag du dig en slapper, så kan vi gå ud at spise senere”. 

Hvis din kæreste ikke har lyst til sex, tænker du: ‘Han/hun må være træt’ og ikke: ‘Han/hun vil ikke have mig længere’.

4. I tænker, før I taler

I ved, det er surt at komme op at skændes, så I vælger jeres kampe med omhu. Alle mennesker har jo forskellige synspunkter, så hvis din kæreste er usædvanlig kritisk over for et eller andet, lytter du først til, hvad han eller hun har at sige, og tager hvad der måtte være af stress eller træthed i betragtning, og kommer så først derefter med din mening – hvis du overhovedet gør det. Vigtige emner er værd at komme op at skændes over, mens små petitesser er spild af tid.

5. I prøver ikke at ændre hinanden

I elsker hinanden for dem, I er. I stiller krav til hinanden om, hvordan I skal opføre jer, men kun i en lille udstrækning. Ingen af jer går på kompromis med den gode opførsel, men I prøver heller ikke på at ændre grundlæggende på hinanden. I lader hinanden være forskellige individer med forskellige personligheder, men I er parate til at sætte den andens behov først engang imellem.

6. I kan finde ud af at sige farvel

Kæresten skal på ferie i to uger, øv! Men du bliver ikke trist, klæbende og sur over, at din partner får lidt tid væk fra dig. I stedet giver du kys og kæmpe krammer med et blændende smil og vinker pænt farvel. Du ved nemlig, at et elegant farvel er udgangspunktet for et godt gensyn.

7. I får hver især lige meget ud af forholdet

Du spørger dig selv: Hvem har det nemmest i dette forhold? Mig eller kæresten? Er der en, der sidder tilbage med sorteper? Er der en, der får meget mere ud af at være sammen med den anden person? Du ved, I er på rette vej, hvis du ærligt kan svare: “Det er faktisk ret ligeværdigt”.

Kilde: Hot Relationships af Tracy Cox