Dårligt forhold mellem mand og kvinde
Find ud af, om du er i det rette forhold. © Getty Images

9 tegn på, at du er i det helt forkerte forhold

Parterapeuten guider dig til, hvornår du skal gå din vej

12. juni 2017 af Katrine Vendelbo

Som ordsproget lyder, så gør kærlighed blind. Det kan være svært at se, om din partner er god for dig, når du er smaskforelsket.

Men det kunne nu være meget rart, hvis du kunne kigge efter nogle tegn på, om din kæreste var værd at spilde tid, kræfter og følelser på, ikke?

Parforholdsrådgiver Lasse Bauer giver dig her – uden at pakke det ind – ni klare tegn på, at du er i det forkerte forhold, og han forklarer, hvorfor du skal gå din vej. 

1. Du prioriteres lavt

“Det duer ikke, hvis du er en mulighed i stedet for en prioritet. Vi har alle vores forskellige målestok for, hvornår vi bliver prioriteret af kæresten, men uanset hvilken type du er, er det vigtigt at lægge mærke til, at du bliver prioriteret i det omfang, du selv ønsker,” siger Lasse Bauer.

Han forklarer dog, at der her er forskel på at date og være i et forhold. Hvis du dater, kan du ikke forlange så meget af den anden person, men når I netop er i et forhold, skal og bør du forvente at blive prioriteret. 

2. Din kæreste er ikke stolt af dig

“Er du sådan en tage-frem-ved-lejlighed-ting, som din kæreste ikke vil vise frem til sin familie og venner, så er det ikke et forhold, der er værd at være i,” mener eksperten. 

Lasse Bauer forklarer også, at du skal være opmærksom på din partners brug af sociale medier.

“Hvis han eller hun normalt viser sit liv frem på sociale medier, men ikke viser dig frem, bør alarmklokkerne ringe. Hvis personen virkelig holder af dig, så er det jo ikke noget, som skal gemmes væk i skabet. I værste tilfælde kan det betyde, at personen ridder på to heste eller ikke vil lukke mulighederne hos andre.”

3. Din partner vil ikke investere tid, penge og følelser i dig

Lasse Bauer forklarer, at en person ikke er værd at være sammen med, hvis han eller hun kun viser interesse, når det er belejligt for vedkommende. 

“Hvis vedkommende er en, der er nærig med følelser og penge, skal du stille dig selv spørgsmålet: Er han eller hun virkelig en, der gider mig – eller bare en, der gider mig lige nu? Her er der ofte tendens til at tænke: ‘Jeg kan fikse personen – jeg kan tæmme den vilde hingst. Hvis jeg bare elsker ham eller hende nok, skal det nok gå.’ Men det kan du ikke, og det er i virkeligheden på tide at gå,” siger Lasse Bauer. 

4. Personen har psykiske og/eller mentale problemer 

Ifølge Lasse Bauer er det den helt store stopklods, hvis din partner enten er psykopat, narcissist, har andre mentale problemer, eller hvis han eller hun er ude i et misbrug. 

“Hvis du ender i et forhold med en sådan person, så gå med det samme. Her skal du stille dig selv spørgsmålet: ‘Vil jeg have en partner eller en patient?’”

Lasse Bauer forklarer, at du skal være sammen med en mand eller kvinde, hvis problemer ikke er meget større, end dem du selv står med, for du vil ikke ane, hvordan du skal tackle det, hvis det ikke er problemer, som du kender til.

“Alle har problemer, men du bliver nødt til at finde ud af, hvor store de kan være, før du kan være i forholdet. Et spørgsmål, du kan stille dig selv, er: ‘Hvis jeg er sammen med vedkommende, hvem er det så, jeg behandler dårligt?’”

5. Personen er en dårlig kammerat

Hvis du er sammen med en mand eller kvinde, som ikke er der for dig eller støtter dig, som vedkommende bør, skal du gå din vej. 

“I min definition starter et forhold med et godt kammeratskab. Du har en, der har din ryg og støtter dig, hvis der er noget galt,” lyder det fra eksperten. 

Lasse Bauer forklarer, at hvis du eksempelvis ligger med blindtarmsbetændelse i starten af et forhold, så skal du nok ikke forvente det store af personen. Men når I har været sammen i noget tid, så skal du helt sikkert forvente støtte, for ifølge Lasse Bauer er “... det jo ligesom derfor, vi er i et parforhold.”

6. Din partner taler uden handling 

Lover din kæreste guld og grønne skove, men handler personen ikke ud fra det, der bliver sagt? Ifølge Lasse Bauer er personen en “fantast”, som har store planer om ting, I skal gøre sammen, men som aldrig gør noget ved det. 

“Det er da helt sikkert sjovt at snakke om en rejse til Australien, men hvis vedkommende bliver ved med at tale uden handling – og love dig en masse uden at give det – så er det ikke et holdbart forhold.”

7. Jeres forhold mangler X-faktor

“Du kan sætte dig ned med en nok så god liste af dealbreakers og tjekke manden eller kvinden af ud fra listen. Alt er, som det skal være, men alligevel mangler der noget. Måske tænder du ikke rigtigt på vedkommende – eller også griner du ikke af personens vittigheder. Du tænker måske: ‘Vi får lige at se, om det ikke kommer...’,” siger Lasse Bauer. 

Han mener, at det er værd at bide mærke i, hvis du er i et forhold, hvor du rationelt synes, at det er rigtigt, men du stadig mangler et eller andet. Her skal du lytte til din intuition. Hvis jeres forhold eksempelvis bliver ved med at være bror-søster-agtigt, skal du overveje, om det er nok for dig.

Omvendt forklarer Lasse Bauer også, at det kan være farligt kun at gå efter ens intuition, for så glemmer du dealbreakerne – og de er også vigtige.

8. Du bortforklarer den dårlige opførsel

“Jo mere tid, du bruger på at forklare dine kærestes handlinger væk, jo mere bullshiter du dig selv,” mener Lasse Bauer. 

Han forklarer, at du ikke skal undskylde, hvis din kæreste snakker med ekskæresten hver anden dag eller liker fremmede kvinder eller mænds billeder på Instagram. Du er højst sandsynligt bange for, at I skal slå op med hinanden, men du fodrer dig selv med løgne, for inderst inde ved du jo godt, at din kæreste gør noget forkert. Se sandheden i øjnene – når personen ikke behandler dig godt, bør du slå op med vedkommende.

Hvis du derudover føler, at din partner manipulerer med dig, så du bliver i tvivl om dine følelser, tanker og holdninger, så kan det være, at du bliver udsat for gaslighting, og det er psykisk nedbrydende.

9. Din kæreste er sammen med dig, fordi det er belejligt

“Hvis du møder en mand eller kvinde, som flytter ind et par dage efter, fordi vedkommende påstår, at han eller hun er vild med dig, skal du stoppe op og overveje: ‘Hvorfor er personen vild med mig?’. Kunne det i virkeligheden have noget at gøre med, at personen bare mangler et sted at bo?” spørger Lasse Bauer.

Han mener, det er vigtigt at tænke over, hvad det er, som din kæreste vil med dig. Måske du har et godt netværk eller mange penge, og det er noget, som han eller hun kan finde på at udnytte. Hvis det i det hele taget virker, som om personen er sammen med dig, fordi det er belejligt lige nu, skal du gå din vej.

“Finten er ikke at udpege, hvad den type mand eller kvinde vil – finten er at undgå vedkommende.”