Kærestepar kigger på hinanden
Et sundt parforhold kræver, at begge parter er glade. © iStock

7 veje til at blive en bedre kæreste

Det kan både gavne din kæreste og jeres parforhold

1. august 2022 af Rikke Hovn Poulsen, Henny Müller Dahl

Du er naturligvis allerede en alletiders kæreste, men hvis du engang imellem føler, at du kunne gøre endnu mere for at gøre din partner glad – og jeres parforhold stærkere – så har vi her listet syv råd, der kan hjælpe dig på vej. 

1. Vær uafhængig

Du har helt sikkert oplevet det: Din veninde begynder fra den ene dag til den anden at interessere sig for motorsport, eller pludselig går hun fra at være en hardcore handywoman til en brødbagende, sweaterstrikkende husmor, fordi hun har fået en kæreste (og der er selvfølgelig intet galt i at strikke eller bage brød – mums!). 

Hvis det virker bekendt (og måske lyder det endda som dig?), så har det måske noget at gøre med, at du forsøger at please den mand eller kvinde, der netop er kommet ind i dit liv. Det kan være dejligt, men hvis du ændrer dig for meget for en andens skyld, kan det hurtigt blive et problem. 

Lad ikke din partners liv komme før dit eget og hold fast i dig selv, hvis du vil være en god kæreste. Det betyder naturligvis ikke, at du partout skal stå på din ret til at gå i byen med veninderne hver fredag og lørdag, hvis du i virkeligheden har mere lyst til at blive hjemme med kæresten. Men en aften ude et par gange om måneden bør du unde dig selv – husk på, at det også er sundt at savne hinanden!

2. Lad din kæreste leve sit eget liv

Lige så vel som du skal have plads til at gå ud med veninderne, skal din kæreste også have sin frihed til at drikke øl, træne, tage på fisketur med sin bedste ven, eller hvad han eller hun nu går op i. 

Som den gode kæreste, du er, bør du ikke begrænse din partners udfoldelser men i stedet opmuntre ham eller hende til at have det sjovt. 

Okay, selvfølgelig er der grænser – din kæreste skal ikke gå ud og være sammen med andre i frihedens navn. Og du skal heller ikke føle, at din kæreste altid prioriterer vennerne over dig. Men hvis du giver din kæreste tid og plads til at være sig selv, vil du sikkert opleve, at behovet for at lave andre ting lige pludselig ikke er så stort længere – sådan er kærligheden nemlig ofte så smart indrettet! 

Lykkeligt par i køkken
Husk at give hinanden plads i forholdet. © Getty Images

3. Vis intimitet

Det kan godt være, du tænker, at det er et fjollet råd at have sex – hvis du gør, så ønsk dig selv tillykke. For det er faktisk ikke alle kærestepar, der jævnligt sørger for at ruske hinanden igennem, efter at den første forelskelse har lagt sig.

Men sex er tit en vigtig ingrediens i et sundt forhold. Der er ikke så meget andet, der kan erstatte den følelse af nærhed og intimitet, som en god omgang elskov giver. Det behøver ikke være vildt og voldsomt – disse klassiske sexstillinger går aldrig af mode! 

4. Vær sød ved din kærestes venner og familie

Det betyder helt sikkert uendeligt meget for din kæreste, at du kommer godt ud af det med hans eller hendes venner og familie. Så gør en indsats for at lære dem at kende og lad være med at brokke dig over irriterende venner, så snart de er ude af døren. Din kæreste må gerne sige noget dårligt om sin omgangskreds – du må ikke (og vice versa).

Svigerfamilien er kendt for at være en tricky bastard, men også her er det vigtigt, at du holder tungen lige i munden. Hvis alt går vel mellem dig og din kæreste, skal du trækkes med dem resten af livet. Og det løber altså op i mange julefrokoster og påskemiddage i længden!

Det bliver ubehageligt for jer begge, hvis du fra starten lægger dig ud med svigermekanikken.

Par sidder til middagsbord
Hold dig gode venner med din kærestes omgangskreds. © Getty Images

5. Sig, hvad du vil have

Medmindre din kæreste har taget et kursus i det okkulte, er vedkommende ikke tankelæser. Så hold op med at tro, at han eller hun kan se på dig, hvad du vil have!

Hvis der er noget, du gerne vil have din kæreste til at sige/gøre/lave om, skal du sige det højt. Og med det mener vi sige det højt – det gælder ikke at signalere det med kropssproget, lige meget hvor tydeligt du selv mener, du gør det. Rigtig mange par ville rykke betydeligt højere op på det internationale lykkeindeks, hvis de fik tungebåndet på gled lidt oftere. 

6. Tal pænt

Du lærte det helt tilbage i børnehaven – og det gælder altså stadigvæk: Snak pænt til din kæreste! Rigtig mange skælder ud på deres bedre halvdel med et sprog, som de aldrig kunne drømme over at bruge over for andre mennesker.

Det er helt i orden, at du giver udtryk for dine følelser, når du synes, din kæreste har været et fjols. Men det er altså hverken særligt charmerende eller befordrende for kærligheden, når du skriger ‘kraftidiot’ og smækker med døren som en 7-årig.

Husk også at tale pænt om din kæreste, når vedkommende ikke er til stede. Det kan godt være, du får mere opmærksomhed fra veninderne, når du fortæller om jeres skænderier og hvor åndssvag, din kæreste er. Men tænk på, hvordan du ville have det med, at han eller hun omtalte dig på samme måde – det kan du ikke være bekendt!

Mand og kvinde snakker ved havnekant.
Det er vigtigt at snakke pænt til – og om – hinanden.© Getty Images

7. Små overraskelser i hverdagen

Vis din kæreste, at du tænker på ham eller hende – også når personen ikke er til stede. Køb små gaver, når du tilfældigvis falder over noget, du ved, vedkommende vil blive glad for. Skriv en sød besked og læg den på køkkenbordet, når du ved, din kæreste kommer først hjem. Eller smugl et stykke chokolade med i jakkelommen på den jakke, du ved, han eller hun vil tage på den pågældende dag. 

Vis også gerne, at du tænker på din kæreste – også når I ikke er sammen. En god idé er altid at sende en sød sms afsted. Det er de små gestusser, der får din kæreste til at mærke, hvorfor det var, han eller hun forelskede sig i dig til at begynde med – og som får vedkommende til at huske, hvor heldig han eller hun er at have dig.