Ked af det
Sådan bliver du klog af dine break ups. © Getty Images

7 forskellige break-ups – sådan bliver du klog af hver og ét af dem

Hold igen med sørgechokoladen, for du kan faktisk lære en del af dine break ups

13. juli 2020 af Pernille Ancher

Break-up 1 – “Vi gled fra hinanden”

Engang var I det par, alle drømte om at være. I havde skøn sex, snakkede om alt og var så tætte, at I afsluttede hinandens sætninger. Du ved ikke rigtig, hvad der skete eller hvornår, men pludselig en dag var nærheden væk.

Hvad gik galt?

Det her oplever mange par – vi har så travlt, at vi glemmer at snakke sammen. Når vi er nyforelskede, deler vi alt med hinanden, men på et tidspunkt holder forelskelsen op, og andre ting bliver mere vigtige. Vi får simpelthen ikke taget de små snakke, der skal til, når vi bliver kede af det eller misforstår hinanden, og derfor glider forholdet ud, fordi vi mister den fortrolighed, som var der i begyndelsen.

Hvad kan du lære?

Sæt samtalerne lidt i system i dit næste parforhold. På den måde ender du ikke i samme situation igen. Lav en aftale med din nye kæreste om, at I et par gange om ugen skal have noget tid, hvor I taler sammen. Ingen computer, intet tv og ingen gæster. Det er vigtigt, at I sætter dato og klokkeslæt på, så I ikke løber fra aftalen, fordi der lige er noget godt i fjernsynet. Er forholdet helt nyt, kan du vente et par måneder med at involvere ham, så længe du tager ansvar for, at I får snakket sammen, så I ikke kommer ind i den dårlige vane. En anden god ting er at aftale en kæreste-weekend hver anden måned, hvor I bare er sammen jer to og nyder hinanden. På den måde bevarer I den fortrolighed, som starter i forelskelsen, og så glider forholdet ikke ud.

Break-up 2 – Han holdt op med at ringe

I datede, og alt var fint, troede du. Men en dag holdt han pludselig op med at ringe og skrive, og så stod du der...

Hvad gik galt?

Du har uden tvivl lagt mere i det, end han har. Og du er ikke den eneste. Når kvinder dater, er de meget længere fremme i deres tanker end mænd. Vi tænker på forhold, børn og fremtid. Mænd tænker ikke længere end næste date. Det betyder, at vi ofte tror, vi har et forhold, mens mænd stadig er i datingfasen.

Hvad kan du lære?

Næste gang du begynder at date, så lad være med at springe om bord i forholdet med det samme. Giv ham tre måneders prøvetid ligesom på et job. Prøv også at lade ham være mand med stort M. Lad ham kalde på tjeneren, åbne døre for dig, og lad ham ringe og sms’e mest til dig. Det giver ham en følelse af at være macho og en alfahan, og det vil mænd gerne. Hvis du ringer til ham hele tiden, tænker han, at ‘hun er da lidt besværlig, hende der’. En anden ting, som kan skræmme mænd, er, hvis kvinder er for personlige i datingfasen. De fleste mænd er slet ikke klar til at tage stilling til dine inderste tanker og følelser på så tidligt et tidspunkt, og derfor kan det godt afskrække dem. Så vent lidt med at øse ud af dit hjerte, og tal om almindeligheder i længere tid. 

Break-up 3 – “Vi havde et on and off-forhold – nu er det bare off”

Så var I kærester, så var I ikke, så var I kærester igen, og så ... I har slået op flere gange, end du kan huske, og sidste gang, tjahh, der fandt I bare ikke sammen igen.

Hvad gik galt?

I de fleste tilfælde opstår on and off-forholdene, fordi vi ikke ved, hvad vi vil. Hvis du ikke er afklaret med dig selv om, hvorvidt du vil have en kæreste, eller bare en mand du ser en gang imellem, så ender det sådan lidt midtimellem, og så opstår on and off-forholdene.

Hvad kan du lære?

Du skal først og fremmest finde ud af, hvad det er, du vil. Spørg dig selv, om du vil have en kæreste eller en sengekammerat? Når du møder den næste mand, skal du gøre det klart fra starten. Sig direkte til ham: ‘Jeg leder efter en kæreste og ikke alt muligt andet’. Er han ikke med på den, så bliver du nødt til at tage konsekvensen og droppe ham, ellers ender du med endnu et midtimellem-forhold. Tænk også nøje over, hvilken type kæreste du gerne vil have, så du kan stille klare krav fra starten. Hvis du for eksempel gerne vil have en kæreste, som du kan bruge meget tid sammen med, så er det dumt at finde en, der arbejder 60 timer om ugen. Lav derfor en liste over, hvilke behov din kommende kæreste skal opfylde hos dig. Skal han være omsorgsfuld? Humoristisk? Klog? Ærlig? Når du ved præcis, hvad du vil have, kan du også bedre finde den helt rigtige.

Break-up 4 – Han var dig utro

Du blev på en gang rasende og såret, da han fortalte, at han havde en anden. Og fem minutter efter stod han på gaden med en sportstaske i hånden.

Hvad gik galt?

Det er ikke din skyld, at han var utro. Det var noget, han valgte at være. Utroskab skyldes som regel, at den ene part mangler noget i forholdet. Derfor skal du se på, hvad der gik forud. Hvad har han givet udtryk for? Hvilke signaler har der været? Måske har du ikke hørt godt nok efter. Har han for eksempel sagt, at han gerne vil have mere sex, anderledes sex, eksperimenterende sex? For mænd er der to ting, som hovedsageligt udløser utroskab – den ene er sex, den anden er følelsen af aldrig at gøre tingene godt nok.

Hvad kan du lære?

Du kan aldrig sikre dig, at en mand ikke vil være utro. Du skal i stedet lytte til ham og tage det alvorligt, når han kommer med indvendinger. Men det kan faktisk være svært. En måde at sørge for, at I bliver bedre til at lytte og ikke misforstår hinanden på, er gentagelsesøvelsen. Her har I skiftevis to minutter at tale i. Først har han to minutter, og bagefter skal du gentage, hvad han har sagt. Sig: ‘Det, du siger, er...’. Gentager du noget forkert, må han rette på dig. Ligesom du må rette på ham, hvis du er uenig – men først når det er din tur. Hvis han siger: ‘Du arbejder altid om aftenen’, så kan du sige: ‘Det, du siger, er, at jeg arbejder hver aften. Men det er kun hver anden aften’. Bagefter kan han så sige: ‘Det er rigtigt, men jeg synes, det er for meget’. Fidusen er, at I får ryddet ud i misforståelserne og ikke begynder at skændes om detaljerne.

Break-up 5 – Du var ham utro

Det startede ret uskyldigt med lidt flirteri hen over risalamanden til firmaets julefrokost. Men til sommerfesten sluttede det med kys, kram og et brud med din kæreste.

Hvad gik galt?

Kvinder er utro af andre årsager end mænd. Kvinder er utro, fordi de mangler at blive set, mangler bekræftelse og spænding og ikke føler sig dejlige.

Hvad kan du lære?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad du savnede hos din kæreste, siden du var utro. Hvad var det, du søgte? Var det omsorg, tid eller måske kærtegn? Når du begynder at date en ny mand, så læg mærke til, hvordan han er over for sin familie og sine venner. Det siger en hel del om, hvordan han vil behandle dig, når forelskelsen har lagt sig. Hvordan taler han til dem, ringer han ofte, er han omsorgsfuld? Kigger du godt efter, kan du lure, om han kan opfylde dine krav i fremtiden. Vil du gerne have meget frihed i forholdet, vil du gerne være meget kærlig eller noget tredje? Sørg for at kende dine behov, og insister på at få dem opfyldt. Lad være med at gå på kompromis og tænke: ‘Det ændrer sig nok’. Så ender du i samme situation igen.

Break-up 6 – Ud af det blå-bruddet

En morgen står hans pakkede kuffert i gangen. “Det er slut,” siger han. Du er i chok. Du troede, at I havde det godt sammen. Du troede, at det skulle være jer to. Her er mændenes bedste råd til at komme sig over et break up

Hvad gik galt?

Det kan føles sådan, jeg ved det, men det pludselige brud findes ikke. Når du kigger godt efter, har der altid været tegn på, at forholdet ikke var, som det skulle være. Oplever du et ‘ud af det blå’-brud, skal du tænke over, hvilke tegn der har været. I et parforhold er det vigtigt, at du tager hånd om tingene, når de opstår, og får dem afklaret, så de ikke vokser sig større.

Hvad kan du lære?

Når du finder en ny kæreste, er det vigtigt, at du bliver mere opmærksom og hører bedre efter, når han kommer med sine problemer. I skal simpelthen sørge for at få snakket bedre sammen, så du ved, hvordan han har det. Lav en aftale med din nye kæreste om, at I to gange om ugen bruger en halv time på at snakke med hinanden. I kan for eksempel bruge æggeursmetoden, hvor I skiftevis har fem minutter til at tale. I kan snakke om alt muligt, og det er forbudt at afbryde. I kan også aftale, at I tager på date med hinanden en gang om måneden, så I får lidt alene-tid og oplever noget sammen. Det vigtige er, at du bliver bedre til at lytte, prioritere parforholdet og sætte tid af til kun at være sammen med din partner.

Break-up 7 – Dur ikke, væk!

Arghh! En dag kan du bare ikke tåle synet af ham længere. Han gør alting forkert, ‘og så kan det altså også være lige meget’, tænker du. Sekundet efter har du smidt ham på porten.

Hvad gik galt?

Hvis du slår op med din kæreste sådan, er det, fordi der sidder noget og gnaver et sted – noget I ikke har fået talt om. En dag kan du ikke klare det mere, og så kommer den lidt barnlige ‘skide være med det’-følelse. Det er faktisk den slags brud, du ofte fortryder, fordi du ikke fik tænkt dig om, før det skete. 

Hvad kan du lære?

Det er vigtigt, at du i dit næste forhold bliver bedre til at fortælle, hvordan du har det, og hvilke problemer du tumler med. Du kan ikke forvente, at din kæreste kan gætte, hvad der sker i dit hoved. Sig til ham: ‘Jeg synes ikke så godt om, at du...’. Derved giver du ham chancen for at rette op på tingene. Sker det ikke femte gang, du siger det, skal du måske overveje at gå, men du bliver nødt til at give ham en chance. Står du i situationen, hvor du er ved at smide ham ud, så træk vejret dybt et par gange, ring til en veninde, gå ud på toilettet, og tænk dig om – du kan altid slå op i morgen. 

Det pludselige brud er det mest ubehagelige for jer begge, fordi ingen af jer ved, hvad der skete. Tænker du dig om, før du slår op, er det ikke bare lettere at komme videre, du kan også bedre se dig selv i øjnene, og chancen for, at I kan være venner, stiger. Har du svært ved at holde styr på tankerne, så skriv dem ned. Det kan hjælpe med at få tingene på plads.

Bragt første gang i Woman nr. 101.

På Woman.dk anerkender vi alle seksualiteter. Af sproglige årsager er denne artikel ved første øjekast målrettet kvinder med partner af modsatte køn, men “han” kan til enhver tid udskiftes med “hun” eller "vedkommende".

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.