Mænd | Når mænd er værst
© Warner Bros. Television, Bright/Kauffman/Crane Productions

Derfor opfører din kæreste sig (nogle gange) som en idiot sammen med gutterne

“Hvad f... tænker han dog på?” Det er sjovt, du spørger – vi har nemlig spurgt en ekspert

5. marts 2017 af Redaktionen

Hvad tænker din (søde) kæreste dog på, når han kommer op at slås eller fyrer en månedsløn af på en bytur? Vi har spurgt psykolog og professer Henrik Høgh Olesen, som til dagligt forsker i antropologisk, personligheds- og socialpsykologi.

Og så har vi selvfølgelig også fået mændene til at fortælle, hvad der sker, når de får det værste op i hinanden...

Undskyld, skat!

“Jeg var ude at drikke en enkelt øl med en ven. Vi havde bestemt ikke lyst til at afslutte aftenen, men ingen af os havde flere penge. Da opdagede jeg min kærestes dankort i min lomme. Hun havde givet mig lov til at låne til én øl, men den ene tog den anden, og jeg endte med at hæve over 2.000 kroner fra hendes konto, før jeg gik hjem. Skal vi bare sige, at jeg var upopulær, da jeg dagen derpå krybende måtte gå til bekendelse?” (Psst... Læs mere om, hvordan du får styr på pengene i parforholdet lige her).   

– Alex, 26 år 

Av min diller

“Min bror og jeg ville selv installere vores nye opvaske­maskine. Det gik dog op for os, at noget var galt, for når vi rørte ved maskinen og køkkenvasken på samme tid, fik vi stød. Den næste time gik med at udfordre hinanden til at få stød de mest ubehagelige steder: øjne, tunge, på pikken ... Dumt? Ja! Men sjovt!”

– Dennis, 25 år 

Jeg gik til luder

“Da jeg for nogle år siden var rekrut hos Livgarden, var det tradition blandt de værnepligtige, at de nye skulle til prostitueret. Jeg tilbragte derfor en halv time med en stor, midaldrende kvinde. Det er ikke det fedeste at tænke tilbage på som familiefar, men dengang var jeg ung og umoden. I dag er jeg ikke i tvivl om, at det var tiden i Livgarden, der gjorde mig voksen – men ikke den første måned.”

– Emil, 33 år 

Latterlige gaver

“Blandt mine venner giver vi kun ubrugelige gaver. Igen­nem tiden har jeg fået en brødsav, cd’er med slager­ musik, en enorm porcelæns­ panda og en syngende blyantsholder. Jo større og tungere, desto bedre. Sidste år overgik de sig selv, da jeg til min 30­års fødsels­dag modtog en oppustelig gummibåd fyldt med alver­dens ragelse, heriblandt kyllingepølser på glas og ti pakker dekorationsler. Ubrugeligt – men dyrt!”

– Andreas, 31 år 

Ekspertens forklaring: “Det handler om status”

Psykolog og professer Henrik Høgh Olesen forklarer, at når din kæreste, ven eller bror kører for stærkt, kommer op at slås eller ligger syg i en uge, fordi han har spist verdens stærkeste chili, handler det om at opnå status. 

Siden mennesket først satte sine behårede fødder her på jorden, har vi kæmpet om pladsen i hierarkiet. Det er programmeret ind i os fra naturens side, fordi vi fordeler ressourcer som mad og indflydelse ud fra, hvem der er højest placeret i rangordenen. Kort sagt: Jo højere status, desto mere magt og flere damer (og andre mindre vigtige ting) får en mand. 

Når mænd skal afgøre, hvem der bestemmer, konkurrerer de ved at vise, at de har mange ressourcer og ikke er bange for noget. Så når de springer ud i den ene udfordring efter den anden, er det en måde at udfordre hinandens status på. Hvis de ikke tager imod en udfordring, giver det et hak i stolthed og rang, og derfor stiller de op.

Det får han ud af det: Har en mand høj status, er han attraktiv i andre folks øjne, han bliver respekteret, og folk er forsigtige med at udfordre ham. Så kan det for eksempel være, at en anden mand på forhånd trækker sig i kampen om en kvinde. Ligesom i alle andre grupper er der også et hierarki i en vennegruppe: Hvem bestemmer byturens destination, eller om tømmermændsmenuen står på burger eller pizza?

Kvinder gør det også: Vi kvinder vil også gerne være øverst i hierarkiet. Men vi konkurrerer på andre og mere diskrete måder – vi kæmper om at have den flotteste krop, det lækreste tøj, den bedste kæreste og så videre. Og når vi sladrer om hende, der skriver lidt for mange statusopdateringer eller kyssede med tre mænd til fredagsbaren, er det også en måde at skubbe til hendes plads i hierarkiet og hævde os selv på (døjer din venindegruppe med konflikter? Læs, hvordan du tackler dem her).

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Cecilie Winther.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.