Jeg elsker også dig, skat!
Jeg elsker også dig, skat!

Dig og mig og julens mange kriser

Er der julekonflikt i parforholdet? Woman løser problemerne - lige fra julefrokost til gaveindkøb

10. december 2010 af Mette Andrea Boesgaard

Dig og mig og julen

Det er så sødt og hyggeligt og romantisk med julen - der er julelys og juleknas og og gaver og dalende sne udenfor. Men julen kan faktisk også let udvikle sig til den rene parforholds-katastrofe, for der er masser af faldgruber for den lykkelige kærlighed i december - lige fra de frygtede julefrokoster, over feriestress og til skuffede gave-forventninger. Og det, der egentlig skulle være så rart, kan let ende som lutter konflikter.

 

Vil du have en dejlig jul med din elskede? Så få Womans tip til, hvordan du undgår julekriserne her.

Julefrokosten

DU ER NERVØS FOR, AT HAN ER UTRO
Han skal til julefrokost med studiet eller arbejdet, og du har egentlig mest har lyst til at tigge ham om at blive hjemme. For du ved også, at det bliver en aften - og en nat - i helvede for dig, fordi du hele tiden vil tænke: ”Hvad nu hvis...” Kysser han på hende den hotte / danser han med alle pigerne / flirter han igennem - og kommer han mon nogensinde hjem igen?

Du kan ikke nægte ham at tage af sted - selvom I er kærester, er I stadig to selvstændige mennesker, der har brug for at være jer selv af og til. Og jeres forhold skal være stærkt nok til, at I har tillid til hinanden - er det ikke det, skal du undersøge, hvorfor du ikke stoler på ham (er det ham, dig eller måske jeres forhold, den er gal med?) 

Så send ham afsted med et kys, et smil (og måske et knald - så har han heller ikke kroppen fyldt med hormoner, når sprutten går ind og hjernen sætter ud), og gør så hvad du kan for at distrahere dig selv, så du ikke sidder og bygger skrækscenarier op, mens du går mere og mere i panik. Arrangér at gå ud med dine egne veninder (og sig til dem, at de skal stoppe dig, hvis du vil sms'e ham hele tiden). Hold hyggeaften foran fjerneren. Gå i biffen med en god ven. Læs en god bog. Giv dig selv den helt store skønhedstur med langt bad og ansigtsmaske, så du er toplækker og føler dig godt tilpas. Og vis dig så som den forstående kæreste dagen efter, hvor du plejer ham og forkæler ham med tømmermændsjunkfood - han vil elske dig endnu mere for det!¨

Sådan slipper du af med din jalousi

HAN ER JALOUX
Du skal til julefrokost med dine venner, og du glæder dig for vildt; nu skal der spises og danses og drikkes! Men ak! Din kæreste er jaloux, og selvom han (måske) prøver at skjule sin uro, kan du se, at han ikke er begejstret for konceptet. Ja, måske er du endda fristet til at aflyse, bare for at jeres forhold skal overleve...

Men lad være! Hvis du gør det en gang, kan det blive starten til en ond cirkel, hvor han forventer, at du sætter hans behov over dine egne. Insistér på at tage af sted, men inden du gør det, så tag en snak med ham om, hvorfor han er jaloux. Gør også alt hvad du kan for at forsikre ham om, at det er ham, du er vild med og vil have - også med andet end ord: Hold kæresteaften med ham og lad ham tale om fodbold i en halv time, giv ham et knald, inden du tager afsted (det er et sprog, de fleste mænd forstår!), send ham en sød sms...

Lær at tackle hans jalousi

DU ER UTRO
Du elsker din kæreste, og alligevel endte du med at kysse eller det, der er værre, med ham den hotte fra salg, da du gik til julefrokost. Hvad så nu?

Din umiddelbare reaktion er panik og af lutter dårlig samvittighed enten holder dig væk fra din kæreste eller fortæller ham alt for at få aflad. Men stop lige op et øjeblik og stil dig selv nogle spørgsmål: Hvorfor skete det? Er det fordi, du er vild med din kollega, og du i virkeligheden hellere vil være sammen med ham?

Eller er det fordi, det er noget galt i dit parforhold - noget, som du egentlig bør prøve at gøre noget ved? Med andre ord: Har du i sinde at forlade din kæreste eller at blive? Andet skridt er så, at du overvejer, om du skal fortælle om dit lille fejltrin eller lade være. Uanset om du vælger at blive eller at gå, kan det såre din (eks)kæreste dybt at høre sandheden - hvis du bare vil fortælle for at lette dit hjerte, er du måske bedre tjent med, at han ikke hører om dit sidespring. På den anden side kan der også være en fordel i, at han har hørt historien fra dig, hvis der er fare for, at den kan komme ham for øre ad anden vej...

Fristet til at være din kæreste utro? Sådan håndterer du det

HAN ER UTRO
Åh nej, det værste er sket: Din kæreste er kommet hjem fra julefrokost og har fortalt dig, at han har været sammen med en anden. Din verden bryder sammen, og din øjeblikkelige reaktion er sikkert, at så er det forbi mellem jer. Men tag en timeout og tænk dig grundigt om, inden du tager beslutningen - husk på, at du er i en choktilstand og næppe kan tænke klart. Er du virkelig færdig med ham, eller er du villig til at kæmpe for jeres parforhold?

Læs Womans guide til, hvornår du skal tilgive utroskab

Sådan kommer I videre efter utroskab

Gaverne

ER DET FOR TIDLIGT AT GIVE GAVER?
Hvis du kun har kendt din kæreste i ganske kort tid kan spørgsmålet melde sig: Er det passende eller alt for anmassende at give ham en gave? Svaret er selvfølgelig individuelt, og det afhænger i høj grad af, om I har haft ”er vi kærester”-snakken eller ej. Betragter I jer selv som kærester, så giv ham en gave - ellers lur på, hvordan han har det med jul og gavegiveri. Kan du ikke lure det, har du to muligheder: Giv ham en beskeden gave, der viser omtanke (for eksempel to biografbilletter til en film, du ved, han vil se, koncertbilletter eller en god flaske whiskey, hvis han er til den slags) eller tag tyren ved hornene og spørg ham!

DU KAN IKKE FINDE PÅ EN GAVE TIL HAM

Det klassiske juledilemma - din kæreste har alt og ønsker sig intet. Hvis du er tom for ideer, så se i Womans store galleri med gaveideer

24 gaveideer til ham

Sådan giver du gode gaver

HVOR MEGET SKAL GAVEN KOSTE?

300 kr eller 3.000 kr - hvad er jeres niveau egentlig? Det er så pinligt at sidde juleaften og åbne en gave fra ham til flere tusinde kroner, hvis du selv har købt en (god) gave et par hundrede - eller vice versa, især hvis det er et mønster, og du føler, at han altid får / tager, og du altid giver... Derfor: Tal sammen om, hvad I synes er rimeligt at bruge på gaver. Det er helt individuelt, hvad I har råd til og hvad I forventer (så lad dig ikke dupere af din veninde, der får rejser til troperne og designertøj af sin kæreste) og hold jer så til det niveau, som I har lagt fast, så I ikke ender i et uendeligt gaveræs. Husk at der sagtens kan være forskel på gavestørrelsen, uden det behøver at skabe forlegenhed - måske er den ene af jer studerende og den anden har fuldtidsarbejde, så er der ingen, der forventer, at den fattigeste skal matche den rigestes niveau.

HAN SKUFFER DINE FORVENTNINGER

Juleaften - træet er tændt, dansen er forbi, og nu kommer det store øjeblik endelig, hvor du skal åbne den gave fra manden i dit liv, som du har glædet dig til i flere måneder. Du har en klar forventning om at få noget helt specielt, udtænkt af ham / noget, du specifikt har ønsket dig / den helt store kærlighedserklæring - men ak! Da du flår gavepapiret af finder du.... et forklæde! Din skuffelse er ikke til at overse, ja, du går måske endda så vidt som til at tænke: ”Skal det virkelig være os to, når han tydeligvis ikke kender mig bedre?”


Det kan være svært at skjule skuffelsen, men gør dit bedste - og når juleaften så er kommet lidt på afstand, så tag snakken om, hvad gaver betyder for jer. For dig er en god gave måske meget mere end bare end gave; den er et usvigeligt tegn på, at han kender, elsker og forstår dig. Men måske er han en klaphat til at finde på gaver eller høre din hentydninger om, hvad du ønsker dig, og så kan det være en ide at fortælle ham om dine forventninger og give ham en ønskeseddel næste år, så I undgår lignende fadæser.

Juleaften

SAMMEN ELLER HVER FOR SIG?
Det er det store spørgsmål her i december. Og der er lige så mange svar, som der er par! Nogle holder jul sammen fra allerførste færd - andre vælger først at gøre det, når der kommer børn ind i billedet. Tal med ham om, hvordan I gør, i god tid. Det kan virke ubærligt ikke at holde jul sammen med din elskede, men tænk over, at en fælles jul betyder, at en af jer er nødt til at opgive jeres sædvanlige jul - om ikke nu så næste år, for selvom I vælger at holde jul med din familie i år, betyder det jo sikkert, at du er nødt til at holde jul med hans familie næste år. Og er I virkelig klar til det? Det kan måske virke som en rigtig god ide nu, men er du stadig lige så vild med at opgive dine familietraditioner den 23. december næste år, når du pludselig finder ud af, at hans familie spiser torsk til jul / drikker sig i hegnet før kl. 21 / spiller pakkespil om gaverne etc.?

HJÆLP - JEG SKAL HOLDE JUL HOS HANS FAMILIE!
Du er vokset op med nogle faste traditioner, og han er vokset op med nogle faste traditioner. Og nu er I nået dertil, hvor I skal holde jul sammen - for første gang. Måske hjemme hos jer selv, måske hjemme hos en af jeres forældre. Hvordan skaber I en hyggelig og julet jul for alle - og jeres egne traditioner?

Få talt om jeres juletraditioner og jeres forventninger til juleaften i god tid inden den 24. december. Bliv enige om, hvor juleaften skal foregå - og husk også at arrangér, hvordan I så skal få passet det ind, at I kan se resten af familien i løbet af julen. Husk på, at med mindre det rent faktisk kan lykkes jer at kombinere jeres familier, så alle kan være med juleaften, er en af jer nødt til at opgive jeres velkendte og elskede jul. Gør hvad I kan for at tilgodese den, der må give afkald på sin barndoms jul - hvis han eller du har nogle særlige traditioner, kan I for eksempel integrere dem i jeres juleaften, så der også er lidt af den anden parts jul på selve dagen.

Juleferien

I GÅR HINANDEN PÅ NERVERNE
Ah - juleferie! December har været travl, men nu er gaverne indkøbt, julefrokoster overstået, og det sidste julepynt klippet; nu skal I bare hygge, spise og nyde hinanden! Men måske ender I i stedet med at gå og bide af hinanden - fordi det er uvant at være så meget sammen, fordi I har forskellige ideer om, hvordan juleferien skal bruges, eller måske opdager I slet og ret bare, at I ikke har noget at tale om, når samtalen pludselig ikke drejer sig om hverdagens trivialiteter. Tro det eller ej, ferie er faktisk højsæson for brud, fordi mange par pludselig opdager, at forholdet ikke helt er det, de gik rundt og troede.

Går I og bider af hinanden? Så find ud af, hvad grunden er. Har I feriestress? Forskellige forventninger til ferien, hvad og hvor meget I skal i ferien? Er du i virkeligheden stadig lidt skuffet over din julegave? Træt af, at han ikke hjælper til i jeres hjem? Tag en snak og kom til bunds i problemet, så I kan få en god ferie (og et godt parforhold fremover) - sammen! Hold eventuelt en pause fra hinanden og gå ud hver for sig - måske er I begge to bedre tjent med, at han får lov til at skippe en julefrokost eller to i din familie, selvom du gerne vil have ham med, end at du hiver ham modvilligt med og han så surmuler sig gennem en halv ferie. Og husk så at sige undskyld til hinanden, fordi I bed af hinanden, så I kan komme videre i fin stil.

DET ER UMULIGT AT HAVE SEX
Juleferie = tid = masser af hanky-panky! Ikke sandt? Næh, måske ikke. Ikke hvis julen byder på et forlænget ophold hos forældrene - dine eller hans - for hvordan får I så knaldet igennem, når der kun er pigeværelsets smalle seng og tynde vægge til at beskytte jer? I kan selvfølgelig snuppe en quickie et sted uden for hjemmets fire vægge - men I kan også med fordel snuppe tips fra Womans guide til musestille sex!

Schh - stillesex, sådan!

Efter julen...

JULEFLÆSKET HAR SAT SIG
Julen varer længe - koster mange ekstra kilo på sidebenene! Hvad enten det er ham eller dig, der har taget godt for sig af juleknaset, kan det have ganske alvorlige konsekvenser for jeres parforhold i månederne efter jul. Den af jer, der har taget på, kan føle lede ved sig selv, hvilket resulterer i mindre sexlyst og lavt selvværd. Og den anden kan miste lysten til den, der har taget på, og derved forstærke problemet.

Det vigtige er, at I får talt om problemet. Hvis det er dig, der er træt af dit juleflæsk, så fortæl ham, hvordan landet ligger. Og gør så noget for at ændre det - bare lidt motion kan gøre alverden til forskel, fordi det får dig til at føle dig godt tilpas i din krop igen. Er det dig, der er holdt op med at tænde på ham og hans elskovshåndtag, så lad være med at kritisere ham - fortæl ham, at du elsker ham, og foreslå så, at I skal dyrke noget motion sammen.

Undgå julens overspisning

Sådan lærer du at elske din krop